Skip to Content

4 levenslessen om mee te geven aan je kinderen

4 levenslessen om mee te geven aan je kinderen

Je bent moeder en aan jou is de taak weggelegd om te zorgen dat je kinderen veilig en gezond groot worden. Er zijn dan ook enkele levenslessen die ik mijn kinderen wil meegeven voor later.

Daarnaast wil je natuurlijk dat ze goed terechtkomen als ze hun vleugels uitslaan. Dat betekent niet dat ze een topbaan moeten hebben, en een groot huis en een dure auto. Het betekent vooral de wens dat ze opgroeien tot een goed en gelukkig mens, goed voor zichzelf en goed voor anderen.

Perfectie bestaat niet

Niemand is perfect, jij niet en je kinderen niet. Je best doen, dat is het enige wat belangrijk is. Reageer je overdreven wanneer je kind iets doet wat niet mag en stuur je hem of haar geheel onterecht naar boven om zijn kinderbed van steigerhout maar eens van dichterbij te bekijken?

Merk je dat je te ver bent gegaan, bijvoorbeeld omdat je zelf even niet lekker in je vel zit? Zeg dan sorry tegen je kind. Op die manier leer je dat ook jij wel eens een fout of een vergissing maakt.

Een stukje vergevingsgezindheid wordt je kind direct geleerd, want zeg nu zelf: van het koesteren van wrok wordt niemand beter.

Vermijd energieslurpers

Bouw waardevolle vriendschappen en investeer hier heel bewust tijd in. Heeft je vriend het moeilijk, zorg er dan voor dat je er bent voor hem of haar.

Waak er echter voor om te gaan met mensen die alleen maar nemen, nemen en nog meer nemen en je er nooit iets voor teruggeven. Dit zijn mensen die slurpen energie en je krijgt er nooit nieuwe energie voor terug.

Vertrouw je onderbuikgevoel en zet altijd door

Heb jij een bepaald doel voor ogen, zet dan alles op alles om dit doel te bereiken.

Tegenslagen maken je alleen maar sterker en zie ze als een kans om er iets van te leren. Schouders recht, kin omhoog en door.

Bij alle keuzes die je in je leven maakt gebruik je natuurlijk je gezonde verstand, maar probeer bij veel dingen in het leven ook te luisteren naar je onderbuikgevoel. Je onderbuikgevoel, oftewel intuïtie, heeft het vaker bij het juiste eind dan je mogelijk zou denken.

Jij hebt de regie over je eigen leven in handen

Doe alleen de dingen waar je gelukkig van wordt. Droomt je kind achter zijn kinderbureau al van een bureaubaan later? Prima, jaag je dromen na. Liever werken met de handen? Top, ga er voor. Hijs jezelf niet iedere dag in een pantalon en overhemd als je kan huilen bij de gedachte aan weer een dag op kantoor.

Kies voor een baan waar jij je ziel in wil stoppen, gewoon omdat het de beste baan van je leven is. Zoek daarbij een gezonde balans tussen werk en gezin. Durf dan ook nee te zeggen tegen mensen. Laat hierbij duidelijk zien waar je grenzen liggen.

Mensen zullen proberen om misbruik van sommige situaties te maken. Door nee te kunnen zeggen, leren ze vanzelf dat jij de baas bent over jezelf.

Kies ook bewust voor momenten van ontspanning. Hard werken is niet erg, maar de boog kan niet altijd gespannen zijn.

Floortje