Skip to Content

Veilig fietsen voor kinderen in het verkeer naar school

Veilig fietsen voor kinderen in het verkeer naar school

Veel kinderen gaan in ons land met de fiets naar school. Veiligheid boven alles en dat heeft niet alleen betrekking op het kennen van de verkeersregels of je gedragen in het verkeer.

Want de staat van de fiets heeft zeker ook grote invloed op de veiligheid van je kind! Check dus even de fiets van je zoon of dochter nu hij/zij weer naar school gaat. Maar waar let je op?

Veilige fiets

Veilig fietsen voor kinderen in het verkeer naar school - Mamaliefde

Verlichting

Een heel belangrijke is de verlichting. En helaas ook meteen 1 die vaak niet deugt. Kijk of de verlichting werkt en leer je kind dat het iedere dag even checkt of het licht nog wel werkt. En als dat niet zo is, dat er dan nieuwe batterijtjes in moeten.

Meestal is dat de reden dat het licht niet meer werkt. Uiteraard vervang je anders het lichtje zelf. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant moet een fietser duidelijke verlichting hebben. Denk ook aan reflectoren! Alles wat je nodig hebt voor een veilige fiets vind je op BikeBudget fietsonderdelen.

Juiste hoogte zadel en stuur

Goed met je voeten bij de grond kunnen vergroot zeker de veiligheid van je kind in het verkeer. Plotseling moeten stoppen of even je evenwicht kwijt zijn door een plotselinge manoeuvre: het kan zomaar gebeuren.

Kun je dan niet snel even je voet op de grond zetten, dan heb je toch een probleem. Je zal ook zeker minder snel stil staan. Check dus of het zadel op de juiste hoogte staat. En voor het fietsplezier doe je dit ook met de hoogte van het stuur.

Natuurlijk moeten zadel en stuur stevig zijn. Zorg voor een zadel wat fijn zit en niet kapot is (zit niet alleen niet fijn, maar kan ook de broek van je kind beschadigen!). Een kapot zadel is ook met regen niet fijn, omdat de vulling dan nat wordt en je kind dus niet meer droog zal zitten…

Pedalen

Natuurlijk moeten de pedalen goed vastzitten en hoe zit het met de reflectoren in de pedalen?

Fietskratje of andere accessoires

Veel kinderen hebben een fietskrat op hun fiets, wat zeker ideaal is om je tas in mee te nemen. Maar dan moet het kratje uiteraard wel stevig vastzitten aan de fiets! Even controleren dus. Dat geldt natuurlijk voor alles wat er op of aan de fiets vastzit. Misschien heeft je kind fietstassen of een mandje: ook die moeten goed vastzitten.

Fietsbel

Er kunnen situaties zijn waarbij het fijn is om te kunnen bellen. Iemand die opeens voor je aan het slingeren gaat of als er mensen naast elkaar fietsen en jij passeren wilt, bijvoorbeeld.

Een goed werkende fietsbel is dan ook geen overbodige luxe. Misschien zit er wel een bel op, maar regelmatig zijn ze na verloop van tijd niet echt werkzaam meer. Even uitproberen dus. Vanuit de wet gezien is het zelfs verplicht om een bel op je fiets te hebben die op 20 meter afstand te horen is!

Remmen checken

Even checken of de remmen nog naar behoren werken is ook bij een fiets noodzakelijk. Of het nu om de terugtraprem gaat of om handremmen.

Fiets zelf een stukje om dit goed uit te proberen. Controleer de stevigheid van de remmen. Wordt er gebruik gemaakt van remblokjes, dan bekijk je die ook. Zie je slijtage, dan kun je ze beter (laten) vervangen.

Banden oppompen

Je fietst een stuk fijner met goed opgepompte banden. Pomp ze dan ook goed op! Zo is het voor je kind veel prettiger om te fietsen en de banden houden het langer vol. Zijn banden niet hard genoeg, dan kan je kind ook sneller wegglijden. Maar te hard is trouwens ook weer niet goed…

Fietsketting, spaken en naven

Ook de fietsketting kun je even controleren. Net als de tandwielen trouwens. Heb je het idee dat ze toch wel versleten zijn, dan is de fiets waarschijnlijk even aan een opknapbeurt toe!

Eigenlijk kun je het beste de hele fiets gewoon even nalopen of alles nog wel stevig vastzit. En of je geen slijtage vaststelt. Hierbij kun je ook denken aan de spaken en de naven. Spaken en naven moeten niet te strak zitten, maar ook niet te los. Zitten ze dat wel dan kunnen onderdelen afbreken of losraken.

Beurt bij de fietshandel

Uiteraard kun je op zeker spelen en de fiets van je zoon of dochter af en toe laten controleren bij de fietsenmaker. Of als je zelf hier geen tijd voor hebt of gewoon geen idee hebt hoe je dit allemaal moet controleren.

Een goed idee hierbij is om dit in de zomervakantie te doen. Maak op tijd een afspraak, zodat je kind wel gewoon op de fiets naar school kan.

Meer tips voor veilig op de fiets naar school

Naast een fiets die tiptop in orde is, is natuurlijk meer nodig om veilig naar school te fietsen. Daarom geven we je nog wat extra tips.

  • Oefen met je kind de weg naar school. Zo weet hij feilloos de weg te vinden en kan hij zijn aandacht bij het verkeer houden in plaats van vooral bezig te zijn met de vraag waar hij heen moet.
  • Ga je oefenen met fietsen, wijs hem alvast op punten waar iets mee is. Onoverzichtelijke situaties bijvoorbeeld of een afwijkende voorrangsregel etc.
  • Natuurlijk zal je kind de verkeersregels moeten kennen…
  • Door regelmatig met hem te fietsen leert hij hoe hij moet opletten in het verkeer.
  • Wees er heel duidelijk in dat bellen op de fiets echt niet mag. Eventueel kun je hem afschrikken door hem te vertellen dat de bekeuring echt voor hem zelf is…
  • Zorg ervoor dat hij op tijd van huis vertrekt zodat hij rustig naar school kan fietsen. Met haast is er immers meer kans op niet goed opletten!
  • Moet je kind in het donker fietsen? Zorg dat hij goed zichtbaar is. In de eerste plaats door verlichting die duidelijk is en goed werkt, daarnaast reflectoren die heel zijn en een jas met reflectie kan zeker nog iets toevoegen.
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)