Skip to Content

Start schooljaar; tips en activiteiten voor kinderen

Start schooljaar; tips en activiteiten voor kinderen

Na 6 heerlijke weken vakantie is het nieuwe schooljaar aangebroken. Een lange periode van alles op een rustiger tempo aan doen. Hoe kun je je kinderen op een (feestelijke) prettige manier hierop voorbereiden?

Ook het toeleven naar de zomervakantie kan reden zijn om hier thuis extra aandacht aan te besteden. In dit artikel bieden we wat ideeën aan om aan het begin van het schooljaa zowel in schoolsfeer als in vakantiesfeer te komen.

Tips voor een nieuw schooljaar thuis

Aftelkalender maken

Maak een aftelkalender met elkaar! Een voorbeeld van een leuke aftelkalender vond ik op de site van juf Bijtje. Deze aftelkalender is gemaakt voor de meivakantie, maar je kunt deze voor iedere vakantie gebruiken.

Je kunt hem eenvoudig maken van A3-papier en samen ieder vakje een andere kleur geven. Het is extra leuk als je de laatste schoolweek nog leuke activiteiten inplant om zo bewust afscheid te nemen van de vakantie en de start van het nieuwe schooljaar. Een leuk idee is om een aftelkalender van knijpers te maken.

Start schooljaar; tips en activiteiten voor kinderen - Mamaliefde

Je kunt dit van een maand doen, zoals je hier ziet, maar je kunt het ook aan het begin van het schooljaar van 2 weken doen of van 1 week. Op iedere knijper kun je kiezen om een activiteit te schrijven. Bijvoorbeeld:

  • Vanavond eten we pannenkoeken!
  • We picknicken vanmiddag in de tuin / het park
  • Deze dag gaan we naar het strand / bos!
  • We bakken iets lekkers voor..
  • Als creatieve activiteit doen we vandaag..

Samen praktisch voorbereiden op school

Heeft de school een website waarop de foto’s van de leerkrachten staan? Hang deze dan aan het einde van de aftelkalender. Als er twee leerkrachten voor de klas staan kun je bespreken op welke dag welke leerkracht voor de groep staat. Kijk of de rugzak en de bekers / bakjes nog netjes zijn, anders kun je samen nog een andere aanschaffen. Doe dit ook met de gymkleding en gymschoenen. Zo ben je ook praktisch bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar.

Ook het bedtijdritueel kan een handje geholpen worden. Waar in de zomervakantie niet iedereen even laat naar bed gaat, is het fijn als ze weer wat in het slaapritme komen. Ook om ’s ochtends iedereen weer op tijd paraat te hebben voor school. Bedenk even hoe laat je het wenselijk vindt als je kind naar bed gaat. Schroef dan per dag de bedtijd een kwartier of half uur naar beneden. Zo voer je het stapsgewijs in. ☺

Speelafspraakje(s) inplannen deze week

Om weer in het schoolritme te komen, is één van de fijne dingen dat je kind ook weer structureel klasgenoten ziet. Plan een dag waarop ze lekker kunnen spelen, helemaal ideaal als dit zowel bij jou als bij de ander thuis kan.

Praat positief over school

Het kan zijn dat je de nieuwe leerkrachten al kent en niet zo heel positief bent over hun manier van lesgeven. Probeer dit toch niet te bespreken met je kind. Praat over de positieve kanten van de nieuwe groep en de leerkrachten.

Bijvoorbeeld dat je in groep 5 meer leuke zaakvakken krijgt zoals geschiedenis en biologie. Of dat je in groep 8 allerlei leuke dingen in het vooruitzicht hebt als het schoolkamp, de eindmusical, de eindtoets en de keuze voor een andere school.

Dat die ene leerkracht zo creatief is, of dat zij zo goed is in het organiseren van haar lessen waardoor je altijd weet wat je kunt verwachten.

Zoek voor de eerste dagen de kleding samen op

Kijk wat voor weer het wordt op de eerste schooldagen. Met elkaar een reden om in de kledingkast te duiken en uit te kiezen wat er gedragen wordt. Bijna altijd is het nog zomerweer met korte broeken.

Heb je voldoende kleding? Leg het vast per dag klaar. Scheelt in de ochtendstress de eerste week!

Eigen gezinsritueel

Het is leuk als je gezin een eigen ritueel hebt hoe je de vakantie afsluit. Wij maken met elkaar een zomervakantieboek, compleet met foto’s, tekeningen, souvenirs die ze opplakken.. En we maken van brooddeeg broodjes op een houten stok die we boven de vuurkorf roosteren.

Ieder gezin heeft zijn eigen ritueel, maar het is superleuk om dit jaarlijks zo te doen. Je kunt ook denken aan een dans/discoavond, een filmavond, een slaapavond met matrassen op de grond in de woonkamer, of het slapen in een tent.. Net wat bij jouw gezin past!

Maak een foto van de eerste schooldag

Als de eerste schooldag aanbreekt, is het leuk om jaarlijks van ieder kind een foto te maken. Praat ook over hoe de schooldag is geweest en vraag vooral over wat er leuk was, waar ze iets van geleerd hebben en hoe ze iets opgelost hebben. Dit geeft allemaal zelfvertrouwen.

Mirjam de Stigter