Skip to Content

Schoolritme; tips terug na de vakantie

Schoolritme; tips terug na de vakantie

Ook zo genoten van de zomervakantie waarin alles op een relaxter tempo kon? In het noorden en zuiden zijn ze al begonnen en voor de regio midden duurt het ook niet lang meer voor de schooldeuren zich weer openen.

Om de omschakeling van een lange periode aan vrije tijd en uitslapen vloeiend te laten verlopen naar weer het ritme van school en naschoolse activiteiten, hierbij 10 tips.

Bedtijd

Het is belangrijk dat kinderen voldoende slapen, onderzoek wijst uit dat dit de leerprestaties ten goede komt. Begin de laatste week van de zomervakantie al met weer ritme brengen in het naar bed gaan.

Een vaste bedtijd en een vast slaapritueel helpen hierbij. Douchen, tanden poetsen, voorlezen, een liedje zingen voor het slapen gaan en je kind leuke dingen over de dag laten vertellen, helpen om rust in het hoofd te creëren en daardoor sneller in slaap te vallen.

Tip: Probeer met het bedtijdritueel de tablet te vermijden, dit zorgt voor prikkels waardoor in slaap vallen moeilijker is.

Einde vakantie ritueel

Om het einde van de vakantie concreet te maken kun je een eigen ‘einde vakantie ritueel’ bedenken en uitvoeren met je kind.

Voorbeelden hiervan zijn uit eten gaan met elkaar, samen een pizza versieren, bakken en buiten opeten of een dagje uit. Iets waar je nu alle tijd voor hebt en wat je allebei leuk vindt om te doen.

Vaste eet– en drinkmomenten

Door de vakantie kan het zijn dat er geen vaste eet– en drinkmomenten zijn in je gezin. Het helpt je kind om vast te houden aan de eet- en drinkmomenten die op school gehanteerd worden.

Dus 7.30 uur ontbijten, 10 uur fruit, 12.00 uur de boterham, 15.00 uur een tussendoortje en om 17.30 uur het avondeten.

Als je kind nog niet de eigen boterham smeert en belegt is het een mooi moment om dit te stimuleren voor de zelfredzaamheid.

Vakantieboek maken

Deze vakantie zal sowieso door Corona een tijd blijven die ons bijblijft. Maak samen met je kind een vakantieboek 2020. Plak foto’s hierin van uitjes en leuke dingen die jullie ondernomen hebben in deze zomer.

Denk ook aan toegangskaartjes van een dierentuin, een brochure van een dagje uit op vakantie en andere leuke concrete herinneringen.

Door ruimte voor je kind open te laten om er zelf wat bij te tekenen en/of te schrijven maak je er niet alleen een mooie herinnering van de zomer van, maar ook meteen een mooi boek om aan de nieuwe leerkracht en klasgenoten te laten zien.

Aftelkalender

Maak een aftelkalender om inzichtelijk te maken hoeveel dagen/nachten het nog duurt voor de school weer begint. Praat met je kind over de nieuwe leerkracht(en) en op welke dag deze werkt.

Vraag aan je kind of deze wat namen kan noemen van de nieuwe groep waarin hij of zij straks zit. Dit helpt om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie.

Speeldate

De laatste week van de vakantie is een mooi moment om wat speeldates te organiseren. Nodig een klasgenootje uit thuis en spreek af dat je kind ook 1 keer bij een ander gaat spelen.

Veel kinderen vinden het spannend om na de zomervakantie in een nieuwe klas en bij nieuwe leerkrachten te komen. Door in deze week al met 1 of 2 kinderen te spelen wordt de drempel van weer naar school gaan ook kleiner.

Bespreek samen met je kind waarmee het gaat spelen, zorg voor eten en drinken en houd het vooral lekker ontspannen.

Weekplanner invullen met alle activiteiten

Als de school start, starten de naschoolse activiteiten ook weer. Help jezelf en je kind een handje door alles op de weekplanner in te vullen.

Gymdagen zodat je weet wanneer de gymkleren mee gaan, naschoolse activiteiten zodat je kind weet wanneer het niet kan afspreken met anderen na schooltijd, schoolbibliotheek zodat de schoolboeken in de tas gaan de avond van tevoren, luizendagen zodat jij je niet uitleeft op een ingewikkeld kapsel.

Check de schoolspullen

Passen de gymschoenen nog? Anders is dit een mooi moment om deze week nog de laatste spullen samen uit te zoeken in de stad.

Er zijn scholen die een agenda vanaf groep 7 introduceren zodat kinderen al leren plannen, wat ze weer helpt richting de middelbare school als het huiswerk toeneemt.

Een kind wat naar school gaat bouwt al aan een stukje van zijn of haar toekomst. Hierin investeren door een fijne schrijfpen, een leuke agenda of gymschoenen die lekker zitten versterkt deze boodschap! Of wat dacht je van telefoonhoesjes van hoesjesdirect.nl of andere accessoires?

Houd de eerste schoolweek rustig

Een eerste schoolweek kost veel energie. Beperk het aantal speelafspraken na schooltijd nog even. Als je zelf werkt en gebruik maakt van de BSO kan het zo zijn dat de BSO ook bewust kiest voor activiteiten met weinig prikkels zoals even buiten spelen en daarna kleuren of knutselen.

Vraag elke dag of je kind iets over de schooldag wil vertellen, door interesse te tonen geef je als ouder de boodschap mee dat je school belangrijk vindt en interesse hebt voor het persoonlijk wel en wee van je kind.

Als het lukt, probeer dan de leerkracht persoonlijk even te groeten en jezelf deze week kort voor te stellen. Door Corona niet met handdruk, maar met een glimlach.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Om de ochtendroutine wat minder stressvol te maken loont het om al zoveel mogelijk de avond van tevoren klaar te zetten. Kijk de avond van tevoren naar het weerbericht en leg de kleren van tevoren (samen) klaar. Dit voorkomt ook discussie ’s ochtends vroeg.

Smeer op een vaste dag de boterhammen voor een halve week, doe ze in een diepvrieszakje en schrijf de naam van je kind erop en wat erop zit.

’s Ochtends hoef je het er dan alleen maar uit te halen en in de goede rugzak te stoppen. Je kunt een bananencake bakken en dit in stukjes invriezen, dit zou je dan als 10-uurtje meteen mee kunnen geven.

Als school het beleid heeft om groente en fruit mee te geven kies dan voor druiven, een banaan of mandarijn bijvoorbeeld.

Dek ’s avonds de tafel, zodat de kinderen meteen aan tafel kunnen schuiven ’s ochtends en stimuleer ze om zelf hun bord op het aanrecht of in de vaatwasser te zetten, dan is de ontbijtboel ook snel aan kant.

Voor jezelf kan het fijn zijn om aan meal prepping te doen, dus eten koken voor 2 dagen. Er zijn ook gezinnen die op dagen hetzelfde eten hebben. Iedere maandag nasi, elke dinsdag iets met aardappelen. Wat je ook kiest, als het iets is wat bij jou en je gezin hoort dan komt het zeker goed.

Een heel fijne nieuwe schoolperiode toegewenst samen met je kind(eren)!

Floortje