Schelden en tieren…iets wat je nou net je kinderen niet wilt aanleren. Je schaamt je diep als je kind er scheldwoorden uitgooit midden in zijn spel, terwijl je omringd ben door keurige mensen. Of als de leerkracht van je kind naar je toekomt met de mededeling dat je zoon of dochter een beetje grof uit de hoek kan komen. Dat wil je niet. Simpel.
Maar ja, kinderen kopiëren jouw gedrag en jij bent ook maar een mens, of de straattaal van leeftijdsgenootjes. Dat wordt dus heel erg opletten met wat je eruit gooit als de soep over je witte tafellaken heen sijpelt of je alweer je tenen stoot aan de uitstekende poten van de schommelstoel…
Wat doe je eraan? Ja, jezelf beheersen zou het beste zijn. Maar zoals gezegd ben je nu eenmaal ook geen supermens. Jezelf aanleren om andere woorden te gebruiken, dan zou toch moeten lukken?!
Waarom vloeken we eigenlijk?
Goed beschouwd kun je jezelf zelfs afvragen waarom je bepaalde woorden eruit gooit als iets niet goed gaat. Dat je vanuit frustratie iets gilt, is nog te begrijpen. Maar waarom gil je eigenlijk dingen die te maken hebben met God (en zelfs dat hij je verdoemt!) of met een vreselijke ziekte?
Zijn dat wensen die je hebt? Welnee, het is alleen maar aangeleerd gedrag. Iedereen doet het en dus klinkt het krachtig. Zoiets.
Dus wordt het een eitje om jezelf heel andere woorden aan te leren. Kies een woord dat wel lekker klinkt (want je moet wel je agressie er even in kwijt) maar wat niks ergs betekent. Je kan zelfs gaan voor grappige woorden! Of verzin iets wat helemaal niet bestaat. Dan wordt het meteen een heel ander verhaal!
Weg met ziekten als scheldwoord
Ziekten, zoals kanker of tering, komen regelmatig voor. Zeker kanker schijnt bij sommige mensen nogal nodig te zijn om dit in iedere zin te benoemen. Vreselijk. Bijna iedereen heeft wel een dierbare (en vaak meer dan 1) aan deze vreselijke ziekte verloren.
Het doet zeer als je zelf deze ziekte hebt (gehad) of als je verdriet hebt om iemand die eraan overleden is, dat iemand het woord zo achteloos rondbazuint. Daarnaast is het allesbehalve fijn als iemand dit woord richting jou gebruikt. Je wenst iemand toch zeker geen vreselijke ziekte toe!
Waarom vloeken pijn doet
Eigenlijk zijn de bekende grote vloeken, zoals GVD, helemaal raar om te zeggen. Goed beschouwd zeg je dat God jou moet verdoemen. Raar natuurlijk. Daarom wordt er ook wel gedacht dat van oorsprong het een samentrekking was van zoiets als God, verdoeme U.
Je wenst jezelf toch niet iets ergs toe als je nijdig bent? Nee, je bent boos en viert dat bot op een ander. Ook gewoon enkel en alleen de naam Jezus wordt nogal eens als vloek gebruikt.
Dat dit zeer doet bij mensen voor wie God en Jezus belangrijk én dus heilig zijn, mag toch te begrijpen zijn. Hier vind je meer informatie.
Chips in plaats van shit
Een woord dat op zich niet eens zo heel heftig is, is shit. Zo’n woordje dat je snel eruit flapt als je erachter komt dat je iets vergeten bent of als je per ongeluk iets uit je handen laat vallen.
Een bekende ‘kindervariant’ op dit woord is chips. Heeft een beetje dezelfde klank en ‘bekt’ dus net zo lekker. En waarom zou je niet chips mogen zeggen
? Misschien hooguit omdat je direct je frustraties op een zak chips wil botvieren? Juut is ook een variant die net zo onschuldig is. Misschien past die dan beter bij jou…
Vrouwelijke lichaamsdeel
Tja, dat drieletterige woordje komt natuurlijk ook veel voor. Nee hoor, zoon- of dochterlief, dat was niet wat ik zei. Ik zei Tuk! Of iets dergelijks. Rood hoofd…maar stug volhouden! Bekende situatie?
Ga maar goed oefenen op een variant die dus wel door de beugel kan! Tuk dus, of iets anders korts met drie letters. Je kan er ook Put (of Prut) van maken, om maar iets te noemen. O ja, en dan het woordje ‘Fuck’.
Heb je weleens meegekeken met YouTubefilmpjes met je pubers? Zucht, de zinnen bestaan voor tweederde uit puur enkel en alleen dat woord. En dan plakken ze er toevallig ook nog een paar andere woorden bij.
Maak jij je er ook schuldig aan? Plak er voortaan gewoon even sia achteraan, dan heb je een prachtig plantje en kan niemand er meer iets van zeggen. Fuchsia dus.
Verzin iets grappigs
Pipo de Clown gebruikte Sapperdeflap. Ja hoor, die is grappig. Geen hond die daarover klagen zal. Dus waarom dat niet zeggen als de frustratie er even uit moet? Kwestie van regelmatig in je hoofd oefenen…
Je kunt allerlei klanken aan elkaar plakken en zo een mooi woord maken, die nergens op slaat. Moet het wel krachtig zijn? Zorg dan dat er krachtige letters inzitten, zoals de K, bijvoorbeeld.
Klapperdeklap klinkt net zo gek, maar geeft net even meer kracht om je boosheid eruit te knallen. Hoewel dat misschien wel voor iedereen weer net anders is.
Mijn man weet nog altijd hoe zijn oma iets zei als ze iets deden wat niet mocht. Dat waren ook gewoon een aantal lettergrepen achterelkaar, die nergens op slaan. Maar het klinkt wel grappig…
Zeg iets echt geks
Plassen op een potje of bijvoorbeeld kort en krachtig fietsbel. Slaat nergens op, maar daar ging het toch om. En zeg nou zelf: iedere vloek of scheldwoord slaat nergens op…
Kindvriendelijke scheldwoorden
Zoals aangegeven is het uiteraard beter om je te leren beheersen. Je kind leren om niet direct overal boos over te worden en te gaan schelden is natuurlijk je allereerste poging.
En daarmee dus ook een uitdaging voor jouzelf, want jij mag (lees: moet) het goede voorbeeld geven. Maar heel even je frustratie eruit gooien, die je niet op een ander richt, maar even in het luchtledige eruit knalt: soms heb je het even nodig, zullen we maar zeggen.
En je kind dus ook. Je kind scheldwoorden bewust aanleren is natuurlijk een beetje vreemd. Maar door zelf ‘kindvriendelijk’ te tieren leren ze in ieder geval de betere varianten aan.
Bekende scheldwoorden zijn o.a.
- Chips
- Juut
- Tuk
- Prut
- Potjandosie
- Potjandikkie (nog eens aan toe zeg)
- Potvolkoffie
- Snotverdikkie
- Fuchsia
- Pannenkoek (vooral als je tegen iemand iets zegt)
- Gloeiende (eventueel met iets erachter aan, of gewoon twee keer herhalen)
Sociale vaardigheden
- Sociale vaardigheden kind
- Kind leren omgaan met emoties
- Weerbaarheidstraining kinderen
- Weerbaarheid oefeningen kind
- Thomas Gordonmethode
- Helpende gedachten
- Kanjertraining
- Rots & Water training
- Spelletjes sociale vaardigheden stimuleren
- Spelen met poppen empathie stimuleren
- Kind leren omgaan winnen en verliezen
- Basisbehoefte kinderen
- Speelafspraak / playdate na school
- Vriendschap kinderen
- Denkbeeldig vriendje
- Kind heeft geen vrienden
- Vriendenboekjes
- Groepsdruk school
- Sociale achterstand na corona
- Tafelmanieren & Gezellig aan tafel
- Etiquette regels kinderen
- Wel of geen u zeggen tegen ouders
- Levenslessen om kinderen mee te geven
- Kindvriendelijke scheldwoorden & alternatieven
- Kennismakingsspelletjes
- IJsbrekers spelletjes & activiteiten
- Veelgestelde vragen van kinderen
- Onderwerpen gespreksstarters
- Sociaal-emotionele ontwikkeling kind
- Sociaal-emotionele ontwikkeling 0 – 6 jaar
- Sociaal-emotionele ontwikkeling 6 – 12 jaar
- Sociaal-emotionele ontwikkeling 12 – 18 jaar
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024