Skip to Content

Schooltas voor in de brugklas; schoudertas versus rugzak

Schooltas voor in de brugklas; schoudertas versus rugzak

De overgang naar de brugklas is een spannende tijd voor zowel ouders als kinderen. Naast alle andere nieuwe ervaringen en verantwoordelijkheden, moet er ook nagedacht worden over de keuze van de juiste schooltas. In dit artikel zullen we verschillende tips en overwegingen bespreken om je te helpen bepalen welke schooltas geschikt is voor de brugklas en de rest van de middelbare school.

Schoudertas: Praktisch en populair

Een schoudertas kan een uitstekende keuze zijn voor brugklassers. Een populaire optie van de schoudertas, is de ‘tote bag’. Het gebruik van schoudertassen wordt steeds populairder vanwege hun veelzijdigheid en gemak. Vooral als je kind al een fiets met een krat heeft, kan een schoudertas prima werken. Een populaire tote bag zijn de tassen van Flora & Co (hier)

Een alternatief voor de totebag is de cowboybag. Deze vind je hier.

Eastpak rugzak: Duurzaamheid en stijl

Een merk dat vaak wordt genoemd als het gaat om schooltassen voor de brugklas is Eastpak. Velen geven de voorkeur aan de grote Eastpak met een laptopvak. Deze tassen staan bekend om hun duurzaamheid en stijl. De grote versie met een laptopvak biedt niet alleen voldoende ruimte voor boeken, maar ook bescherming voor elektronica. Vooral de Eastpak Out of Office en de Eastpak Tutor zijn geschikt om mee te nemen naar school.

Fjällräven Kånken: Scandinavische kwaliteit

Een andere populaire keuze is de Fjällräven Kånken. Deze Zweedse rugzakken zijn geliefd om hun eenvoudige en functionele ontwerp. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, waardoor ze geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes. De Fjällräven Kånken wordt vaak gezien als een modeaccessoire en praktische schooltas in één.

Kipling rugzak

De Kipling-rugzak; wie kent ‘m niet meer?! Herkenbaar aan het leuke aapje, zijn Kipling-rugzakken verkrijgbaar in ontelbaar verschillende stijlen en kleuren, altijd met dezelfde goede kwaliteit. Niet alleen geschikt voor school of werk, maar ook om een fashion statement mee te maken. Het zijn echt niet meer de enorme rugzakken van vroeger. Ze hebben verschillende modellen, inclusief aparte laptopvakken of met wielen zodat je het niet de hele tijd op de rug hoeft te dragen.

Vans rugzak

De rugzakken van Vans zijn er in verschillende vormen en kleuren, zo zijn er zowel effen Vans-rugtassen als met prints of meerdere kleuren. Verder is een rugzak van Vans natuurlijk te herkennen aan het Vans-logo. De rugzakken van Vans zijn te gebruiken voor sport of voor school. Mocht jij je laptop erin mee willen nemen, let er dan goed op dat er een laptopvak in de tas zit die groot genoeg is voor jouw laptop.

Dakine Campus

De geüpdate Campus L 33L is ideaal voor school en heeft een speciale “S-curved” rugpaneel en schouderbanden, een verstelbare borstband, een gewatteerde laptopsleeve, een organiserpocket, een fleece gevoerd vak voor telefoon en/of zonnebril, een “cooler pocket” voor eten en drinken en twee zijvakken aan de buitenkant van de tas. De onderkant van de tas is gewatteerd ter bescherming van de spullen in de tas.

Laptop, tablet of geen elektronica?

Een belangrijke overweging bij de keuze van een schooltas is of je kind een laptop, tablet of andere elektronische apparaten nodig heeft voor school.

Als dat het geval is, zorg er dan voor dat de tas voldoende bescherming en opbergruimte heeft voor deze apparaten. Eastpak biedt bijvoorbeeld modellen met speciale laptopvakken.

Ergonomisch voor de rug

Eén van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een schooltas is de gezondheid van de rug van je kind. Schoudertassen kunnen handig zijn, maar sommige experts waarschuwen dat ze de rug kunnen belasten als ze te zwaar worden beladen.

Rugzakken verdelen het gewicht gelijkmatiger en worden vaak als ergonomisch beschouwd. Zo zijn er kinderen die na een paar maanden met een schoudertas een bezoek hebben gebracht aan de fysiotherapeut vanwege schouder- en rugklachten.

Kosten

Schooltassen variëren sterk in prijs, van budgetopties tot luxe designermerken. Het is belangrijk om binnen je budget te blijven en te overwegen hoe lang de tas waarschijnlijk meegaat. Een dure tas kan misschien jaren meegaan, maar soms zijn er voordeligere opties die even duurzaam zijn.

Sommige merken kunnen erg prijzig zijn, maar er zijn mogelijk goedkopere alternatieven. Soms zijn er vergelijkbare tassen die voor een fractie van de prijs beschikbaar zijn, vooral als je goed zoekt.

Wat past er in.

Een belangrijk aspect om te overwegen is hoeveel ruimte de schooltas moet bieden. Tegenwoordig hebben veel scholen kluisjes waar leerlingen hun boeken kunnen opbergen tussen de lessen door. Dit betekent dat de schooltas niet noodzakelijkerwijs alle boeken voor een hele schooldag hoeft te dragen.

Toch kan het handig zijn om een tas te hebben met voldoende ruimte voor schriften, een etui, lunch en andere benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan de Dakine Campus Premium tassen, die niet alleen ruimte bieden, maar ook stevigheid.

Persoonlijke voorkeur en stijl

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke voorkeur en stijl van je kind. Sommige kinderen geven de voorkeur aan een specifieke kleur of ontwerp, terwijl anderen meer waarde hechten aan functionaliteit.

Het is uiteindelijk belangrijk dat je kind zich comfortabel voelt met zijn of haar schooltas. Denk bijvoorbeeld aan een schooltas met Harry Potter opdruk. Esthetiek kan dus zeker een rol spelen bij de keuze.

Oftwel:

Bij het kiezen van een schooltas voor de brugklas is het belangrijk om zowel praktische overwegingen als persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen. Zorg ervoor dat de tas voldoende ruimte en bescherming biedt voor alle benodigdheden, inclusief elektronica als dat nodig is.

Daarnaast is de gezondheid van de rug van je kind een belangrijke factor om rekening mee te houden. En vergeet niet dat stijl en persoonlijke voorkeur ook een rol spelen bij deze belangrijke beslissing. Kies verstandig en laat je kind met trots zijn of haar nieuwe schooltas dragen!

Meer tassen vind je hier;

Linda van Aken