Skip to Content

Back-to-school tips voor als de scholen weer beginnen na vakantie

Back-to-school tips voor als de scholen weer beginnen na vakantie

Hoezeer je aan het einde van het schooljaar uitkijkt naar de vakantie, aan het einde van de vakantie is vrijwel iedereen opgelucht als de scholen weer beginnen! De laatste dagen voor de vakantie staan dan vaak in het teken van ‘back-to-school’.

Na een paar weken vrij te zijn geweest en thuis te hebben doorgebracht of op vakantie, is het weer tijd om in het ritme te komen. Alvast mentaal weer voor te bereiden dat er ‘s ochtends een wekker gaat en even te controleren of je alle spullen hebt die er dit schooljaar nodig zijn.

Daarom een overzicht van deze handige back-to-school tips zodat je relaxt aan het nieuwe schooljaar kan beginnen en je je geen zorgen hoeft te maken.

Schoolritme

Begin op tijd met het wennen aan het ‘normale’ ritme. Tijdens de vakantie ben je toch snel wat makkelijker met de bedtijden. Dus op tijd naar bed toe, vroeg weer opstaan (zal vooral weer wennen zijn voor mama).

Maar ook wat andere ‘regels’ zoals drie vaste maaltijden per dag en wat minder ‘fast food’, aan tafel eten etc. Of oefenen met zelf aankleden / kleding klaarleggen, opruimen etc.

Schooluitrusting

Controleer of de ‘schooluitrusting’ compleet is.

  • Is je kind voorzien van een goede degelijke kinderrugzak.
  • Een agenda met veel schrijfruimte voor het huiswerk in de oudere klassen.
  • Een lunchtrommel en lunchbeker, en een bakje voor het tienuurtje.
  • Wat dacht je van een sleutelhanger met foto voor aan de fietssleutel die bij de juf in een gezamenlijke pot bewaard worden.
  • Andere items die ze verplicht nodig hebben (dit kan verschillen per school).
  • Als je kind naar de bovenbouw gaat heb je waarschijnlijk een schoolagenda nodig.

Rugzak

Er zijn heel veel verschillende soorten schooltassen; vrolijke rugzakken met afbeeldingen van de helden van je kind, of juist meer een schoudertas.

Wil je helemaal uniek zijn, ga dan voor een persoonlijke rugzak met de naam van je kind daarop. Dan weet je ook altijd zeker dat je de juiste rugzak weer mee naar huis neemt!

Je kan kiezen uit verschillende modellen en kleurtjes, of een special edition met een print. Zelf hebben we voor de junior rugzakken gekozen. Die zijn groot genoeg en op de basisschool hoeven ze nog niet zo heel veel mee te nemen.

Er zijn trouwens ook handige gymtassen met naam, om te voorkomen dat die kwijtraken.

Wij kregen van Bulby twee rugzakken met de naam van de kinderen daarop. Ze waren superblij toen ze de rugzakken kregen en konden niet wachten tot de school weer begon dus daarom hebben we ze meegenomen op vakantie.

Ze mochten allebei zelf hun rugzak vullen met speelgoed en boeken, vol is vol zodat je ook niet teveel mee gaat slepen. Tijdens het rijden stond hij tussen ze in op de achterbank zodat ze er makkelijk bij konden.

Lunchtrommel

Voor de overblijf of voor de kleine lunchpauze heb je natuurlijk ook een lunchtrommel en drinkbeker nodig. Om er zeker van te zijn dat je kind niet met het zoveelste dezelfde lunchtrommeltje loopt kan je bijvoorbeeld hem personaliseren met een eigen foto of naam.

Naast de lunchtrommel zelf kan je natuurlijk ook alvast wat inspiratie opdoen voor het lunchtrommeltje, zoals wat Bentotrommeltjes.

Labelen

Zorg ervoor dat alles netjes gelabeld is met stickers. Van de lunchtrommeltjes en tas, tot en met de jassen en schoenen. Zo kan je kind of de juf alles weer terugvinden.

Herhalen schoolstof

Natuurlijk is het goed om de hele vakantie te blijven lezen, is dat er toch bij ingeslopen, laat hen dan de laatste week weer een paar boeken lezen. Maar ook is het alvast goed om weer even te oefenen met wat opdrachten maken.

Een goede hulp hierbij is bijvoorbeeld het online programma van Squla waarbij kinderen met quizvragen verschillende schoolvakken kunnen oefenen en spelletjes spelen / filmpjes kijken.

Kleding

Natuurlijk hoort er ook weer een echte nieuwe outfit bij. Zo begin je goed aan het nieuwe schooljaar. Een outfit die er stoer en hip uitziet, maar ook gewoon lekker zit en je kind zelf aan kan trekken. Handig tijdens een toiletbezoek, of de gymles.

Zorg voor een goede kalender

Als de scholen weer beginnen, zal dat ook zo zijn met de sport, zwemles, muziekles en andere hobby’s. Zo hebben we onze dochter aangemeld voor balletles. Als je een grote gezinskalender aanschaft en ophangt in de keuken kan iedereen hem goed zien en heb je een overzicht van hoe of wat.

Nadat ik deze tips had geschreven kreeg ik een verzoek binnen voor een winactie van de family planners van Oxfam Novib; deze komt volgende week zondag online!

Als je aan het begin van het jaar de schoolgids krijgt, schrijf je hier ook meteen alle vrije dagen op, speciale activiteiten, schoolreisjes en vakanties.

Tip: Probeer de eerste week zo rustig mogelijk te houden. Het naar school gaan zorgt al voor genoeg indrukken. Zo hebben wij gekozen voor een balletklas die pas een week later begint.

Kennis maken met de nieuwe leerkracht

Een nieuwe groep /school betekent ook een nieuwe juf. Voor de vakantie kregen we al een kaartje van deze juf met haar naam.

Vaak kan je op de website van de school alvast ‘kennismaken’ met deze nieuwe juf en een foto vinden of een stukje waarin ze zichzelf voorstelt. Dat maakt de stap voor je kind al wat minder groot.

Tot slot is het ook gewoon goed om met je kind te praten over het naar school gaan. Dit kan aan de hand van een boek dat hier over gaat. Of stel open vragen. Zoals waar het kind naar uitkijkt, wat het leukste lijkt of juist spannend vindt. Breng eventueel alvast een bezoekje aan het gebouw etc.

Wat is jouw ultieme back-to-schooltip?

Linda van Aken