Skip to Content

Schoolspullen middelbare school; lijst met wat je nodig hebt vanaf de brugklas

Schoolspullen middelbare school; lijst met wat je nodig hebt vanaf de brugklas

Het is zover, je kind gaat naar de middelbare school en zal, zeker het komende jaar, regelmatig het woord brugpieper horen. Waar je op de basisschool nog niet zoveel hoefde aan te schaffen, zit dat als je naar de middelbare gaat toch net eventjes iets anders.

De komende tijd zullen er een hoop veranderingen plaatsvinden, waren ze op de basisschool nog de oudsten, nu beginnen ze weer helemaal ‘onderaan’.

Om deze periode iets makkelijker voor je te maken, vind je hieronder een checklist voor wat je allemaal nodig hebt om aan te schaffen. Hoef je je daar geen zorgen meer over te maken! Succes met deze volgende mijlpaal (voor je zoon/dochter, maar ook voor jou als ouder/verzorger).

Schooltas

Dee rugzak ga je echt nodig hebben als je naar de middelbare gaat. Je moet nou eenmaal een heleboel meeslepen, waaronder boeken (en dat zijn er vaak nogal wat). Zorg dat je een stevige tas aanschaft, een gymtasje is echt niet meer goed genoeg.

Tip: Regel aan het begin van het jaar een kluisje en bewaar daar je boeken. Dan hoef je niet tussen de lessen alles te dragen en op de fiets mee naar huis. Dat scheelt een hoop gewicht op de rug.

Vergeet ze alleen niet mee te nemen naar huis, als je huiswerk krijgt voor het betreffende vak.

Lees ook: Schooltas voor in de brugklas; schoudertas versus rugzak

Schoolagenda

Op de basisschool had je er misschien al zo nu en dan mee te maken; huiswerk. Vooral om je alvast voor te bereiden op de middelbareschoolperiode. Dit wordt vanaf nu alleen maar meer en meer.

Een schoolagenda gebruik je om op te schrijven wat je thuis moet maken, maar ook om je lesrooster en cijfers te noteren.

Leuke tip: maak het allemaal wat persoonlijker door er leuke foto’s in te plakken of quotes in op te schrijven.

Belangrijk: vul altijd de eerste pagina (die met persoonsgegevens in), zodat mensen weten van wie de agenda is).

Etui

In de etui doe je een heleboel kleine spulletjes om te voorkomen dat deze door je rugzak gaan zweven: pennen, (kleur)potloden, een gum, correctievloeistof, puntenslijper, lijm, plakband, markeerstiften, een schaar, een passer, geodriehoek en een liniaal.

Wat betreft de inhoud zijn daar vaak ook specifieke eisen voor die per school kunnen varieren; bijvoorbeeld bepaalde kleuren pennen of potloden met een bepaalde hardheid.

Tip: Ik vond het verder erg prettig om een velletje met post-its bij me te hebben, zodat ik dit in mijn boeken kon plakken (handig als je thuis weer iets op moet zoeken).

Kaftpapier of rekbare boekenkaften

Boeken dien je wel te kaften, je hebt ze tenslotte te leen. Als je alles maar los in de tas gooit, dan komt dit niet ten goede aan het uiterlijk van je boeken.

De meeste (vooral) moeders weten wel hoe je een boek moet kaften (is nog een gezellig klusje om samen te doen ook). Kies je voor neutraal, of vind je een thema toch leuker?

De keuze is reuze, dus kijk even goed rond! Je kan ook heel creatief zijn en inpakken met oude landkaarten bijvoorbeeld. Geen zin om te kaften? Ga dan voor een rekbare boekenkaft. Vergeet ook vooral niet een sticker te plakken met welk boek het is.

Lees ook: Boeken kaften; hoe en met welk materiaal?

Schriften

A4- en A5-schriften met lijntjes en ruitjes. De ruitjes gebruik je voornamelijk bij vakken zoals wiskunde. De rest eigenlijk wel bij alle andere vakken. Hoeveel schriften je precies nodig hebt ligt er een beetje aan hoe ze het op school hebben geregeld.

Je kunt het beste wel een flink pak kopen, zodat je in ieder geval genoeg hebt. Ook hier geldt; ga je in thema, of houd je het gewoon simpel?

Collegeblok, ringbanden, insteekhoezen, tabbladen

Erg handig omdat je de blaadjes gemakkelijk uit kunt scheuren en in de ringbanden kunt doen. Zorg dat je per vak een tabblad in de ringbanden hebt zitten, zodat je alles gemakkelijk kunt bundelen en dus ook meteen kunt terugvinden. Insteekhoezen gebruik je om de papieren netjes te houden.

Snelhechters

Als je een werkstuk, of verslag moet inleveren dan is het goed om snelhechters te hebben (gebruik hier dan wel insteekhoezen, dat staat netter). Deze koop je ook gewoon in bulk en ze zijn er ook nog eens in een heleboel verschillende kleuren.

Rekenmachine

Deze heb je nodig, want je moet bij wiskunde echt gaan werken met een rekenmachine. Ze zijn vaak heel uitgebreid. Kijk eventjes op je schoollijst welke je precies moet hebben, zodat je voorkomt dat je met de verkeerde in de klas zit.

Woordenboeken

Ook welke woordenboeken je nodig hebt staat vermeld op je schoollijst en geloof mij, je gaat er best heel veel mee werken, al denk je nu misschien nog van niet. Voornamelijk bij Nederlands, Engels en Duits heb je ze vrijwel direct al nodig.

Tegenwoordig worden er steeds meer andere talen gegeven op scholen, dus bekijk eventjes goed je lijst, welke woordenboeken je precies nodig hebt.

Bosatlas

Als je kind Aardrijkskunde krijgt is het vaak ook verplicht om de bosatlas aan te schaffen. Geen heel goedkoop boek, maar een schat van informatie. Check vooraf even goed welke editie je nodig hebt, voor je de verkeerde ergens tweedehands kan overnemen ;-)

USB-stick

Altijd handig om dingen op te slaan. De meeste middelbare scholen werken ook al met laptops (wellicht zul je deze aan moeten schaffen, dus check ook hier weer je schoollijst). Het is nou eenmaal een stuk handiger om op pad te zijn met een USB-stick in vergelijking tot een (zware) laptop.

Sportkleding

Voor de gymlessen is het nodig om sportkleding aan te schaffen, vraag even wat de ‘eisen’ zijn bijvoorbeeld qua haltertops of lange / korte broeken. Soms kan het ook zijn dat er een speciaal schoolshirt aangeschaft moet worden en gymschoenen voor binnen.

Lees ook: Gymkleding of gymschoenen kind kopen; voor sport binnen en buiten

Lunch

Op een gegeven moment zal je puber vragen om lunchgeld zodat hij of zij op school een lunch kan kopen. Maar tot het zover is, is het handig om een lunchtrommel te hebben om mee te nemen. En ook bekers waarvan je zeker weet dat ze goed dicht blijven zitten.

Bij een vriendin was een keer een beker melk open gegaan, we hebben toen samen in het toilet de boeken staan drogen onder de blower. En geloof me dat je het een week later nog rook!

Naast de lunch zelf is het ook fijn om wat snacks mee te hebben voor tussendoor, zeker jongens in de groei kunnen blijven eten.

Natuurlijk wil je kind nu niet meer met een lunchtrommeltje gezien worden zoals op de basisschool. Gelukkig zijn er ook veel stoerdere varianten zoals deze hier, bijvoorbeeld voorzien van tussenschot zodat het brood en fruit of wat je puber ook meeneemt allebei lekker blijft.

Heb jij nog een musthave om niet te vergeten?

Amanda
  1. Astrid says:

    De (Grote) Bosatlas hebben ze vaak ook al nodig. De school geeft zelf aan welke versie/druk en anders even navragen bij de aardrijkskundedocent,

Comments are closed.