Skip to Content

Schooltas of boekentas mee naar school (in België)?

Schooltas of boekentas mee naar school (in België)?

Als je kind naar school gaat dan zal het een schooltas meenemen. Bij de basisschool zal dit meestal bestaan uit een rugzak, om zo iets te eten en te drinken mee te kunnen nemen en eventueel wat huiswerk.

Gaat je kind eenmaal naar de middelbare school, dan wordt het een ander verhaal. Op dat moment zal de boekentas meer moeten zijn dan alleen maar een simpel tasje. Waar let je op bij het kopen van een schooltas?

Stevige tas is een must

Toen mijn oudste naar de middelbare school ging, maakte ik als onervaren pubermoeder twee keer een fout met het kopen van zijn schooltas. Waardoor ik uiteindelijk dus duurder uit was dan had gehoeven.

Daarom even mijn opgedane kennis bij deze, zodat jullie die fout(en) niet maken. Mijn eerste blunder was dat ik dacht dat zo’n peperdure schooltas (in die tijd liep iedereen met een echte Eastpak-rugzak) helemaal niet nodig was.

De goedkope rugtassen van de supermarkt zagen er hetzelfde uit, waren net zo groot, maar kosten wel minstens tien keer zo weinig…dacht ik. Ja, op zich was dat ook wel zo, maar dat gaat niet meer op als je iedere maand op zoek kan gaan naar een nieuwe!

Deze goedkope rugtassen gingen keer op keer na een paar weken al kapot. Of de ritsen scheurden uit of de hengels gingen los. Dus toen toch maar op naar de echte tassenwinkel voor een echte Eastpak.

Niet te klein…maar ook niet te groot!

Enthousiast zochten we dan toch maar een echte merktas uit en het leek mij dan wel zo slim om meteen een ruime tas te nemen. Kindlief, net brugsmurf en dus ook nog net niet helemaal van alles op de hoogte, zocht zijn lievelingskleur op en eindelijk dacht ik zo klaar te zijn met de tas voor de komende jaren…

Fout! De tas was véél te groot (nou ja, er zat een groot vak te veel in en was daarmee wel echt een stuk dikker) en werd dus op school een dubbeldekker genoemd. Ik moest bekennen dat het ding ook wel heel kolossaal was.

Dus toch weer naar de winkel en eindelijk had hij zijn eigen goede rugtas. Overigens was de eerste tas geen weg gegooid geld want die gebruiken we nog altijd als ideale tas bij de vakantie.

Maar mijn tip: Zorg dat de tas die je koopt zeker niet te klein, maar ook niet te groot is. Hoe groter hoe onhandiger het ding is. Je kind loopt er wel de hele dag mee te sjouwen én moet het misschien ook nog meezeulen in het openbaar vervoer of op de fiets.

Ga voor kwaliteit

Zoals dus al eerder aangegeven is kwaliteit van groot belang. Schoolboeken zijn nu eenmaal zwaar. Het voordeel van bijvoorbeeld de Eastpak is de goede garantie die erop zit.

Alle vier mijn zoons hebben Eastpaks gehad en als er al iets mee was werd het gerepareerd en eigenlijk altijd gratis. Hoewel dat natuurlijk afhangt van het soort gebrek wat er ontstaan is.

Even kijken of er garantie op de dure tas zit, is zeker geen overbodige luxe. De tassen hebben hun hele schoolbaan meegemaakt! En worden nog regelmatig gebruikt voor andere zaken.

Als je het terugrekent is het dus zeker het geld waard geweest. Uiteraard zijn er meer merken dan Eastpak. Ook Herschel geeft een lange garantie op zijn tassen.

Een iPad mee?

Heeft je kind een iPad wat het mee moet nemen? Of misschien een laptop? Kies dan voor een tas met een speciaal vak hiervoor. Zo is het apparaat meer beschermd dan los tussen de boeken. Heeft je kind alleen een iPad en geen boeken meer om mee te nemen? Dan kun je uiteraard ook kijken bij minder grote tassen.

Draagcomfort

Een ander punt waar je op moet letten is het draagcomfort van de tas. Schooltassen zijn doorgaans zo gevuld dat ze idioot zwaar zijn voor zo’n opgroeiend kind.

Is dan het draagcomfort ook nog eens ver te zoeken, dan is het helemaal niet fijn. Een tas waarbij je de draagriemen kunt verstellen heeft dan ook zeker de voorkeur.

Veilige vakken

Moet je kind met het openbaar vervoer? Dan kan het heel verstandig zijn dat er aan de binnenkant van de tas ruimte is om bijvoorbeeld je portemonnee in te doen of je telefoon. Dit met het oog op verliezen, maar ook op zakkenrollers. Die zul je op je fiets minder snel tegenkomen…

Een extra vakje aan de binnenkant van de tas, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat zij er niet zomaar bij kunnen komen en minder snel zullen weten waar ze even snel moeten zoeken.

Welke kleur of welke schooltas?

Je kind moet met de tas lopen. Zeker een brugklasleerling zal nog niet zo zeker van zichzelf zijn en er alles aan doen om maar niet op te vallen. Laat je kind dan ook zelf uitkiezen welke kleur of patroon hij op zijn tas wil. Nu is ook de tassenrage aan mode onderhevig.

Wil je er zeker van zijn dat je kind niet voor aap loopt en meteen de juiste schooltas kopen…vraag dan eens aan vriendinnen met kinderen op die school welke tassen het nu helemaal zijn.

Vraag ook naar haar beleving wat betreft de ruimte die de tas hebben moet. Met die richtlijnen kun je dan met je kind naar de winkel en maak je kans dat je een fijne tas koopt…

Extra schooltas

Voor de gymles kan het handig zijn om een extra tas mee te geven. Natuurlijk is het handiger als alles in 1 tas kan, maar naast het gebrek aan ruimte is er ook nog de stank die gedragen gymkleren nu eenmaal kunnen hebben.

Natuurlijk hoef je voor dit gebruik niet meteen een dure tas te kopen. Je kunt denken aan een plastic tas, die ze dan ook nog opgerold in hun rugzak kunnen stoppen. Of je koopt inderdaad zo’n goedkoop rugzakje bij de Action of de supermarkt…

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)