Skip to Content

25 Groepsspelletjes om samenwerking te stimuleren

25 Groepsspelletjes om samenwerking te stimuleren

Samen spelen is een fantastische manier om sociale banden te versterken, teamwork te bevorderen en gewoon plezier te hebben. Of je nu een teambuildingsevenement organiseert, een feestje geeft of gewoon wat quality time wilt doorbrengen met vrienden, groepsspelletjes zijn de perfecte keuze. Hier zijn 25 ideeën voor groepsspelletjes die zorgen voor lachen, teamwork en onvergetelijke momenten.

Levend Stratego

Breng dit klassieke bordspel tot leven door teams te vormen en de strijd aan te gaan op een groot speelveld. Werk samen om de vlag van het andere team te veroveren terwijl je hindernissen en tegenstanders vermijdt.

Escape Room Challenge

Organiseer een draagbare escaperoom-ervaring of bezoek een professionele locatie. Los samen puzzels op, kraak codes en ontsnap binnen de tijdslimiet. Een geweldige manier om teamwerk en probleemoplossende vaardigheden te testen.

Gezamenlijke schilderij maken

Verdeel een groot canvas in kleine secties en geef elke deelnemer een deel om te schilderen. Wanneer alle stukken klaar zijn, voeg je ze samen voor een uniek groepskunstwerk.

Menselijke knoop

Laat deelnemers in een cirkel staan, strek hun handen uit en grijp de hand van iemand aan de andere kant. De uitdaging is om de knoop te ontwarren zonder handen los te laten.

Reuzen Jenga

Maak een reuzen-Jenga met houten blokken en speel het klassieke spel, maar dan op gigantische schaal. Zie wie de toren het langst stabiel kan houden.

Groeps Bingo

Maak bingokaarten met grappige feiten over de deelnemers. Laat mensen rondlopen en proberen zoveel mogelijk feiten over hun medespelers te ontdekken.

Foto speurtocht

Stel een lijst op met specifieke items, locaties of situaties die teams moeten vastleggen met een camera of smartphone. Het eerste team dat alles vindt, wint.

Woordassociatie

Zit in een kring en zeg een woord. De volgende persoon moet snel een ander woord zeggen dat ermee geassocieerd is. Ga door totdat er herhalingen optreden.

Ballon toren bouwen

Geef elk team een pakket met ballonnen en plakband. Ze moeten de hoogste vrijstaande ballontoren bouwen binnen een bepaalde tijd.

Blind vertrouwen

Laat deelnemers geblinddoekt in een cirkel staan. Iemand staat in het midden en leidt hen, terwijl ze zich naar verschillende posities verplaatsen zonder te kijken.

Wollige vragen

Wikkel een bal wol om een kaartje met een vraag. Gooi de bal naar iemand om een vraag te beantwoorden, en wikkel dan de draad naar die persoon om een nieuwe vraag te stellen.

Simons Says

Speel een uitdagende versie van Simon Says waarbij deelnemers alleen de opdrachten mogen uitvoeren als “Groepssimons zegt” voorafgaat.

Minute to Win It

Kies een reeks snelle, uitdagende spellen waarvoor slechts een minuut nodig is om te voltooien. Van stapelen tot blazen, deze spellen zijn gegarandeerd hilarisch.

Lees ook: Minute to win it spelletjes

Pictionary estafette

Speel Pictionary in de vorm van een estafetterace. Elk teamlid moet een tekening raden en doorgeven voordat het volgende teamlid begint.

Samenwerkingsdeken

Laat deelnemers een deken vasthouden zonder deze de grond te laten raken. Ze moeten samenwerken om de deken van de ene naar de andere kant van de ruimte te verplaatsen.

Stopdans

Kies een opzwepende afspeellijst en laat iedereen meedoen aan een spontane danssessie. Bonuspunten voor de meest creatieve dansbewegingen. Of maak er een stopdans van.

Raad de Mijlpaal

Laat elk team een lijst maken van belangrijke mijlpalen en laat andere teams raden welk team bij welke mijlpaal hoort. Een geweldige manier om elkaar beter te leren kennen.

Menselijk Rupsband

Verdeel deelnemers in paren en laat ze met één been aan elkaar vastbinden. Ze moeten samenwerken om een vooraf bepaald parcours af te leggen zonder los te laten.

Karakterimprovisatie

Elke persoon krijgt een kaart met een karakter toegewezen. Ze moeten in de huid van dat personage kruipen en met anderen communiceren zonder hun ware identiteit te onthullen.

Ballonnenestaffette

Maak teams en geef elk team een reeks ballonnen die op een specifieke manier moeten worden gepopt (bijv. zittend, met de elleboog). Het snelste team wint.

Als alternatief kun je ook proberen om de inhoud van een pot pindakaas over te brengen met lepeltjes, of op suikerklontjes. De achterste moet dan de pindakaas op de suikerklontjes smeren en doorgeven naar voren (je mag niet achterom kijken). De voorste bouwt er dan een toren van, de hoogste toren wint.

Geblinddoekte hindernisbaan

Laat teams een reeks instructies geven aan een geblinddoekte deelnemer om een obstakelbaan te navigeren. Dit benadrukt het belang van duidelijke communicatie.

Samenwerkingsweb

Deelnemers staan in een cirkel en houden een bol wol vast. Iemand begint met het noemen van een positieve eigenschap van een andere persoon en gooit de bol naar die persoon. Het web ontstaat naarmate meer positieve eigenschappen worden genoemd.

Levend Memory

Leg een raster van kaarten op de grond met afbeeldingen erop. Deelnemers moeten paren vinden door zich te herinneren waar de bijpassende kaarten zich bevinden.

Groepstekening zonder kijken

Laat elk team samenwerken aan een tekening zonder te kijken. Geef elk teamlid een specifiek aspect van de tekening, zoals de omtrek, kleur of details.

Samenwerkingssculpturen

Geef teams klei of ander boetseermateriaal en laat ze samenwerken om een sculptuur te maken die een bepaald thema of concept vertegenwoordigt.

Of je nu op zoek bent naar lachen, samenwerken of gewoon quality time wilt doorbrengen, deze 25 groepsspelletjes bieden voor elk wat wils. Vergeet niet dat het doel altijd plezier en verbinding is, dus geniet van de activiteiten en de tijd samen met vrienden, familie of collega’s. Veel speelplezier!

Linda van Aken