Skip to Content

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen

Het geheugen is belangrijk, we leren de hele dag door en dan is het fijn als we datgene wat we net geleerd hebben morgen ook nog wel weten. Het geheugen is dus wel iets om te koesteren, om er lief voor te zijn en er goed voor te zorgen.

Een goede nachtrust met voldoende slaap bevordert het geheugen, maar deze kan spelenderwijs extra gesterkt worden door kleine activiteiten. En hoe jonger je hiermee begint, hoe langer je plezier mag hebben van je geheugen.

Tegenwoordig is er zoveel vastgelegd in ons mobiel of op een geheugenstick voor de computer of laptop dat we ons eigen geheugen minder nodig hebben en dus ook minder trainen. Echter kunnen we juist met behulp van verschillende soorten spelletjes of activiteiten ons geheugen nog uitstekend trainen.

Geluiden onthouden

De kinderen gaan op de grond liggen of op een stoel zitten en sluiten de ogen. De spelleider maakt niet te snel achter elkaar gedurende 5 minuten een aantal geluiden met voorwerpen uit de ruimte waar je bent (bijvoorbeeld op de radiator tikken, een stoel schuiven over de vloer, een deur sluiten etc.)

Na afloop moet iedereen de geluiden die hij zich herinnert opschrijven, het liefst ook in de juiste volgorde.

Wat is er weg?

Een aantal (max. 10) voorwerpen liggen in het midden en de groep kan er een minuut naar kijken. Dan wordt het bedekt onder een doek en doen alle kinderen de ogen dicht. Stiekem wordt er een voorwerp weggehaald. Alle ogen gaan weer open en dan wordt het doek weggehaald. Schrijf op wat er weg is.

Wie ben ik?

Er gaat 1 iemand naar buiten en met de andere kinderen spreek je een persoon af die geraden moet worden. Het kind mag weer terug bij de groep en mag vragen stellen. Deze vragen mogen enkel met ja of nee worden beantwoord.

Als er bijv. wordt gevraagd of de gezochte persoon een bril draagt en het antwoord is nee dan moet iedereen met een bril met de rug naar het kind omdraaien. Wie het minst aantal vragen nodig had heeft gewonnen.

Rugtekenen

De kinderen zitten in een kring. De spelleider tekent met de vinger een verticale streep op de rug van een kind. Deze moet het teken doorgeven aan de buurman. Op een gegeven moment zegt de spelleider STOP en moet dat kind het teken opschrijven.

Tijdens het tekenen op de ruggen moet iedereen stil en geconcentreerd blijven ook al ben je niet aan de beurt.

Fotospel

De spelleider wijst een “fotograaf” aan. Die zet een aantal kinderen bij elkaar in een bepaalde positie voor een denkbeeldige foto.

Daarna kiest hij 2 kinderen uit de groep toeschouwers die de foto extra goed in zich op moeten nemen. Zij/hij stuurt deze 2 kinderen vervolgens even de ruimte uit en gaat daarna 5 dingen in de foto veranderen.

Als dit gebeurd is, mogen de 2 kinderen weer binnenkomen en raden wat er veranderd is. Talloze variaties op dit spel zijn denkbaar. Zo kunnen er allerlei gerichte opdrachten worden gegeven t.a.v. de soort foto die gemaakt gaat worden, bijv. maak een afscheidsfoto, een vakantiefoto, etc.

De lege stoel

De spelers zitten op stoelen in de kring en noemen als dit nog nodig is één-voor-één hun naam. Plaats dan een extra stoel tussen de spelers in de kring. Wie rechts van deze lege stoel zit, geeft een klap op de stoel en noemt de naam van iemand uit de kring.

Deze persoon komt zo snel mogelijk op de lege stoel zitten. Hierdoor komt er opnieuw een lege stoel. Degene die rechts van die stoel zit geeft een klap op de stoel en noemt een naam, enz. Het gaat erom dat ze snel reageren en onthouden wie al aan de beurt is geweest.

Levend memory

Net als bij echt memory is het doel van dit spel om twee van dezelfde te vinden. Hier wordt niet met kaartjes gespeeld, maar met bewegende personen. De twee memory spelers gaan buiten het zicht van de rest van de groep staan

. De rest van de groep maakt tweetallen. Elk tweetal verzint een korte beweging. De groep gaat in rijen staan, met de tweetallen verspreid door elkaar.

De memory spelers komen nu weer terug en beginnen het spel. Een speler wijst twee leden van de groep aan. Deze doen hun beweging die ze vooraf hebben afgesproken. Doen de twee dezelfde beweging, dan heeft de speler een memory en mag nog een keer. Het tweetal gaat bij hem in de buurt staan. Zijn de bewegingen anders, dan is de andere speler aan de beurt.

Eerste geheugenspel met woordjes

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

Een kaartspel om het geheugen te trainen, de concentratie te oefenen en goed leren te waarnemen. Vanaf 3 jaar.

Picture LOTTO

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

Draai de tegel om en probeer hem te vinden op je Lotto-bord.

Heb jij als eerste een rij van 5 symbolen gevonden op je eigen bord dan ben jij de winnaar! Vanaf 3 jaar.

Kwartetspel

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

Een kwartetspel om paren bij elkaar te sprokkelen. Wie had welk plaatje ook alweer en heb ik die nu wel of niet nodig?

Voor jonge leeftijd al geschikt, want door de plaatjes hoef je nog niet te kunnen lezen.

Memoryspel

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

Draai twee kaarten om als je aan de beurt bent, als deze twee kaarten overeenkomen mag je ze houden en nogmaals twee kaarten pakken.

De speler die aan het eind van het spel de meeste paren heeft, is de winnaar. Vanaf 3 jaar.

Knibbel Knabbel Knuisje

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

Wie verzamelt als eerste vier verschillend gekleurde snoepjes? Net als in het sprookje proberen Hans en Grietje in het spel Knibbel Knabbel Knuisje het lekkers van het huis te pakken zonder dat de Boze Heks dit merkt. Sommige snoepjes kun je zomaar pakken.

Maar pas op! Pak je het verkeerde snoepje, dan komt ze naar buiten en moet je het snoepje weer terugplaatsen op het huisje. Onthoud goed welke snoepjes je wel of niet kunt pakken! De eerste speler die de vier verschillend gekleurde snoepjes heeft verzameld, is de winnaar! Vanaf 4 jaar.

Nijntje Wat hoort erbij?

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

Een fiets, een bal, een vlieger? Weet je wat Nijntje daarmee kan doen? De puzzelstukken van extra dik karton vertellen het je!

De vier verschillende spellen bevorderen het waarnemen en het concentratievermogen van kinderen.

Bovendien worden de kleintjes spelenderwijs gestimuleerd om zich duidelijk uit te drukken.

Puzzelen

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

Puzzelen is trouwens voor iedereen zeer goed om zoveel als mogelijk te blijven doen, ook voor ouderen denk aan kruiswoordpuzzels, sudoku’s, en dergelijke.

Lees ook: De leukste gezelschapsspellen van kinderen

Sudoku’s voor kinderen (gratis download)

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

Voor de slimme kleuters die wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken, is er een speciale kindersudoku ontworpen.

Hier vind je een voorbeeld die je gratis kan downloaden. 

Variaties hierop zijn Kindersudoku’s met cijfers en Kindersudoku’s met kleuren.

Rubik’s Cube

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

Lukt het jou om de populaire breinbreker de Rubik’s Cube op te lossen?  Draai en probeer alle zijdes van de kubus dezelfde kleur te geven.

Kan jij de Rubik’s Cube verslaan? Of drijft hij jou tot waanzin? Vanaf 8 jaar.

IQ Fit

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

Kraak je hersenen met deze IQ Fit! Met 120 opdrachten echt een fantastisch denkspel waarmee je je hersenen fit houdt!

Leg de 3D-puzzelstukken op het spelbord en probeer een 2D-afbeelding te creëren zonder lege gaten.

Voor zowel volwassenen als kinderen superleuk om te doen. Bovendien is dit spel gemakkelijk overal mee naar toe te nemen en prima tijdverdrijf in het vliegtuig of tijdens een lange autorit. Vanaf 6 jaar.

Eerste boomgaard

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

De kinderen helpen Petra Perenboom bij het plukken van de kersen. Maar daar komt ook al de stoute raaf de tuin binnen om de lekkere kersen te pikken …

Zijn jullie vlug genoeg om alle kersen te plukken voordat de raaf bij de boom is? Een coöperatief geheugenspel. Vanaf 3 jaar.

Nijntje Kiekeboe

Werkgeheugen trainen kind; 20 spelletjes om te oefenen - Mamaliefde

Nijntje Kiekeboe! is een leuk spel voor kinderen. Onder de rode schijf zit Nijntje op de fiets en onder de groene Snuffie, de hond. Maar wat zit er ook alweer onder de oranje schijf? Vanaf 3 jaar.

Daarnaast is het ook leuk om in een soort kaartenbak spelopdrachten te hebben voor kringactiviteiten in de klas of voor bij een verjaardagsfeestje.

Hoe zit het met het geheugen van jouw kind?

Spelletjes
Isabell
Latest posts by Isabell (see all)