Skip to Content

Touw knutselen 

Touw knutselen 

Een knutselaar is meestal ook een verzamelaar. Alles lijkt bruikbaar om nog iets leuks mee te maken. Misschien niet nu direct, maar wellicht komt het ooit nog van pas. Misschien heb je wel een speciale la om dit soort schatten in te bewaren of een grote knutselkast voor al die spullen? Dan weet ik bijna zeker dat je hier ook nog ergens een stukje touw hebt liggen.

Al die stukken touw kun je nu tevoorschijn halen, want ik ga je nu inspireren om daarmee aan de slag te gaan. Met touw kun je zoveel leuks maken, van kleine tot grote projecten, van schattige tot stoere items en van fijne priegelwerkjes tot grote robuuste werken. Maar altijd een mooie blikvanger om trots op te mogen zijn.

Decoratieve bloemetjes 

Touw knutselen  - Mamaliefde

Jute is een fijn dun touw wat makkelijk in gebruik is bij kleine knutselwerkjes. Bijvoorbeeld om deze leuke bloemen mee te knutselen. Op een stukje stevig karton lijm je de touwtjes in de vorm van een blad en als de lijm is opgedroogd heb je een decoratief bloemetje. Je kunt het nog extra versieren met een mooie knoop in het midden. En dit bloemetje kun je dan gebruiken om op een kaartje te plakken, op een cadeautje of als je er meerdere maakt als leuke tafelversiering her en der draperen.

Kerstboom

Touw knutselen  - Mamaliefde

De kerst is al voorbij, ik weet het, maar toch laat ik het je zien. Wie weet kun je dit idee bewaren voor de volgende Kerst en anders is het een mooie inspiratiebron voor een ander feest, bijvoorbeeld Pasen. Het idee is om met stevig karton een mal te knippen. In dit geval dus een kerstboom, maar je kunt ook een haas of een ei uitknippen en dit als mal gebruiken.

Wikkel de mal helemaal rondom in met touw en versier het daarna nog eventueel met glitters, plakkers of pompoms. Een makkelijk werkje wat zelfs een jongste peuter al veel creatieve uurtjes kan bezorgen.

Gelukspoppetjes

Touw knutselen  - Mamaliefde

Een gelukspoppetje kan nooit kwaad om iemand cadeau te doen toch? Je kunt er zelfs een grappige sleutelhanger van maken. Als je op de link klikt kun je ook nog duidelijk een filmpje bekijken hoe zo’n leuk poppetje gemaakt wordt.

Zelfportret

Touw knutselen  - Mamaliefde

Peuters, kleuters en ook oudere kinderen zijn altijd in om een werkje te maken van zichzelf. Het kijken in een spiegel, voelen waar je oren zitten, woelen met je handen door je haar, een boos gezicht trekken of juist een mooie schaterlach. Het ontdekken van de “ik” kan een dag vullend onderwerp zijn. Hoe leuk is het dan om hier ook een creatieve activiteit van te maken.

Teken jezelf met draadjes wol, katoen of touw. Je kunt hierbij gebruik maken van plakfolie om de touwtjes op vast te plakken, maar het werkt natuurlijk ook met gewoon gekleurd papier, stevig karton en lijm. Jonge kinderen kunnen met een lijmpotje en een kwast het vel papier eerst flink vol smeren met lijm en zodra je werkt met wat oudere kinderen kun je ze met een lijmflacon eerst contouren laten tekenen en dat opvullen met touw.

Schilderij

Touw knutselen  - Mamaliefde

Vind je het leuk om een keer lekker los te gaan met een hamer op spijkers? Dan is dit een onwijs leuk project voor jou. Met een hamer sla je spijkers deels in een plank in een figuur wat je zelf hebt uitgezocht. Niet te diep want de spijkers heb je nog nodig voor je draden. Wikkel de draden om de spijkers en zie je figuur in kleur voor je steeds duidelijker zichtbaar worden. Vul het schilderij nog iets aan met geverfde extra’s of een tekst en je hebt een stoer kunstwerk om aan de muur te hangen.

Letterkunst

Touw knutselen  - Mamaliefde

Geen hele teksten voor dit schilderij, maar gewoon een simpele stoere letter. Eentje maar, bijvoorbeeld de eerste letter van jouw naam. Een leuke activiteit voor kinderen in groep 3 die nu gaan leren lezen en schrijven. Hoe ziet jouw letter er uit? Is het een makkelijke letter of juist een lastige?

Ingewikkelde letters

Touw knutselen  - Mamaliefde

En of je nu juist een makkelijke of lastige letter hebt, dat maakt voor deze opdracht niks uit. Alle letters worden hoe dan ook ingewikkeld. Op deze manier kun je natuurlijk ook spelen met de letters van je naam of een nieuwe letter op school aanleren.

Leuke decoraties voor het Paasfeest

Touw knutselen  - Mamaliefde

Met Pasen kun je eindeloos leuke decoraties knutselen en ook met draadjes en touw is er van alles te bedenken. Zoals een gekleurd haasje maken van verschillende gekleurde draadjes, of een paasei gewikkeld in touw of een grappig kuikentje met extra grote wiebeloogjes.

Je kunt zelf bepalen hoe groot jouw werk gaat worden. Hele kleine figuurtjes zou je kunnen gebruiken als versiering in de Paastakken en heb je wat groots gemaakt, dan kun je dat neerzetten of zelfs ophangen om naar te kijken.

Met liefde gemaakt…

Touw knutselen  - Mamaliefde

Owh het is ook bijna Valentijnsdag!!! Dan is dit het ultieme cadeautje voor jou stille (of minder stille) liefde. Buig een stuk ijzerdraad in een pakkend woord, bijvoorbeeld LOVE en wikkel het in met een stoer touw. Perfect cadeautje toch?!

Stoere accessoires voor in huis

Touw knutselen  - Mamaliefde

Soms kun je wel eens eindeloos zoeken naar dé perfecte accessoires die precies past in jou huis. Heel simpel voorbeeld, een handdoekhaakje. Je hebt een mega keus in winkels aan haken en systemen om jou handdoek aan op te hangen, maar bij elk type denk je toch “nee, niet in mijn badkamer!”…..wat dan? Dan maak je er een DIY-project van. Wellicht dat deze geknoopte touwen wel een plekje verdienen in jouw badkamer?!

Muurhangers

Touw knutselen  - Mamaliefde

Of misschien zoek je wel naar dé perfecte muurdecoratie? Wat dacht je van deze stoere touwen? Simpel zelf te maken en in alle kleuren en stijlen die je maar wilt.

Een nieuwe lamp

Touw knutselen  - Mamaliefde

Een saaie, grijze oude lampenkap kun je met touw weer opvrolijken tot een ware eye catcher. Met robuust jute touw kun je een beachy vibe creëren met deze schitterende lamp. Heb je zelf geen oude lampenkap liggen maar lijkt het je wel een superleuk idee om zo’n lamp zelf te maken? Loop dan eens binnen bij een kringloopwinkel, daar vind je er vast wel één.

Flessen en potjes

Touw knutselen  - Mamaliefde
Touw knutselen  - Mamaliefde
Touw knutselen  - Mamaliefde

Misschien heb je wel eens een lekkere jam gekocht bij een lokaal boerenwinkeltje of zat er in je kerstpakket een verse sap in een mooie fles. Als de inhoud eenmaal op is, wat doe je er dan mee? Gooi je in de glasbak? Spoel je het nog even schoon en vul je het met een ander ingrediënt of komt het doelloos in de kast terecht? Ik zou zeggen “geef het een leuke twist met touwen”.

Laat je inspireren op alle mogelijke manieren om jou potjes, vaasjes, flessen weer om te toveren en nieuw leven te geven. Maak er een windlichtje van, een nieuwe vaas voor een bos bloemen, een kandelaar voor kaarsen. Er is nog zoveel mogelijk om dingen niet direct weg te gooien en het is nog duurzaam ook, op vele vlakken!

Manden in verschillende soorten en maten

Touw knutselen  - Mamaliefde
Touw knutselen  - Mamaliefde

Manden zijn ook nooit weg om genoeg van in huis te hebben, makkelijk om kleine spullen in op te bergen, denk aan sieraden of sleutels, maar je kunt ook grote projecten met manden mooi maken zoals bloempotten voor grote kamerplanten.

Een mand is simpel zelf te maken, in elke gewenste kleur, maat en vorm. Bedenk vooraf waar jij je mand voor wilt gebruiken en welke grootte het moet worden. Laat je lekker inspireren op @Pinterest en ga vol goede creatieve zin lekker zelf aan de slag.

En wat je nu ook gaat maken, ik hoop dat je er hoe dan ook inderdaad veel zin in hebt en ik wens je bij deze heerlijke creatieve uren toe, liefs Isabell. 

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)