Een proefwerkweek, vrijwel geen één puber kijkt hier naar uit. Veel toetsen achter elkaar, een hoop stof die doorgenomen wordt en een week waarin het flink buffelen is. Wat enorm helpt, is het goed leren plannen van een proefwerkweek.
Hierdoor ontstaat naast overzicht ook een stukje controle. In dit artikel gaan we in op hoe je dit plannen aanpakt en wat effectieve manieren zijn om te leren.
Kortetermijngeheugen is belangrijk
Al die proefwerken in een korte tijd doen een groot beroep op het kortetermijngeheugen van je kind. Het is natuurlijk daarnaast te hopen dat op de lange termijn de stof ook blijft zitten, maar vaak wordt er hard geleerd en blijven feitjes minder goed zitten als in weken waarin proefwerken verspreider afgenomen worden.
Hoe kun je dit kortetermijngeheugen zo goed mogelijk ondersteunen en je puber steunen in deze spannende week?
Tips voor de proefwerkweek
Plannen (en doe dit op tijd)
Begin minstens één week voor de proefwerkweek met het maken van een overzicht. Op welke dagen wordt welke toets afgenomen? Laat dit opschrijven, het kan helpen om dit met een kleurtje te doen.
Achter het vak schrijft je kind wat er afgenomen wordt. Denk aan de hoofdstukken en of het aantekeningenboek ook meegenomen wordt in de toets. Als laatste voegt je kind toe hoe er getoetst wordt.
Is het een presentatie? Een meerkeuzetoets? Een luistertoets? Zijn het open vragen en heeft de leerkracht nog adviezen hierover gegeven?
Kijk samen naar het overzicht van de proefwerkweek, welk vak zal je kind het meeste moeite kosten? Als dit wiskunde is, dan is het aan te raden om deze stof in delen te splitsen en elke dag hier even mee bezig te zijn in plaats van één hele dag achter elkaar met als resultaat dat hij of zij er weinig van opslaat.
Gezonde voeding en leefstijl
Misschien niet iets wat elke puber wil horen, maar gezonde voeding is onmisbaar om fit en gezond te blijven en helpt zeker mee in een proefwerkweek.
Daarnaast is het ook fijn om te blijven sporten en bewegen, dit heeft niet alleen effect op de hersenen maar ook op de fysieke en mentale gesteldheid van een mens. Deze week breng je vast met liefde een geschild appeltje of uitgeperst fruitsapje naar boven om je puber zo aan te moedigen vanaf de zijlijn.
Zorg voor een opgeruimde, vaste leerplek
Als je op kantoor werkt, is het niet prettig als je telkens bij aankomst moet zoeken naar een plek waar je kunt zitten om te gaan werken. En ook niet als het een grote bende is en je niets kunt vinden.
Zo is het ook voor de puber (die niet altijd van nature in deze levensfase heel erg opruimerig en organisatorisch te werk gaat). Een vaste plek om te leren en een opgeruimd bureau of tafel helpt mee om zich goed te concentreren en ook om een samenvatting te maken of een tekening bij wat er geleerd is.
En daarbij: lucht de ruimte goed, dit helpt ook weer mee voor de concentratie.
Ruim pauzes in
Het is belangrijk om niet alleen de proefwerken te plannen, maar ook de pauzes. Door korte pauzes van 10 minuten te nemen, komt dit alleen maar de leerprestaties te goede.
Zie het als een minirustpauze voor de hersenen. Een ideaal moment om even de trap af te komen van boven en een kopje thee beneden te zetten en te halen. ☺
Presenteren
Als je puber de leerstof presenteert alsof hij de docent is, heeft dit een dubbel doel: uitleggen van de leerstof en het onthouden ervan. Daarnaast weet je als ouder wat er gevraagd wordt en wie weet kun je zelf wat kennis aanvullen, altijd mooi meegenomen toch? ;)
Voor lastige vakken: gebruik ezelsbruggetjes
Als ik aan de waddeneilanden denk, zie ik nog TV-TAS voor me.. In die volgorde liggen ze namelijk.
Bij zaakvakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde zijn veel ezelsbruggetjes te maken, maak hier gebruik van. Of zing / rijm, het maakt niet uit wat je doet om iets te onthouden als het maar voor jezelf werkt.
Proefwerkplanner
Er zijn kant-en-klare proefwerkplanners die je alleen maar hoeft in te vullen. Dit scheelt werk en geeft toch houvast.
Hier vind je een gratis proefwerkplanner, omdat deze digitaal is kunnen wijzigingen makkelijk gemaakt worden. Vul hem niet alleen in maar print hem ook uit. Niets zo fijn als dat afstrepen als je de toets achter de rug hebt.
Een andere variant is een voorbeeldplanner in PDF gemaakt of een planner die je in Word invult. Het kan helpen als je een voorbeeld hebt, om je planning zo effectief mogelijk te maken en de leerstof ook in delen op te splitsen. Via deze site hier kom je bij zowel het voorbeeld als de planner die je maken kunt.
Er is ook een papieren proefwerkplanner, deze kost € 14,95 en is op A4-formaat met een ringband op je bureau te zetten. Deze planner bevat 28 bladen en is daardoor voor het hele schooljaar te gebruiken.
Daarnaast biedt de site ook huiswerkplanners aan en opbeurende kaartjes die je als ouder aan je hard lerende puber kunt geven. Voor meer informatie kun je hier kijken.
Leerstijlen
Inmiddels is bekend uit diverse onderzoeken dat het effectief is als je zoveel mogelijk zintuigen tijdens het leren gebruikt.
Wat je zoal zou kunnen doen:
- Lees de stof hardop voor (oren) en herhaal dit.
- Schrijf de tekst uit, markeer belangrijke woorden of feiten uit de tekst.
- Maak een tekening van de tekst of een diagram en gebruik hiervoor verschillende kleuren, dit is vooral voor beelddenkers geschikt.
Handig leren? Je kunt tijd besparen door aan een goede vriend of vriendin te vragen of die voor aardrijkskunde een samenvatting maakt en dat je dit zelf voor biologie doet. Zo verdeel je de tijd en heb je van 2 vakken een mooie samenvatting.
Overhoren helpt ook, daarnaast nog een advies als de spanning toeneemt: veel van de leerstof heb je al gehoord in de les en zit al ergens in je langetermijngeheugen.
Huiswerk
- Huiswerk maken tips
- Tips slimmer leren
- Hoe kan je leren leuker maken?
- Leerstijlen kind welke types
- Waar huiswerk maken
- Planning huiswerk maken proefwerkweek
- Flashcards gebruiken om te leren
- AI gebruiken voor huiswerk
- Tablet & leermiddelen in onderwijs
- Gamification
- Huiswerkbegeleiding
- Bijles aan huis
- Concentratie oefenen
- Executieve functies oefenen
- Geheugen kind oefenen
- Bewegend leren
- Magister
- Typecursus kind
- Boekbespreking tips
- Spreekbeurt tips
- Faalangst kind
- Kind heeft geen zin in school
- Tips kind wil geen huiswerk maken
- Smoesjes niet naar school gaan / huiswerk
- Zenuwachtig voor examen
- Examenstress tips
- Examen tips leren
- Lezen voor de lijst VWO
- Voorbereiden CSE Centraal Eindexamen
- PTA; Programma van Toetsing & Afsluiting
- Toezicht huiswerk ouders MBO & HBO
- Leerachterstand
Middelbare school
- Waarom is plezier op school belangrijk?
- Hoe kan je school leuk maken?
- Geen zin in school?
- Smoesjes niet naar school te hoeven
- Schoolziek
- Subculturen middelbare school
- Telefoonverbod middelbare scholen
- Scholen dicht na dreiging op snapchat
- Geweld op middelbare school
- Kosten middelbare school
- Vrijwillige ouderbijdrage school & schoolreizen
- Wat geven uitwisseling kind
- Stage middelbare school & MBO
- Profielkeuze middelbare school
- Magister
- Schoolfeest
- Afkortingen onderwijs
- Schoolvakanties & vrije dagen
- BSO: Diverse varianten naschoolse opvang voor schoolkinderen - 22 August 2024
- 37 Babyshower spelletjes & activiteiten; van opdrachten tot raadspelletjes of creatieve herinneringen - 18 February 2024
- Zwangerschap geheim houden en verbergen - 1 October 2023
Goede tips! Het is inderdaad belangrijk om af en toe even afstand te nemen van de stof. Mijn dochter vond het altijd fijn om tijdens proefwerkweek op een andere locatie te leren. Ze ging of naar de bieb of naar huiswerkbegeleiding. Dit werkt misschien ook wel voor andere kinderen!
Met vriendelijke groet,
Anne