Skip to Content

Wat als je kind geen huiswerk wil maken / leren; hoe kan je toch motiveren voor middelbare school?

Wat als je kind geen huiswerk wil maken / leren; hoe kan je toch motiveren voor middelbare school?

Vermoeid komt je kind uit school met zijn rugtas vol schoolboeken en ook nog eens een berg huiswerk. Je kind zit in de brugklas en er zijn opeens een hele hoop dingen veranderd. Er zijn wisselende lessen, roosters en docenten. Je puber heeft 6 tot misschien wel 8 uur school achter de rug en is moe van alle indrukken.

Op school ‘moet’ je puber veel zoals opletten in de klas, meedoen met groepsopdrachten, actief meedoen met sport en ook nog sociaal doen met vrienden en vriendinnen. En niet te vergeten: je online imago hier en daar oppoetsen op Instagram ?. De verleiding is groot om na zo’n vermoeiende dag thuis lekker op de bank te gaan hangen en te gamen.

Even bijkomen en eindelijk eens doen waar je kind zelf zin in heeft, vindt je kind heerlijk. En zeg eens eerlijk: hoe kom jij thuis na een lange werkdag? Ook moe en uitgeblust? Een momentje voor jezelf heeft iedereen nodig en dit snapt iedereen.

Maar goed dat verandert niks aan de zaak wanneer je puber geen huiswerk wil maken en de pet ernaar gooit. Tot grote zorg van menig ouder. Hoe krijg je een puber aan het leren?

Huiswerk maken: loslaten of er bom bovenop zitten?

Sommige basisscholen bieden al wel huiswerk aan en laten leerlingen alvast wennen aan de zwaarte van de brugklas. Deze pubers zijn net wat beter voorbereid en hebben al wat meer huiswerkvaardigheden onder de knie. Maar er zijn genoeg basisscholen die dit niet doen en de overstap van basisschool naar brugklas valt dan extra zwaar.

Daarnaast is de hoeveelheid en de zwaarte van het huiswerk ook erg verschillend. Mogelijk heb je al een aantal adviezen gekregen van ouders, leerkrachten en school in het algemeen.

De één gelooft dat het goed is wanneer je het je kind zelf laat uitvinden: ‘laat je puber maar onvoldoendes halen en je puber merkt vanzelf dat het harder moet werken voor school!’.

Anderen zeggen weer dat het veel beter is om er bom bovenop te zitten als ouder en je puber voortdurend te controleren.

Wat bij de ene puber goed werkt, werkt bij de andere puber weer averechts. Ook is het zo dat het ene kind keihard werkt voor goede schoolcijfers en rolt het andere kind er vanzelf doorheen zonder er iets voor te doen.

Al is het laatste wel een risico aangezien je kind dan niet weet wat het betekent om hard te werken en door te zetten wanneer het geen zin heeft.

Huiswerk maken betekent goed leren plannen!

Plannen is bij het maken van huiswerk eerder een noodzaak dan een uitzondering. Pubers hebben dit nog niet altijd goed door. Daarnaast is dit ook niet hun sterkste kant. Het puberbrein is zich aan het ontwikkelen en plannen, organiseren en doorzetten moeten ze echt nog leren.

Meerdere experts zijn van mening dat het goed is wanneer je kind al vroeg op de middelbare school leert hoe het moet leren plannen.

Met je kind duidelijke afspraken maken en deze ook volhouden is dan ook het advies. Naar mate je kind ouder wordt kan je je kind steeds wat meer loslaten en kan je kind leren om zelf te plannen.

Op die manier leert je kind steeds wat meer verantwoordelijkheid te dragen voor zijn eigen leerproces. Dit is vooralsnog de theorie. Maar hoe ziet dit er dan in de praktijk uit?

Hoe kan ik mijn kind motiveren voor zijn huiswerk?

Ga er met je kind echt even voor zitten en laat je kind het opschrijven

Voor welke vakken moet je kind huiswerk maken? Hoeveel tijd gaat het per vak kosten? Wanneer moet het af zijn? Wanneer start de toetsweek? Hoe denkt je kind ervoor te gaan leren? Laat je kind vooral nadenken en denk met je kind mee.

Het kan handig zijn om te kijken op welke momenten je kind sowieso niet kan leren/ huiswerk maken. Dan is het meteen duidelijk op welke momenten het wel kan. Laat je kind ook duidelijk opschrijven op welk moment hij welk huiswerk/ leerwerk gaat doen. Pas dan is het duidelijk en concreet.

Dit is een mooie start van een basisplanning waarin natuurlijk geschoven mag worden. Er komen altijd wel weer verschuivingen of onverwachte zaken tussendoor en dit is prima. Laat het vooral een planning van je kind zijn waar je kind ook echt achter staat.

Check ook voortdurend wat je kind van de planning vindt. Uiteindelijk is het zijn planning en moet hij het uitvoeren en niet jij!

Daarnaast is het ook goed om na te denken over hoe je kind denkt deze planning vol te houden. Wat gaat je kind helpen? Denk dan aan pauzemomenten tussendoor of een klein cadeau wanneer hij de toetsweek positief heeft afgesloten.

Wees consequent en leer je kind doorzettingsvermogen

Nu het voor jou en je kind duidelijk is op welke momenten het handigst is om huiswerk te maken is het goed om hier duidelijk en consequent in te zijn.

Stel dat jullie overeengekomen zijn dat je kind om 19:00 uur standaard huiswerk gaat maken, wijk daar dan niet vanaf. Je kind moet leren dat dit een vast moment is en blijft

Wanneer je teveel blijft schuiven met tijdstippen en regels dan krijgt je kind juist de boodschap dat het kan blijven zeuren om zijn of haar zin te krijgen.

Terwijl je kind deze duidelijkheid juist zo hard nodig heeft. Herinner je kind aan jullie gezamenlijke afspraak en dat hij dit moment nodig heeft om zijn huiswerk af te krijgen.

Geef je puber vooral ook complimenten wanneer je positief gedrag ziet zoals uit zichzelf huiswerk maken zonder jouw aanmoediging of dat hij uit zichzelf een lastige opdracht heeft afgemaakt terwijl hij er eigenlijk geen zin in had.

Laat je puber los en laat het hem zelf doen

Met bovenstaande tips heb je een goede basis gelegd en kan je kind op een gegeven moment zelf een planning maken zonder jouw hulp. Bespreek met je puber wanneer je denkt dat hij zelf kan gaan plannen en laat hem hier voor een paar maanden in los.

Na die paar maanden kan je met je puber kijken hoe hij ervoor staat. Hoe vond hij het plannen zelf gaan? Wat ging goed en wat kan beter? Hoe kan hij dat in het vervolg oppakken? Blijf tussendoor vooral complimenten geven want dit motiveert je kind en maakt hem of haar alleen maar zelfstandig.

Wat als mijn kind meer hulp nodig heeft?

Sommige pubers hebben net wat meer ondersteuning nodig en dit is helemaal niet erg. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals huiswerkbegeleiding. Op sommige middelbare scholen wordt hier al het een en ander mee gedaan.

Andere pubers hebben baat bij inzicht krijgen in de manier waarop ze het beste kunnen leren of hebben juist weer last van faalangst tijdens het leren.

Ik leer leren is een bekende training die pubers kunnen volgen om grip te krijgen op hun manier van leren. Deze training is op verschillende plekken in het land te volgen.

Angela Reijnhoudt
Social
 1. Christine says:

  Dit zijn handige tips voor kinderen die misschien geen zin hebben maar wel hulp aanvaarden, we hebben ze allemaal gedaan. Deze tips zijn niet voor kinderen die weigeren. Ik ben nog op zoek naar tips voor onze puber die echt weigert . Nu neigen we ernaar om het los te laten. Dan maar een paar niveaus lager en zorgen dat het in huis fijn is en de relatie goed blijft?

 2. Natascha says:

  Goede tips, maar mijn puber heeft er lak aan.
  Geen zin is geen zin en dan kan ik blijven “zeuren”, maar dat werkt averechts.
  Huiswerkbegeleiding ook geprobeerd, heeft ook niet geholpen
  Is een fase, is een fase…… hoop ik 🙏🏼

Comments are closed.