Skip to Content

Leerachterstand; wat is het en tips inhalen / bijwerken

Leerachterstand; wat is het en tips inhalen / bijwerken

Je kind heeft een leerachterstand als hij of zij ten opzichte van klasgenoten achterloopt in een of meerdere vakken, dit geldt zowel voor de basisschool als de middelbare school. Een leerachterstand is natuurlijk erg vervelend voor zowel jou als ouder als voor je kind.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je kind kan helpen een leerachterstand weg te werken. Je kind moet het uiteindelijk zelf doen, maar jij als ouder kan een belangrijke rol spelen in het proces.

Ontdek de oorzaak

Voordat je begint met het wegwerken van de achterstand is het belangrijk om te weten wat de achterstand heeft veroorzaakt. Dweilen met de kraan open heeft natuurlijk weinig zin.

Misschien kun je de oorzaak als ouder zelf al wel bedenken of misschien is het zaak dit samen met je zoon of dochter te bepalen. Ook een leerkracht kan hier inzicht in geven.

Is het een verhuizing, is er iets vervelends gebeurd of is het te moeilijk voor je kind om bij te blijven? Door de oorzaak te ontdekken kun je bepalen of er ook iets aan de huidige situatie moet worden veranderd of dat het vooral vanuit je kind moet gaan komen.

Ga in gesprek met je kind

Hoe ziet je kind de leerachterstand? Creëert het wellicht angst of maakt het je kind vrij weinig uit? Een goed gesprek kan wonderen doen en geeft je een goed beeld van hoe de situatie er voor staat. Het is natuurlijk makkelijker om met een gemotiveerd kind de leerachterstand bij te werken.

Is er weinig motivatie? Dan is dit het moment om je kind motivatie in te praten. Leg uit hoe belangrijk het is om bij te blijven en vraag je kind naar dromen voor de toekomst.

De kans is groot dat bij blijven met de lesstof, ook als het om een wat lastiger vak gaat waar bijvoorbeeld bijles natuurkunde voor nodig is en ze niet direct het nut van inzien, een essentieel onderdeel vormt van het toekomstplan van je kind.

Als je op een lijn komt te liggen met elkaar begin je meteen goed en is de kans groter dat het bijwerken van de achterstand soepeler verloopt.

Vraag hulp aan de leerkracht

De leerkracht van je zoon of dochter heeft ongetwijfeld vaker te maken gehad met leerachterstanden. Hij of zij is dan ook de aangewezen persoon om te vragen om hulp.

De leerkracht zal ook een goede indicatie hebben hoe groot de achterstand is en zo kun je samen een plan maken om de achterstand bij te werken.

Wellicht kan de leraar je kind wat minder huiswerk meegeven zodat er meer tijd over is voor alle inhaalstof. Of misschien kunnen er een aantal toetsen worden uitgesteld tot de achterstand in is gehaald.

De leraar is er om de leerlingen de ondersteuning te geven die ze nodig hebben en dus is de leraar de juiste persoon om in te schakelen. Je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor extra ondersteuning zoals in de vorm van bijles rekenen.

Daar zijn verschillende opties voor; zo kun je kiezen voor les aan huis maar is de online bijlesdocent ook steeds populairder.

Maak een goede planning

Zodra precies duidelijk is wat er moet gebeuren en wat de middelen zijn kun je beginnen met het maken van een planning. Het is een goed idee om dit samen met je kind te doen. Zo voelt je kind zich meer betrokken en is de kans groter dat je kind de planning ook daadwerkelijk gaat volgen.

Maak de planning zo realistisch mogelijk en laat ruimte over voor eventuele blokkades. Een te strakke planning kan al snel stress veroorzaken en dit is niet bevorderlijk voor het leergedrag van je kind.

Het is wel belangrijk genoeg tijd vrij te maken en deze momenten goed in te plannen. Het beste leerresultaat wordt bereikt met constante leermomenten. Ook herhaling van de stof is essentieel. Iedere dag een paar uur vrijmaken is dan ook goed om te doen.

Ondersteun je kind zoveel mogelijk

Er zijn verschillende manieren waarop je je kind als ouder kan ondersteunen bij het wegwerken van een leerachterstand. Zorg dat je kind goed en gezond eet, dit maakt het makkelijker om geconcentreerd te blijven.

Daarnaast is het belangrijk dat je kind zo min mogelijk afleiding heeft. Een koele ruimte met weinig prikkels is goed voor een optimale concentratie.

Zorg ook dat je kind in goede conditie naar school gaat iedere ochtend. Maak een stevig ontbijt en motiveer je kind om voldoende te bewegen. Breng je je kind normaalgesproken met de auto? Dan is het wellicht een goed idee om vaker de fiets te pakken.

De ochtend beginnen in frisse lucht kan wonderen doen. Houd ook de vordering van je zoon of dochter goed in de gaten. Dit doe je door hem of haar regelmatig te overhoren.

Beloon je kind voor goed gedrag

Wekenlang alleen maar leren is ook niet goed voor een kind en daarom is het belangrijk naast het leren je kind ook te belonen. Als het huiswerk af is en je kind heeft zich goed ingezet geef dan je kind ook de vrijheid om te doen wat hij of zij wil.

Als er grote sprongen worden gemaakt kun je je kind ook een grotere beloning geven. Een dagje weg of een nieuwe gadget. Beloningen vormen voor de meeste kinderen een grote motivatie. Na hard te hebben gewerkt verdienen ze dat ook.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)