Skip to Content

Typecursus kind; welke is de beste om online blind te leren typen inclusief gratis oefeningen

Typecursus kind; welke is de beste om online blind te leren typen inclusief gratis oefeningen

Toen ik nog jong was, was de computer in opkomst. Ik was blij als ik van mijn vader een spelletje ‘The Gremlins’ mocht doen. En als meisje van 8 jaar keek ik in het begin de hele tijd naar mijn toetsenbord en was mijn handje net de klein voor de grote muis. Hoe ik blind heb leren typen?

Vooral door heel veel te typen. En heden ten dagen ontkom je niet aan de computer. Voor school, voor werk en om je vriendenkring te onderhouden.

Typecursus kind

Er zijn digitale en klassikale typecursussen. Het nadeel is dat het geld kost. Het voordeel is dat ze jouw kind kunnen begeleiden en behalen ze ook een typediploma.

Een echt diploma waar ze hun hele leven wat aan hebben. Want sommige bedrijven vragen nog weleens naar een typdiploma of nemen een typetest bij je af.

Er zijn veel verschillende typecursussen beschikbaar. De meeste typecursussen maken gebruik van een thema, waarbinnen veel verschillende spelletjes en uitdagingen zijn om te leren typen.

Zo zijn er cursussen waarbij een planeet gered moet worden, waarbij je een spion bent, of als redacteur werkt.

Kies daarom voor een cursus die binnen je eigen prijsklasse valt, maar ook waarbij de interesse van je kind gewekt is.

Typetuin

De online typecursus van Typetuin bevat een prachtige belevingswereld waarbij je kind met fantasiefiguren een leuk verhaal doorloopt. De cursus van Typetuin is opgebouwd middels een educatief doordachte methode.

De cursus is immers gebaseerd op het persoonlijk leren, wat betekent dat de opgaven die je kind krijgt afhankelijk zijn van de voortgang en het niveau.

Op deze manier heeft iedere cursist uitdaging en succeservaringen, wat ervoor zorgt dat je kind gemotiveerd blijft en de cursus ook echt afmaakt.

Tijdens het leren typen kunnen diamanten verdiend worden, die je kunt gebruiken om je eigen gave creaties te bouwen. Ook dat zorgt voor motivatie en plezier bij je kind. 

De standaardprijs voor de online typecursus is 120 euro. Je krijgt bij Typetuin een licentie voor een jaar, al kan je kind bij Typetuin al in 14 weken volledig blind leren typen. Tijdens de cursus krijgt je kind online begeleiding van een ervaren typecoach.

Typetuin heeft gemiddeld een 9,2 score in reviews van ouders en kinderen. 

LOI Kidzz

Bij LOI Kidzz zijn verschillende typecursussen te vinden, voor kinderen onder de 13, maar ook speciale cursussen voor kinderen of volwassenen boven de 13 jaar.

De typecursus kost €139 (of twaalf keer €12,40) en duurt 20 weken. Binnen die 20 weken leert je kind vrijwel foutloos 120 aanslagen per minuut te schrijven.

De typecursus is opgebouwd met een verhaallijn waarbij je als spion allerlei missies uit moet voeren. De Super Spy School; de online leeromgeving van de typecursus, is onlangs helemaal vernieuwd.

Met elke keer een nieuw doel om te behalen, leert je kind steeds beter typen. Voor deze opzet is gekozen omdat onderzoek bewijst dat ‘gamend leren’ voor kinderen ideaal is om nieuwe vaardigheden op te doen.

De online typecursus van LOI Kidzz is volledig gebaseerd op dit principe. Kinderen leren spelenderwijs, in hun eigen tempo en zelfstandig. De cursus heeft een diplomagarantie.

Pica

Pica biedt verschillende typecursussen aan, waaronder een typecursus voor groep 5/6 en een typecursus voor groep 7/8.

Pica heeft ook een speciale typecursus voor kinderen met dyslectie zodat zij ook kunnen leren typen

. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal lettertype dat beter leesbaar is. Ook kinderen met ADHD, ADD en PDD-Nos of een autismevariant kunnen deze versie van de typecursus makkelijker volgen.

De cursus is opgebouwd als een wereldreis. Je begint in Europa maar gaat uiteindelijk de hele wereld door. Hierbij maak je verschillende opdrachten en krijg je allerlei weetjes en kennis over de landen waar je “doorheen” reist.

De cursus duurt gemiddeld 12 weken en je kind krijgt gedurende deze cursus begeleiding van een typecoach. Dit is in de vorm van een abonnement en je betaalt hiervoor 69 euro.

Ducktypen

Ducktypen is de typecursus die vanuit de Donald Duck georganiseerd wordt. In de cursus speel je verschillende spelletjes die plaats vinden binnen de belevingswereld van de Donald Duck.

Je begeeft je overal in Duckstad als verslaggever voor de Duckstadkrant. De cursus duurt maximaal een jaar, afhankelijk van hoeveel lessen er per week gevolgd worden.

Na het afronden van de cursus wordt er een diploma toegestuurd. De goedkoopste versie van de cursus kost €99,95, maar er zijn extra upgrades mogelijk voor een meerprijs.

TypeTopia

Bij TypeTopia ligt de focus op blind typen. Hierbij zijn speciale opties voor bijvoorbeeld dyslexie mogelijk. Door het analyseren van de typevaardigheden van je kind wordt gekeken naar welke letters je kind moeite heeft. Hier zal hij of zij dan extra opdrachten voor krijgen. Er is dus niet één leerroute bij TypeTopia.

Daarnaast werkt TypeTopia niet met stickers op het toetsenbord zoals andere typecursussen, maar met een “Blind Box”. Deze doos komt over het toetsenbord heen, waardoor stiekem afkijken niet meer kan en andere gebruikers geen last hebben van de afgeplakte toetsen.

De cursus kost €139 (of zes keer €24). Afhankelijk van hoeveel opdrachten er per dag uitgevoerd worden, duurt de cursus tussen de 20-34 weken.

Gratis online typeles

Naast betaalde cursussen zijn er ook veel verschillende gratis online cursussen en oefeningen te vinden.

De meeste gratis cursussen bestaan uit één of twee gratis lessen, waarna er toch betaald moet worden om verder te oefenen.

Er is vaak weinig feedback tijdens de cursus. Websites zoals typelesonline.nl of gratislerentypen.nl bieden voornamelijk opdrachten om tekst na te typen. Hierbij kun je zelf je toetsenbord afplakken.

Let op: Deze cursussen zijn niet speciaal voor kinderen gemaakt en zijn minder aantrekkelijk dan de eerder genoemde sites.

Waarom blind te leren typen?

Kinderen die een typecursus volgen kunnen sneller en blind typen. Dit zal helpen bij de prestaties op school, doordat zij makkelijker aantekeningen en presentaties kunnen maken en bijvoorbeeld opdrachten uitvoeren.

Ook zorgt het omgaan met de computer er voor dat zij makkelijker met de computer zelf omgaan.

Ook in hun latere toekomst zullen ze hier veel profijt van hebben, omdat steeds meer digitaal gaat.

Kinderen die al op jonge leeftijd leren typen, leren ook meteen ‘goed’ te typen en leren niet eerst zichzelf een andere methode aan. Daarnaast halen mensen die als kind hebben leren typen een hogere aanslag per minuut.

Wist je trouwens dat blind typen niet alleen er voor zorgt dat je sneller kan typen; maar ook dat het wetenschappelijk is bewezen dat je dan ook hogere cijfers haalt!

Welke leeftijd leren typen?

Vroeger was de gemiddelde leeftijd rond de 11/12 jaar voor een typecursus, tegenwoordig zijn er al cursussen geschikt voor kinderen vanaf 8/9 jaar en voor ze naar de middelbare school gaan. Dit omdat ze op school ook steeds jonger al werken op een tablet, of er thuis mee bekend raken.

Op jonge leeftijd kun je gemakkelijker een nieuwe vaardigheid aanleren. Ook speelt tijd een rol in de zin dat een kind ruimte moet hebben om het typen aan te leren.

Wel is het belangrijk dat je kind goed kan lezen en bekend is met de cijfers en letters.

Op oudere leeftijd hebben veel kinderen meer hobby’s waardoor een extra vaardigheid leren, als leren typen, soms lastiger is in te passen.

Tips om blind te leren typen

 • Neem de tijd om blind te leren typen. Dit zorgt er voor dat de basis van het blind typen goed in het systeem zit en moeilijk weer vergeten wordt. Net als fietsen; doordat het een automatisme is verleer je het niet meer. Meer oefening zorgt wel voor een snellere typesnelheid en betere nauwkeurigheid.
 • Bepaal van tevoren hoeveel tijd en welke dagen je wilt oefenen. Iedere dag is het beste, maar bijvoorbeeld om de dag of 3 dagen in de week zijn ook opties. Leg dit vast en houd je aan het schema om te zorgen dat je bijblijft met de typelessen.
 • Zorg voor een goede stoel en bureau om aan te zitten. Zo zorg je voor een optimale houding en voorkom je rugklachten of bijvoorbeeld RSI. Ook jonge kinderen kunnen klachten krijgen als zij in een verkeerde houding achter de computer zitten.
 • Let niet alleen op snelheid, maar ook hoe accuraat je typt. Zorg ook dat een eventuele typecursus hier op let. Als je snel typt wil dat nog niet zeggen dat er geen fouten in de tekst zitten. Je kunt beter iets langzamer typen zónder fouten, dan snel mét fouten.
 • Bij een goede typecursus wordt er meestal wel op gelet, maar zorg ook dat je aandacht besteedt aan speciale tekens zoals !, @ en >. Niet alle tekens zul je vaak gebruiken, maar het is toch verstandig om te weten waar ze zitten zodat je ook met speciale tekens nog makkelijk snel en foutloos kunt typen mocht je ze later toch wel nodig hebben.
 • Als je kind blind leert typen middels een cursus krijg je vaak stickers om de toetsen mee af te plakken. Oefen je op de laptop; schaf dan een los toetsenbord aan zodat je kind daarop kan oefenen met typen en je zelf geen hinder ervaart van het afplakken. Al is het voor jezelf ook een goede oefening om dit weer even op te frissen ;-)

Daag jezelf uit

Het is erg verleidelijk om naar je toetsenbord te kijken wanneer je typt. Maar het werkt ook ontzettend vertragend.

Stel dat je nou eens voor dat je bij mijn huisarts op een consult komt. Ik zit daar zo een kwartier met een vraagje over huiduitslag bij mijn dochter en tien minuten daarvan is de huisarts aan het typen. En zo oud is zij nog niet eens.

Mijn dokter kijkt naar haar toetsenbord en typt ook nog eens met twee vingers. Twee grootse fouten op ‘typgebied’. Daar moet verandering in komen.

Met andere woorden: daag jezelf uit.

Probeer niet te kijken naar je toetsenbord. En als je op je scherm kijkt dan zie je vanzelf dat er een typefout is en kun je daarop anticiperen door op ‘backspace’ te klikken. Daar zijn die knoppen ook voor bedoeld ?.

Competitie

Om er een spelletje van te maken met je kind kan je een competitie inzetten. Jullie gaan de strijd tegen elkaar aan.

 • Wie typt het snelste een bladzijde uit een boek over?
 • Wie maakt de minste fouten?
 • Wie typt het meeste over in één minuut?

Test blind typen

Nieuwsgierig naar je apm (aanslagen per minuut) of je percentage waarmee je foutloos typt?

Het gemiddelde aantal apm voor een gemiddelde persoon is tussen de 150 en 200 apm, ben je heel geoefend en zit je dagelijks te typen dan zit je rond de 400 apm.

Hier kan je testen vinden om te zien hoe of wat.

Let op: Het is belangrijk om minder fouten te maken, dan de snelheid van je typen. Want wanneer je fouten maakt, moet je deze ook corrigeren. En dat corrigeren kost nou eenmaal tijd.

Neem je tijd om het jezelf goed aan te leren. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Houding

Hoe je achter je computer of laptop zit helpt mee of juist tegen om snel blind te leren typen. Let op de volgende aspecten:

 • Rechte rug. Zit met een rechte rug aan je bureau. Zo voorkom je spierpijn.
 • Beeldscherm voor je gezicht. Het beeldscherm moet recht voor je gezicht zijn, anders krijg je pijn in je nek. En als je daar last van krijgt, heb je niet alleen pijn. Maar ben je ook nog eens afgeleid van het leren typen.
 • Het toetsenbord ter hoogte van je middel. Het toetsenbord moet ongeveer ter hoogte van je middel op tafel of bureau liggen. Verstel je stoel als dit niet zo is. Er zijn ook laptophouders te koop. Zo kun je gemakkelijk je laptop op de juiste hoogte krijgen. Ik vind het zelf wat lastiger typen als de laptop schuin staat. Dus ik heb er een los toetsenbord aangekoppeld om daarop te typen.
 • Polsen hoog. Houd je polsen hoger dan het toetsenbord. Eventueel kan het neerleggen van een pittenzakje helpen door daar op te leunen.
 • Voeten op de grond. Houd je voeten plat op de vloer. En op het moment dat ik dit typ, zet ik ze plat neer. En ik voel dat ik dit eigenlijk nooit doe. Wie weet kan ik mijn typrecord een keer verbeteren, met deze nieuwe tips over mijn houding. Deze ergonomische voetensteun draagt ook bij aan een ideale zithouding.

Websites met spelletjes en teksten om te oefenen met blind typen

Minipret

Op deze site kun je op verschillende niveaus spelletjes doen. Zo vallen er letters naar beneden en moet je op tijd de letters typen voordat ze helemaal beneden zijn. Of laat je een aap zijn bananen eten door middel van de pijltoetsen.

Meer informatie vind je hier.

Spelletjesplein

Op spelletjesplein kan je de wereld redden tegen meteorieten door op tijd de letter in te typen voordat hij tegen de aarde aan knalt. Tijdens dit spel groei je in het aantal levels, het wordt telkens moeilijker. Hopen dat jij onze planeet kan redden.

Typeles: tijdens dit spelletje kun je zien hoeveel woorden per minuut jij kunt typen. En het is natuurlijk verslavend om telkens meer woorden foutloos te typen in een minuut.

Althans voor mij was het wel verslavend. Ik typ 68 woorden per minuut. Wat wordt jouw record?

Meer informatie vind je hier.

Gratis leren typen

Dit programma brengt je op een rustige manier de basisbeginselen van het typen bij. Zoals: waar je vingers moeten liggen. En zo kan het gerust zijn dat je de hele tijd de ‘F’ en de ‘J’ moet typen ?.

Meer informatie vind je hier.

Onderhouden!

Onderhouden is het sleutelwoord. Besteed elke dag een kwartier aan het typen. Want wanneer je dagelijks typt, dan houdt je het niet alleen bij. Maar verbeter je jezelf zelfs!

Gaan jouw kinderen ook een typecursus volgen?

Anita Schokker