Skip to Content

Tips slimmer leren

Tips slimmer leren

Leren gaat voor het ene kind makkelijker dan voor het andere kind. Tips om slimmer te leren voor een proefwerkweek bijvoorbeeld is voor iedereen mooi meegenomen. Onderstaande tips kun je bespreken met je kind of hem of haar ermee helpen. En duik jijzelf de schoolbanken weer in? Dan heb je er zelf vast ook iets aan!

Wat is jouw persoonlijke leerstijl?

We zijn niet allemaal hetzelfde en dat geldt ook voor onze manier van leren. Waar de één meer is ingesteld op beelden kan de ander juist meer baat hebben bij andere manieren. Door dit van jezelf te weten, kun je ook op een slimmere manier voor jezelf leren.

Combineren is nog beter, maar besef dat je waarschijnlijk een voorkeur hebt en gebruik die dus zeker op een prominente manier.

We kunnen hier drie manieren in onderscheiden:

  • Visueel: hierbij begrijp en onthoud je de leerstof het beste door visuele middelen te gebruiken
  • Auditief: geluiden zijn hierbij van grote waarde
  • Kinesthetisch: leren met fysieke ervaringen en actieve betrokkenheid

Visuele leertechnieken

Bij visueel leren kun je gebruik maken van afbeeldingen, diagrammen, grafieken, mindmaps, video’s en dit soort visuele hulpmiddelen. Mensen die visueel leren zullen de informatie zo beter onthouden dan teksten.

Bij visueel leren is het ook belangrijk om te zien hoe informatie met elkaar verbonden is en hoe het in een groter geheel past. Hiervoor is bijvoorbeeld mindmapping ideaal. 

Auditivieve leertechnieken

Ben je meer auditief ingesteld, dan heb je baat bij geluiden. Gesproken informatie, bijvoorbeeld. Mensen die auditief zijn ingesteld zullen gesproken woorden beter onthouden dan door de teksten te lezen of de info te zien.

Praten, discussiëren, presentaties, vragen stellen, hardop lezen en podcasts: allemaal manieren van leren die hierbij passen. Mensen die auditief leren zijn meestal gevoelig voor de toon en het ritme van spraak en kunnen makkelijk onderscheid maken tussen verschillende geluiden.

Kinesthetische leertechnieken

Mensen die deze manier waarderen, zullen informatie beter onthouden en begrijpen door iets te doen, aan te raken, te bewegen of te experimenteren met de informatie. Een ander woord is tactiel leren.

Meestal kunnen deze mensen goed multitasken en beschikken ze over een goede lichaamscoördinatie en motorische vaardigheden. Demonstraties, experimenten, praktische toepassingen, rollenspellen: dit zijn allemaal manieren van leren die bij hen passen.

Kinestetische leerlingen zullen vaak de informatie beter onthouden door het associëren van de informatie met fysieke ervaringen zoals bewegen, geuren en proeven. 

Maak een planning

Is er veel te leren? Dan kan een planning zeker helpen. Zo kun je een indeling maken wanneer je wat doet, zodat je zeker weet dat je aan alles toekomt. Natuurlijk moet jij je dan wel aan die planning houden.

Buiten het overzicht dat je zo hebt kan het ook meer rust geven, omdat je nu zeker weet dat je alles hebt ingedeeld en je niet iets vergeet of ergens niet aan toekomt. 

Begin op tijd

Uiteraard is het ook belangrijk dat je op tijd begint. Op het eind snel even alles doornemen werkt niet. Je bent gehaast, waardoor je minder geconcentreerd kan leren. Je loopt het risico dat je dingen niet meer kan leren omdat je tijd tekortkomt.

Maar ook: door regelmatig te leren en niet te veel achter elkaar kun je de info beter onthouden!

Aantekeningen maken

Zorg voor aantekeningen! Handig bij het leren én je bent zo ook al op een bepaalde manier met de lesstof bezig. Zelf er actief mee bezig zijn zorgt ervoor dat je het beter onthoudt. Daarmee komen we ook meteen op het maken van samenvattingen.

Je leert makkelijker dan weer het hele boek te moeten doornemen. Maar zoals gezegd zul je het zo ook al een keer in je hoofd prenten!

Herhaling is het toverwoord

Herhaal de informatie die je geleerd hebt. Regelmatig dus even leren en het vorige nog eens doornemen is een goed plan. Maar je kunt ook herhalen door dus die samenvatting te maken. En mij is ooit uitgelegd dat je nog het beste de stof onthoudt als je het aan iemand anders uit probeert te leggen!

Koppelingen maken

Verbind nieuwe informatie aan wat je al weet. Hiermee kun je het makkelijker onthouden.

Werk zonder afleidingen

Tja, daar is natuurlijk al veel over gesproken, maar afleiding is funest voor leren en al die bliepjes en ringtones werken daar echt niet aan mee. Uit die telefoon dus.

Of nog liever: even helemaal uit het zicht. Zo kom je ook niet in de verleiding om toch even te kijken of er nog nieuwtjes zijn… Geen televisie op de achtergrond en voor veel mensen zal een plek alleen het fijnste werken.

Studeer niet te lang

Je kunt beter korte stukjes leren en regelmatig dus pauze houden. Tussendoor zorg je voor ontspanning. Lang achter elkaar blijven studeren heeft niet veel zin. Je hoofd zal dan weinig meer opnemen, dus dat is alleen maar jammer van je tijd.

Je kunt beter even niks doen of even lekker gaan bewegen. En daarna weer met frisse (tegen)zin aan de slag!

Varieer in leren

Door op verschillende manieren met de lesstof bezig te zijn kun je de stof prima onthouden. En zal je de leerstof ook beter gaan begrijpen. Dus lezen, erover schrijven (samenvatting maken bijvoorbeeld), het uitleggen aan iemand, oefeningen maken en misschien is er een mogelijkheid om ernaar te luisteren. 

Vragen staat vrij

Schaam je niet als je iets niet helemaal snapt. Je kunt leren tot je een ons weegt, maar als je het niet begrijpt bereik je er ook niet echt iets mee.

Vraag je leraar, kinderen uit je klas (of voor jezelf je medestudenten), misschien wordt het vraagstuk wel uitgelegd op YouTube of is er een community waar je terecht kunt. En voor kinderen zijn er natuurlijk ook nog de ouders die misschien wel kunnen helpen.

Overhoren

Denk je dat je alles wel weet? Overhoor jezelf dan eens of vraag het aan een ander. De tekst of info kun je zo heel simpel in de oren klinken dat je denkt dat je het wel weet.

Maar als je dan vragen moet gaan beantwoorden, dan wordt het opeens een heel ander verhaal. Uiteraard is overhoord worden door een ander beter, want anders kun je lekker smokkelen…

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)