Skip to Content

Wat is de beste plek om huiswerk te maken?

Wat is de beste plek om huiswerk te maken?

Huiswerk maken is een belangrijk onderdeel van het leerproces voor kinderen en tieners. Terwijl sommige ouders geloven dat een goed georganiseerd bureau de sleutel is tot effectief huiswerk maken, blijkt uit verschillende ervaringen dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn zoals je hieronder kan lezen. Er zijn verschillende manieren waarop huiswerk wordt gemaakt, variërend van zelfgemaakte bureaus tot speciale gamebureaus.

Huiswerk maken aan bureau

Het bureau op de kamer is een traditionele keuze als je op zoek bent naar een georganiseerde studieplek. Met een comfortabele stoel en alle benodigde materialen binnen handbereik, kan het bureau je helpen je in de ‘werkmodus’ te plaatsen. Het minimaliseert afleiding en bevordert een ergonomische houding.

Afhankelijk van je kind kan een ‘saai’ bureau met alleen een bureaublad ideaal zijn omdat dat veel afleiding voorkomt. Daarentegen heb je ook bureaus in combinatie met een opbouw die voor extra opbergruimte zorgt. Ideaal als je veel spulletjes kwijt wilt, maar onhandig als je moet concentreren. Veel bureaus hebben tegenwoordig ook een speciale goot waar de elektrische kabels doorheen kunnen.

Ook zie je de trend opkomen dat in plaats van een standaard bureau er wordt gekozen voor een hoog-laagbureau zodat er ook staand aan gewerkt kan worden. Of dat er handige ouders zijn die zelf een bureau in elkaar zetten en inspelen op de behoeften van het kind. Op een kleine kamer kan een inklapbaar bureau ideaal zijn om op die manier zoveel mogelijk vloeroppervlakte te besparen.

Gamebureau

Een interessante wending in het huiswerk maken is de opkomst van gamebureaus. Steeds meer ouders schaffen een speciale gamebureau voor hun kinderen aan, in de hoop dat dit de motivatie voor huiswerk maken zou vergroten. Sommige van deze bureaus zijn zelfs uitgerust met handige functies, zoals een draaiend standaard voor monitoren en opbergruimte voor gaming accessoires.

Echter, ondanks de goede bedoelingen, blijkt uit ervaringen van ouders dat gamebureaus vaak eerder worden gebruikt voor gamen in plaats van voor huiswerk. Voor sommige kinderen is het al voldoende dat zodra er een laptop op het bureau staat, het meteen als een gamebureau wordt beschouwd.

Huiswerk maken aan de eettafel

De eettafel is vaak het epicentrum in huis. Het kan dienen als een gedeelde studieruimte voor meerdere kinderen. Om dit te stimuleren kun je kiezen voor een extra grote eettafel zodat er voor iedereen ruimte is om te werken met fijne eetkamerstoelen of fauteuils zoals je die vindt bij Woonwinkel A-meubel.

De eetkamer wordt vaak als een handige optie beschouwd omdat het gemakkelijker is om hulp te vragen en een gevoel van gezelligheid en betrokkenheid in de gezinsruimte kan creëren. De sociale omgeving kan motiverend zijn, maar het kan ook leiden tot afleiding. Daarentegen is dit ook handig bij kinderen die iets meer begeleiding of controle nodig hebben om er zo zeker van te zijn dat het kind ook het huiswerk maakt ipv iets anders te doen.

Huiswerk maken in bed of op de bank

De bank biedt de flexibiliteit om in een meer ontspannen omgeving te werken. Het is ideaal voor taken zoals lezen of brainstormen, maar het kan een uitdaging zijn als het gaat om zware concentratietaken. Vermijd het werken op banken als het risico van afleiding hoog is, maar gebruik het voor taken die minder focus vereisen.

Voor de kinderen die zich graag omringen met comfort tijdens het werken, lijkt het bed een verleidelijke optie. Met zachte kussens en een warm dekbed kun je jezelf omhullen in een gezellige cocon dat vervolgens helemaal vol ligt met schoolspullen. Hoewel dit misschien niet de meest georganiseerde aanpak lijkt, kan het voor sommige kinderen efficiënt zijn.

Praktische overwegingen

Hoewel de ideeën en ervaringen van ouders variëren als het gaat om huiswerk maken, is het duidelijk dat er geen one-size-fits-all benadering is. Sommige kinderen gedijen het beste in een gestructureerde en stille omgeving, terwijl anderen zich comfortabeler voelen met huiswerk maken op hun bed of aan de eettafel.

Bij het overwegen van de juiste plek voor huiswerk maken, is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften en voorkeuren van het kind. Het creëren van een comfortabele en goed georganiseerde ruimte kan de motivatie en efficiëntie van het huiswerk maken verbeteren.

In de praktijk kan het handig zijn om zowel een rustige werkplek te bieden, zoals een bureau, als ruimte voor interactie en ondersteuning, zoals de eettafel. Op die manier kan het kind de flexibiliteit hebben om te kiezen waar ze het beste kunnen werken op basis van de aard van de taak.

Kortom, huiswerk maken is een individueel proces dat verschilt van kind tot kind. Het belangrijkste is om de juiste balans te vinden tussen comfort, organisatie en motivatie, zodat huiswerk maken een effectief en positief onderdeel van het leerproces kan zijn.

Linda van Aken