Skip to Content

Magister; wat is het, hoe werkt het, afspraken en betekenis

Magister; wat is het, hoe werkt het, afspraken en betekenis

Veel middelbare scholen werken met Magister. Huiswerk wordt via Magister opgegeven, cijfers worden erin bijgehouden en ook roosters zijn via Magister in te zien. Ook ouders kunnen op deze manier op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van hun kind. Hoe werkt Magister en wat kan er allemaal mee?

Leerlingvolgsysteem

Een leerling sleept heel wat info met zich mee…wat een school bij moet houden. Zijn cijfers, zijn absentie, afspraken met ouders, eventuele leerproblemen, welke klas hij zit en welk rooster hij heeft.

Waarbij ouders ook graag op de hoogte blijven over al deze zaken. Met het digitale tijdperk zijn er online leerlingvolgsystemen ontstaan die dit zo aanpakken zodat leerlingen, ouders, mentors en overige leerkrachten eenvoudig hiermee om kunnen gaan.

Alle info op 1 plek, waar iedereen datgene kan zien wat voor hem of haar bestemd is. Magister is hierbij verreweg de bekendste tool, wat ook wel een leerlingvolgsysteem wordt genoemd.

Alles op 1 plek

De grote kracht met werken via Magister is uiteraard dat alles netjes op 1 plek terug te vinden is. De cijfers van de leerlingen, welke lesstof ze moeten leren, wanneer ze verlof hebben aangevraagd en hoe vaak ze afwezig zijn (en waarom).

Dit voordeel is er niet alleen voor de leerling zelf, maar ook voor zijn of haar ouders, de leerkrachten, de administratie enz.

Huiswerk duidelijk vermeld

Met de smoes aankomen dat je niet wist dat je iets moest maken werkt op deze manier niet meer. De leerkrachten zetten alles in Magister. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Leerkrachten kunnen ook leerlingen niet meer ‘beschuldigen’ dat ze iets niet gedaan hebben, als het niet in Magister is neergezet!

Is je kind nog niet zo zelfstandig genoeg dat hij zijn huiswerk netjes maakt? Dan heb jij als ouder toezicht door Magister. Zeggen dat er geen huiswerk is gaat immers niet meer op. Jij kan zo duidelijk zien dat ze wel degelijk huiswerk hebben.

Help je je kind met inplannen van leerstof bij een proefwerk? Ook dan kan Magister helpen, want jij hebt zo ook overzicht wanneer hij iets moet kennen en hoeveel ander werk er ook instaat.

Cijfers

Als ouder moeten wachten op een rapport om te weten hoe je kind er voorstaat is er niet meer bij. Je hebt continu toegang tot alle cijfers van het kind.

Waarbij je ook direct kunt zien hoeveel je kind voor een bepaald vak gemiddeld staat. Vertelt je zoon of dochter liever niet welke cijfers hij/zij haalt? Dan heb je nu een probleem minder.

Roosters

Het rooster van je kind is eveneens terug te vinden in Magister. Voor je kind is het nog handiger, want hij kan snel via Magister zien in welk lokaal hij les heeft. Zeker bij het ingaan van nieuwe roosters kan dit fijn zijn. Dan is het immers weer uitvinden welke les je wanneer hebt en waar die les gegeven wordt.

De Magister-app

Naast de webversie is er ook de app van Magister. Deze is natuurlijk nog veel handiger. Zeker voor je kind, want zo kan hij via zijn telefoon snel kijken waar hij heen moet of wat voor huiswerk hij heeft. De leerling kan kijken of het cijfer van zijn proefwerk er al opstaat én zien hoe hij nu dan gemiddeld voor het vak staat.

Huiswerk nakijken in de trein, zodat je vast kunt leren in diezelfde trein, bijvoorbeeld, kan dus ook. Voor ouders is het ideale aan Magister dat ze zo alle kinderen op de school kunnen volgen via hetzelfde programma.

Maar er is meer. Inzichten in de resultaten van de kinderen, zelfs als die op verschillenden scholen zitten, kan eveneens via Magister App & Web.

Een ouderavond inplannen hoort ook tot de mogelijkheden. En je kunt zelfs een push-notificatie instellen als er een nieuw cijfer ingevuld wordt (of gewijzigd wordt). Zo ben je dus overal en altijd op de hoogte van het reilen en zeilen van je kind op school.

Je kunt daarnaast ook zien of je kind wel aanwezig was in de les. De aanwezigheidsregistratie kan namelijk ook via Magister gedaan worden.

Stiekem spijbelen zonder dat moeders ervan afweet wordt zo een stuk lastiger… Ouders krijgen van school een eigen inlogcode om zo bij de gegevens van het kind te kunnen komen.

Wat maakt werken via Magister interessant?

Achter de schermen is er meer waarom werken via een systeem als Magister fijn werkt voor scholen. Veel dingen zijn natuurlijk al direct hierdoor bekend bij ouders, dat is fijn. Maar leerkrachten kunnen via Magister ook bekijken hoeveel toetsen leerlingen op een dag of per week hebben.

Hierdoor kunnen zij de toetsbelasting bepalen en zien of er nog ruimte is voor een toets bij hun vak. Er kan geschakeld worden met het digibord, zodat informatie vanuit het lesdashboard en de studiewijzer op Magister ook goed te zien is op het digibord.

In principe kan een leerkracht ook zien welke leerling vandaag niet aanwezig is in de les door bijvoorbeeld een doktersbezoek. Dit hangt af van de instellingen die school hanteert wie dit soort informatie kan zien.

Waarom worden er soms 2 systemen gebruikt?

Er zijn meerdere leerlingvolgsystemen die gebruikt worden. Sommige scholen gebruiken er meerdere naast elkaar. Bij mijn jongste is dit ook een tijdje geweest. Meestal omdat bepaalde functies dan niet inpasbaar zijn bij 1 systeem of omdat men uiteindelijk wil overstappen. Echt handig is het overigens niet…

Wat je vaak ziet is dat men wel Magister (of een ander systeem) gebruikt voor alle info, maar het huiswerk via een andere tool inplannen. Naast Magister heb je bijvoorbeeld nog Somtoday. Studie- en huiswerkbegeleiders kunnen ook werken met een leerlingvolgsysteem.

Zo heb je StudieplannerPro, welke gekoppeld is met Magister. Hierdoor kunnen zij ook op de hoogte blijven van de voortgang op school van het betreffende jongen of meisje.

Maar andersom kunnen ouders en de mentor ook inloggen bij deze begeleider. Hierdoor kan er dus heel gestructureerd het kind begeleid worden.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)