Naast eieren zoeken kun je nog heel veel meer spelletjes doen met Pasen. Ik zag het een en ander voorbijkomen en dat inspireerde me om een overzichtje te maken met de leukste spelletjes. Zo kom je ook, mocht het slecht weer zijn, het Paasweekend wel door, zonder dat je na afloop allemaal verstopte eieren hoeft te gaan zoeken die gaan rotten en je huis laten stinken ;-)

Lees ook: Palmpaasstokken maken & Betekenis Palmpasen
Lees ook: Wat vieren we eigenlijk met Pasen / Goede Week?

Spelletjes voor Pasen

Konijn prikje

In plaats van ezeltje prikje, konijn prikje. In plaats van met een spijker met stickers op een krijtbord.

Sport en spel activiteiten Pasen

Jeu de boules

Een variant op jeu de boules of cricket, maar dan in plaats van zo dicht mogelijk bij de kleine bal, probeer je in de doos te scoren.

Eierrace

In plaats van een eirace met pollepels en eieren zijn de waterballonnen voor een klein deel gevuld.

Kegelen

In plaats van met de gewone kegels wordt er met zogenaamde eieren gekegeld! Hiervoor kan je bijvoorbeeld een aantal flessen water gebruiken (waar je met papier een leuk konijntje opplakt) en vervolgens gevulde waterballonnen om mee te gooien.

Blikgooien

Met wortelvormige verzwaarde zakjes (bijvoorbeeld vilt gevuld met rijst of zand) wordt er op het met zwart getekende konijn op karton gegooid om door het grote gat in de buik of het kleinere gat van de mond te gooien.

Paashazen race

Net zoals zaklopen loop je van de ene kant naar de andere kant van het veld. In een zak ben je natuurlijk behoorlijk aan het hopsen zoals een echt konijntje ook doet en de oortjes maken het helemaal af!

Eieren zoeken

Natuurlijk mag het eieren zoeken ook niet ontbreken in dit spelletjes overzicht. Wat dacht je bijvoorbeeld van glow in the dark eieren zoeken als het nog (of al) donker is? Zeker als Pasen vroeg in het jaar valt een echte aanrader.

Leerzame activiteiten Pasen

Ei patronen

Op dit enorme ei staan een aantal rijen waar je een begin kan maken van een patroon en de kinderen hem na moeten maken met gekleurde fiches (in verschillende formaten).

Eieren-memory

Natuurlijk mogen de spelletjes met eieren ook niet ontbreken in dit overzicht ;-) Wat dacht je bijvoorbeeld van dit idee van Nele met een memory spel met de kleine eitjes uit de surprise-eieren? Je vult telkens twee eitjes met dezelfde inhoud zoals: macaroni, kleine kiezelsteentjes, paperclips, knikkers enzovoort. Om de beurt mogen de spelers rammelen met twee eitjes en zo dezelfde bij elkaar te laten zoeken.

Dit spel vindt je hier.

Paaseieren memory

Nog een variant op het memory spel, maar in plaats van goed te luisteren en voelen moet je nu goed kijken en onthouden terwijl je op zoek gaat naar twee eierschalen met precies dezelfde inhoud.

Paasei tangram

Juf Annelies maakte voor de kinderen in haar klas wel een heel bijzonder tangram; namelijk in de vorm van een paasei. Met allemaal driehoekjes en andere vormpjes. Waar ze zelf figuren van kunnen maken of als puzzel weer het paasei in elkaar leggen.

Bijbelteksten speurtocht

Ben je op zoek naar een meer gelovigere insteek van Pasen en geschikte activiteiten; dan is deze bijbelteksten speurtocht een absolute aanrader. De teksten zijn in het Engels, dus met jonge kinderen wellicht eerst even vertalen.

Dit spel vindt je hier.

Gezelschapsspelen Pasen

Ganzenbord Pasen

Ook dit spel Ganzenbord is bedacht door Maike. Of althans, het spel kent iedereen wel. Maar dit bord en spelregels in het kader van Pasen heeft zij ontwikkeld. Je rolt met de dobbelsteen, zet het aantal passen vooruit en doet eventueel een aanvullende opdracht. Degene die het eerste bij de paasmand is, heeft gewonnen.

Dit spel vindt je hier.

Dobbelstenen bordspel

Maike maakte voor Pasen een dobbelsteenspel, het lijkt ook wel een beetje op bingo, maar dan zonder de plaatjes zoals hierboven en ze moeten zelf gaan dobbelen voor de cijfers. De kinderen gooien met de dobbelsteen en kleuren het vakje met het gegooide cijfer in. Wie heeft als eerste de vakjes vol? Niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam en daarom fijn om ook in de klas te spelen.

Dit spel vindt je hier.

Bingo Pasen

Op pinterest kwam ik deze bingokaarten tegen in Pasen  /lente thema. De tekst is Engels, maar de afbeeldingen zijn natuurlijk zonder taal dus universeel en ook voor peuters en kleuters te begrijpen. Je kan ze eenvoudig downloaden, uitprinten en plastificeren zodat je er meerdere keren plezier van hebt.

Je vindt dit spel hier.

Paashaasspel als alternatief voor eieren zoeken

Dit spel vond ik op Hip & Hot en is een spel waarbij je op zoek gaat naar papieren paashazen in plaats van eieren. Geen gedoe meer als je een eitje niet terugvindt en gaat rotten ;-) Het kind met de meeste eieren mag als eerste een chocolade-ei uitzoeken, en daarna omstebeurt de rest. Zodat iedereen ook evenveel eitjes heeft en je geen ruzie krijgt.

Dit spel vindt je hier.

Boter-kaas-en-eieren variant

Wie kent het spel boter kaas en eieren niet? Dit is een variant maar dan volledig in thema van Pasen!

Vliegende eieren

Alle hazen opgelet, want nu vliegen de eieren door de lucht!De chaotische familie Paashaas probeert alle gekleurde laagviegers te vagen. Wie de paaseieren het handigst wegschiet, wint deze merkwaardige hazenwedstrijd. Een spel van Haba leuk voor jong en oud.

Dit spel vindt je hier.

Werkbladen & Doolhof voor paaswerkboekje

Tot slot nog wat werkbladen om uit te printen en te maken in het thema Pasen.

Meer inspiratie voor Paas Activiteiten

Heb jij ook nog een leuke activiteit, een lekker recept of leuke diy binnen het paasthema? Laat het dan hieronder weten. Dan voeg ik ze zo snel mogelijk toe in het overzicht.

Lees ook: Paastakken; welke boom en inspiratie versieren
Lees ook: Paaseieren versieren; 85 tips om gekookte eieren te schilderen en knutselen
Lees ook: Paaseieren zoeken; spelletjes en tips om het nog leuker te maken
Lees ook: Paaseieren zoeken; de leukste uitjes in Nederland 2019
Lees ook: Knutselen voor Pasen met peuters en kleuters
Lees ook: Paasmandjes knutselen
Lees ook: Paasdecoratie knutselen
Lees ook: Slingers voor Pasen knutselen
Lees ook: Leukste paasspelletjes en apps voor het hele gezin

Bron uitgelichte afbeelding & werkbladen Shutterstock

Spelletjes voor Pasen; top 15 spelletjes van Bingo tot buiten spelletjes, en werkbladen voor peuters en kleuters - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)