Skip to Content

Thuis Pasen vieren met kinderen

Thuis Pasen vieren met kinderen

Pasen is een belangrijk feest voor christenen over de hele wereld. Het markeert de opstanding van Jezus Christus uit de dood en symboliseert hoop, vernieuwing en wedergeboorte. Hoewel Pasen meestal in de kerk wordt gevierd, kan het ook thuis worden gevierd.

In dit artikel geven we tips voor een gezellige en betekenisvolle Paasviering thuis.

Maak een Paasbrunch

Een leuke manier om Pasen thuis te vieren is door een Paasbrunch te organiseren. Dit kan met het gezin, maar ook met vrienden en familie. Zet een feestelijke tafel neer met bloemen, servetten en natuurlijk eieren.

Bak pannenkoeken of wafels, maak een quiche of een eiersalade en serveer vers fruit en verse sapjes. Vergeet niet om ook wat chocolade paaseitjes neer te leggen.

Versier het huis

Versier het huis in paassfeer met paastakken, kuikentjes, konijntjes en natuurlijk veel eieren. Maak slingers van gekleurde eieren en hang deze op.

Versier de tafel met bloemen, kaarsen en servetten in pasteltinten. Maak een mooie Paasstuk voor op tafel met bloemen en paastakken.

Verstop paaseitjes

Paaseitjes verstoppen in de tuin of in huis is een leuke activiteit voor kinderen en volwassenen. Verstop de eitjes op verschillende plekken en maak er een wedstrijdje van wie de meeste eitjes kan vinden. Je kunt ook een speurtocht maken met aanwijzingen en opdrachten.

Lees ook: Paaseieren zoeken

Maak een Paaswandeling

Maak een wandeling in de natuur en geniet van de lente. Ga op zoek naar bloeiende bloemen, jonge dieren en frisse lucht.

Maak er een educatieve wandeling van en leer over de planten en dieren die je tegenkomt. Of maak er een picknick van en geniet van het mooie weer en het landschap.

Bak een Paastaart

Een Paastaart bakken is een leuke en lekkere activiteit voor het hele gezin. Bak een chocoladetaart in de vorm van een paasei en versier deze met chocoladeglazuur, marsepein en paaseitjes.

Of maak een worteltaart met roomkaasglazuur en decoreer deze met worteltjes van marsepein.

Lees ook: paastaart maken

Houd een Paasviering

Houd thuis een Paasviering en lees het Paasverhaal voor uit de bijbel. Zing paasliederen en steek kaarsen aan.

Houd een moment van stilte om te mediteren over de betekenis van Pasen. Of kijk naar een online kerkdienst en vier Pasen samen met andere gelovigen.

Maak een Paasknutsel

Maak een leuke Paasknutsel met de kinderen. Knutsel paashazen, paaseieren of kuikentjes van papier, verf of klei.

Maak een paaskrans van bloemen en takken of knutsel een Paasboom van takken en paasversiering. Laat de kinderen hun creativiteit de vrije loop en zorg voor een gezellige knutselmiddag.

Willen ze iets meer uitdaging kies dan voor een Pasen werkblad met bijvoorbeeld een doolhof.

Organiseer een spelletjesmiddag

Organiseer een gezellige spelletjesmiddag met het hele gezin. Speel gezelschapsspelletjes, zoals Monopoly, Uno of Yahtzee, of speel buiten spelletjes, zoals eieren race, paashaasje hop en zaklopen. Zorg voor een prijsje voor de winnaar en maak er een leuke middag van.

Paasontbijt /Brunch

De dag begint al goed als je een lekker Paasontbijt op tafel zet. Je kan natuurlijk ook eerst heerlijk uitslapen en daarna brunchen. Netjes in de zondagse kleding zoals je anders ook zou doen, of juist lekker relaxed in een onesie.

Denk even goed na over wat iedereen lekker vindt, zodat het ook echt voor iedereen een lekker ontbijt is.

Neem er rustig de tijd voor en geniet gewoon even lekker van de tijd die je voor elkaar hebt. Je hoeft immers verder niet zoveel, dus is er tijd zát. En die mag je lekker met beide handen aangrijpen.

Tip: Geen zin om zelf uitgebreid in de keuken te staan vroeg in de ochtend of een dag eerder? Bestel dan een paasontbijt thuis!

Zo zijn er restaurants die eerst een ontbijt of brunch zouden serveren dit nu als alternatief aanbieden en thuisbezorgen! Hoef je alleen maar uit te pakken en aan te schuiven.

Tafelkleed / placemat kleuren

Zijn de kinderen het al eerder zat? Laat ze lekker gaan spelen! Zo kunnen jullie nog even gezellig op je gemakje verder eten. Of koop een groot kleurplaattafelkleed zodat ze aan tafel gezellig kunnen kleuren.

Als je zelf ook gaat kleuren wordt het meteen een extra familiemoment. Ook AH snapt dat Pasen dit jaar net even iets anders is dan andere jaren.

Daarom doen ze extra ons best om er voor iedereen toch mooie dagen van te maken.

Als extraatje hebben ze ouderwets leuke Paas-placemats voor het hele gezin, waarmee je in een handomdraai een paassfeertje creëert. Hiermee hopen ze dat iedereen thuis toch op een fijne manier kan genieten van Pasen.

Paaseieren verven

Misschien heb je dit al eerder gedaan, zodat je zondagochtend leuke eieren in de houdertjes hebt staan? Maar waarom zou je het op Pasen zelf ook niet doen?

Verf de eieren op een leuke manier, maak er mooi eierhoudertjes bij en je hebt iets leuks voor op de tafel (of de viertafel). Een eierhouder is simpel te maken door een stukje van een wc-rol of een keukenrol af te knippen en deze mooi te versieren.

Lees ook: paaseieren verven

Paaseieren zoeken

In veel gezinnen zullen de Paaseitjes niet ontbreken. Verstop ze in de tuin of juist binnen en maak er een dolle boel van. Je kunt er ook variaties in verzinnen. Hier en daar een groter surprise-ei.

Ook kun je er voor kiezen om buiten nepeitjes te verstoppen die kunnen ingeleverd worden voor echte chocolade-eitjes. Door de kinderen eerst te laten zoeken en verzamelen kun je ze daarna eerlijk verdelen, zodat er geen ruzie ontstaat over wie er meer of minder heeft.

Eieren zoeken speurtocht

Naast eieren zoeken thuis, kun je ook op pad gaan om eieren te zoeken. Als alternatief op de Berenjacht zijn er heel veel gezinnen die in het kader van Heel Holland Plakt eieren hebben opgehangen voor het raam, of geknutseld of op een andere manier creatief weergegeven.

Zo kun je ook buitenshuis op zoek gaan naar paaseieren. Er zijn zelfs afstreepkaarten waarop je de gevonden kaarten kan afstrepen! Er is ook een initiatief waarbij er paasberen worden opgehangen voor het raam.

Spelletjes met eieren

Pasen en eieren horen nu eenmaal bij elkaar, dus verzin eens leuke spellen met eieren. Wat dacht je van een parcours met een ei op een lepel? Oké, ik zou dit niet met een echt, ongekookt ei doen in je huiskamer… maar buiten in de tuin misschien wel?

Of kies voor veilig en neem een chocolade-ei op een eetlepel. Kies voor moeilijk en neem een klein chocolade-eitje op een theelepel… Je kunt ook meerdere soorten eitjes nemen en dan de kinderen blinddoeken. Ze moeten raden wat voor soort eitje ze kregen.

Knutselen en kleuren

Zo’n dag is ideaal om lekker creatief bezig te zijn. Kleurplaten inkleuren of iets knutselen is leuk en dat kan uiteraard met Pasen te maken hebben. Maar dat hoeft op zich natuurlijk helemaal niet.

Zet een paashaas in elkaar met wc-rollen, vouw een kip of kleur een mandje met eieren…alles is prima! Een paasmandje vlechten is vrij simpel en is ook leuk om te gebruiken bij het zoeken naar de eitjes. Of om je oogst in te doen na het zoeken!

Natuurlijk kun je ook iets knutselen om daarna cadeau te geven aan oma en opa of de buren.

Paastakken versieren

Natuurlijk kun je ook paastakken neerzetten op tafel en vrolijk versieren met eieren of kuikentjes.

Lees ook: Paastakken versieren

Lentetafel maken

Een klein tafeltje of een hoekje op je kast kun je omtoveren tot een gezellige seizoenstafel. Omdat we met Pasen toch ook erg met de lente bezig zijn, is dit ook een leuk moment om deze tafel te maken.

Misschien heb je naar aanloop van Pasen wel een viertafel staan. Dan zou je dit nu kunnen gaan switchen naar een lentetafel, of je combineert het eerst nog even (misschien wel net zo leuk).

Je kunt kiezen voor leuke bloembolletjes, tulpjes of andere bloemen. Takken die uitlopen zijn ook mooi in een kan of vaas met water.

Knutsel lammetjes, kuikentjes en andere jonge dieren. Dit kan eveneens een leuk haakwerkje zijn voor de grotere kinderen. Of maak ze eens van vilt in plaats van karton.

Vlindertjes staan er ook leuk op. Of vogeltjes. Laat de frisse lentekleuren de overhand hebben, zoals heldergroen, geel en oranje. Daar word je toch al vrolijk van…?!

Maak een escaperoom in je eigen huis

Verzin opdrachten die met Pasen te maken hebben en maak een escaperoom in of door je huis heen. Het vergt misschien wat creatief denkwerk vooraf, maar bijzonder is het zo wel.

Natuurlijk is dit vooral leuk met wat oudere kinderen, want met hen kun je echt afspreken dat ze pas naar de volgende kamer ofzo mogen als ze iets ook echt gehaald hebben.

Bij kleintjes is zoiets een stuk lastiger. Zijn ze wat ouder, dan kun je er ook een tijd op zetten en een prijsje is ook leuk als het in competitieverband gaat.

Twee groepjes of kinderen in verschillende slaapkamers, maar met dezelfde opdrachten: wie is er het eerst uit?

Schminken

De kinderen schminken maakt de dag ook al bijzonder. Tover je kind om in een kip of een Paashaas. Maar wil het liever toch een kat zijn? Ook goed, natuurlijk.

Een mooie foto of film maken en deze natuurlijk even doorappen naar opa en oma!

Bakken

Zelf paaseitjes maken kan leuk zijn, maar je kan ook gewoon paasbroodjes bakken. Of zelfs een heerlijke paastaart!

Avond eten

Voor het avondeten kun je natuurlijk gewoon de tafel netjes dekken en aankleden, zodat het net lijkt alsof je in een restaurant gaat eten. Gourmetten is heel populair rondom Pasen, maar waarom zou je niet met elkaar je eigen pizza maken voor het avondeten?

Niet alleen een leuke tijdsinvulling maar ook nog eens gewoon lekker! Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om de pizzarette op tafel zetten, dit was een paar jaar geleden al een groot succes!

Toch gezellig aan tafel je eigen maaltijd maken. Als het zonnetje schijnt kun je natuurlijk ook heerlijk buiten gaan bbq-en!

Ook het avondeten kun je natuurlijk laten thuisbezorgen bij je favoriete restaurant via thuisbezorgd.

Opblijven

En als je de volgende dag niets hoeft; niet naar de meubelboulevard, niet naar familie, niet naar een uitje, dan kun je natuurlijk ook lekker lang opblijven en er een feestje van maken.

Door samen een spelletje te spelen bijvoorbeeld, of gewoon een mooie film te kijken.

Weekendje weg

Zou je normaal met Pasen weggaan? Dan kun je ook een tent opzetten in de woonkamer; om daarin te slapen!

Heb je toch een weekend dat vakantiegevoel!

Kinderviering thuis

Is voor jou Pasen toch vooral een Christelijke feestdag en wil je dit ook tot uiting brengen? Dat kan thuis ook prima.

De kerkdienst kun je vaak ook thuis volgen (veel kerken hebben in deze Coronatijd digitale diensten, hoe je zelf een kerkdienst kunt streamen via YouTube vind je hier.). Maar voor de kinderen zal dat misschien niet even altijd goed te volgen zijn.

Dus waarom zou je niet gewoon zelf met de kinderen aan de slag gaan? Zoek in een leuke kinderbijbel het Paasverhaal op. Lees voor en zing met elkaar de vrolijke Paasliedjes. Veel liedjes vind je op YouTube en misschien ook wel de liedjes die je kind op school geleerd heeft.

Lekker luidkeels meezingen, natuurlijk. Om vervolgens nog gezellig met elkaar over het onderwerp te knutselen. Zo heb je je eigen kinderviering thuis!

Tot slot

Er zijn dus talloze manieren om Pasen thuis te vieren. Maak er een gezellige en feestelijke tijd van met het hele gezin, vrienden of familie.

Zorg voor lekker eten, versiering en activiteiten en geniet van de lente en de betekenis van Pasen.

Wat zijn jullie plannen met Pasen?

Wil Cats
Volg me via: