Skip to Content

Betekenis Pasen uitleggen in kindertaal met ideeën voor activiteiten tijdens viering

Betekenis Pasen uitleggen in kindertaal met ideeën voor activiteiten tijdens viering

Pasen, voor de één zo’n dag om naar de meubelboulevard te gaan, naar het speelparadijs of wat dan ook. Maar voor de ander een dag om naar de kerk te gaan en bezig te zijn met dat waar het Paasfeest door is ontstaan: het opstaan van Jezus. Wat is nu Pasen? En wat kun je thuis met de kinderen doen om Pasen ook echt te beleven?

Betekenis Pasen uitleggen

Pasen is een Christelijk feest, net zoals Kerst en Pinksteren. Bij Pasen wordt herdacht dat Jezus uit de dood is opgestaan. Om het hele verhaal compleet te maken, moeten we bij de vrijdag ervoor beginnen. Jezus wordt die vrijdag, beter bekend als Goede Vrijdag, gedood. Als een moordenaar wordt hij ter dood veroordeeld en gekruisigd. Waarom? Omdat hij als een bedreiging werd gezien door de Schriftgeleerden.

Waarom het dan toch een goede vrijdag wordt genoemd? Omdat Christenen hierin de verlossing van de zonde zien. Door het lijden van Jezus zijn ook onze zonden van ons weggenomen. En Jezus overwon de dood!

Op zondag bleek Jezus niet meer in het graf te liggen. Hij verscheen aan Maria Magdalena. Engelen vertelden dat Hij was opgestaan. Jezus laat zich meerdere keren aan zijn discipelen zien.

Met Hemelvaart vertrekt hij vervolgens naar de Hemel. Met Pasen wordt ons dus verteld dat we mogen LEVEN en de dood is overwonnen.

Pasen en kinderen

Natuurlijk is dit een verhaal waar kinderen mee aan de slag kunnen. Lezen over Pasen is een idee, maar er creatief mee bezig zijn maakt misschien nog wel veel meer indruk. Heb je zelf geen kinderbijbel maar wil je wel graag het verhaal voorlezen?

Gelukkig zijn er ook op internet leuke sites die het Paasverhaal vertellen voor kinderen. Een verhaal dat ook voor iets oudere kinderen nog te gebruiken is, vind je op spirituelepasen.nl.

Bij Bijbelidee vind je meerdere verhalen die bij Pasen horen, daarnaast is het een site met nog meer leuke ideeën om met Christelijke thema’s aan de slag te gaan.

Knutsels om het verhaal mee uit te leggen

Je kunt natuurlijk ook het verhaal vertellen op een creatieve manier. Bij thuisgeloven.nl staat een heel leuk knutselwerkje, waarbij je het verhaal aan de hand van het gemaakte knutselwerk kunt vertellen.

Je maakt namelijk het hele verhaal in 1 werkje, een soort boekje die je op meerdere manieren openklapt en waar dan weer een nieuw deel van het verhaal verschijnt. Niet moeilijk om te maken!

Animatiefilmpje kijken over Pasen

Uiteraard zijn er ook filmpjes die het verhaal vertellen. Zo vind je er één bij opkijken.nl. Een leuk animatiefilmpje, dat ook geschikt is voor de jongere kinderen.

Een ander filmpje op YouTube, dat ook erg leuk is om naar te kijken is het filmpje van Zending In Eigen Land. Dit is een tekenfilm die bijna een half uur duurt!

De link leggen met de Paashaas en de Paaseieren

Wil je een link kunnen leggen met het verhaal van de Paaseieren? Eigenlijk kun je dan beginnen over het nieuwe leven wat de eitjes toch simpelweg gezegd voorstellen. Uit een eitje komt immers een nieuw leventje (oké, niet uit die van chocola…).

Jezus heeft met de overwinning van de dood ons ook een nieuw leven gegeven. Beetje lastig uit te leggen misschien aan de kleintjes, maar voor groteren misschien een mooi thema om samen over te praten.

Zelf heb ik er trouwens niet zoveel moeite mee om paaseitjes te zoeken voor de lol, zonder achterliggend idee, maar vind je het fijn om er toch een link in te leggen, dan zou je het zo kunnen verklaren. Dat is ook het hele idee van de lente natuurlijk: een nieuw leven! Overigens is het Paaseieren zoeken een Germaanse traditie.

Zelf een Pasen gezelschapsspel maken

Ganzenborden is natuurlijk een bekend spel. Nu kun je daar ook naar eigen idee een Paasganzenbord van maken! Maak op een groot vel karton de indeling van het traditionele ganzenbord na. Laat het door de kinderen prachtig versieren.

Op de vakjes waar normaal een gans staat en dus een opdracht (zoals in de put) plak je nu een plaatje van Jezus en het mooiste is uiteraard om iets van wat er daar gebeurt te laten zien.

Wees creatief met je ideeën. Enkele ideetjes: De kruisiging is opnieuw beginnen, de gevangenneming drie stappen terug, bij Pilatus is een beurt overslaan enz. Aan het einde staat vanzelfsprekend het lege graf! Of maak zelf een kwartet of memorie met afbeeldingen van het Paasverhaal.

Leuke Paasknutsels

Een geijkt Christelijk Paasknutsel is het lege graf, maar natuurlijk is er veel meer te verzinnen. Op Pinterest kun je uiteraard je hart ophalen.

Lees ook: Pasen knutselen; thema voor peuters en kleuters

Pasen thuis vieren

Ook zijn er online hierop varianten te vinden, waardoor je thuis hiermee aan de slag kunt! Voorbeelden hiervan zijn;

  • Bijbelbasics. Je kunt hier gratis een account aanmaken en voor iedere zondag een verwerking vinden. Ook rondom Pasen.
  • Ook bij Creatiefkinderwerk vind je een online kinderprogramma.
  • Of kijk eens bij de jongerensite van de PKN-kerk.
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)