Skip to Content

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen?

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen?

Bij de geboorte van allebei mijn kinderen, ontving ik van de kerk, waar ik nog steeds ingeschreven sta, een kinderbijbel. Deze staan tot op de dag van vandaag bij de kinderen in de boekenkast. Niet omdat de interesse er niet is, maar meer omdat ze een beetje “vergeten’ zijn.

Wij voeden onze kinderen niet Christelijk op, maar ikzelf kom wel uit een Christelijk nest. Toen ik het onderwerp “Kinderbijbels” weer ergens tegenkwam, opperde ik bij Linda om er een blog aan te wijden. Ik ben mij dus weer opnieuw gaan verdiepen in wat er tegenwoordig zoal te krijgen is. Ik deel mijn 7 favorieten met jullie.

Wat is een kinderbijbel?

Kinderbijbels zijn kleurrijke boeken met bijbelverhalen, geschikt voor kinderen. Op een simpele manier kunnen kinderen kennismaken met alle verhalen uit de bijbel. Kinderbijbels worden gemaakt voor diverse leeftijdsgroepen, zodat de tekst en de illustraties goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen.

Indien je je kinderen wilt opvoeden met de bijbel, is een kinderbijbel vaak onmisbaar. De verhalen worden op een leuke manier gebracht, zodat ze ook zullen blijven hangen.

Hoe kies je een kinderbijbel?

Een kinderbijbel kiezen is niet eenvoudig. Het aanbod is behoorlijk groot. Je wilt dat de kinderbijbel past bij je kinderen, maar ook dat hij aansluit bij jouw/jullie geloofsovertuiging. Je kunt allereerst eens informeren bij andere ouders welke kinderbijbel zij gebruiken en hoe deze bevalt.

Misschien kun je deze zelfs een poosje lenen om het uit te proberen. Verder kun je letten op hoe de schrijfstijl van de auteur en of de bijbel aansluit bij het moderne onderwijs; korte, aansprekende teksten en vooral veel aandacht voor illustraties.

Kinderen vinden het namelijk erg prettig om ergens een beeld bij te kunnen zien. Kijk ook of de verhaalstijl bij jou als ouder past, want dat maakt het voorlezen tot een plezierig moment voor de kinderen maar ook voor jouzelf. Handige tip: Je kunt een heleboel kinderbijbels ook gewoon lenen bij de openbare bibliotheek.

Kinderbijbel moet aansluiten bij de leeftijd van het kind

Of een kinderbijbel aansluit bij de leeftijd van een kind hangt af van zijn of haar ontwikkeling, maar ook van hoeveel belangstelling er is. Tijdens het opgroeien veranderen deze aspecten continu en juist daarom is het zo belangrijk dat een kinderbijbel met het kind kan meegroeien.

Dit houdt over het algemeen wel in dat je zo nu en dan een nieuwe kinderbijbel moet aanschaffen. De belangrijkste aspecten per leeftijdscategorie zijn als volgt:

  • 0-4 jaar; op deze leeftijd lopen fantasie en werkelijkheid in elkaar over. Peuterbijbels bevatten veel illustraties en weinig tekst. De illustraties vormen de basis waarbij je als voorlezer zelf een heleboel kan invullen. Peuterbijbels vertellen korte verhalen over God die van je houdt en voor je zorgt.
  • 4-6 jaar; op deze leeftijd zijn de illustraties nog steeds heel erg belangrijk. Tevens staat de beleving van de kleuter nog altijd voorop. Samen met een korte tekst vertellen de illustraties het bijbelverhaal. Ook hier geldt dat je als voorlezer het verhaal meestal zal moeten aanvullen of verduidelijken. Fantasie en werkelijkheid lopen nog steeds in elkaar over.
  • 6-9 jaar; ook op deze leeftijd is beleving erg belangrijk. Kinderbijbels voor kinderen in deze leeftijd vertellen de verhalen met extra aandacht voor hoe de bijbelse figuren leefden, welke gedachten ze hadden, maar vooral ook welke gevoelens. In deze boeken vertelt de tekst het bijbelverhaal en ondersteunen de illustraties de tekst.
  • 9-12 jaar; kinderen van deze leeftijd krijgen steeds meer interesse in de persoonlijke opvattingen van anderen. Ze willen graag meer weten over de achtergrond en de symboliek. Deze bijbels zijn eigenlijk een tussenvorm tussen een kinderbijbel en de Bijbel zelf. Tieners hebben er vaak niet zoveel zin meer in om voorgelezen te worden, maar lezen het liever zelf, wat natuurlijk helemaal prima is.

Kinderbijbel top 10

Prentenbijbel – Liesbeth van Binsbergen

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen? - Mamaliefde

De Prentenbijbel is een dik prentenboek vol bijbelverhalen, geschreven in eigentijdse, kindgerichte taal. De warme en kleurrijke illustraties van Marijke ten Cate zijn paginagroot en laten ook details zien die niet in het verhaal voorkomen.

Zo vertellen tekst en illustratie samen het verhaal van de schepping tot aan de dag dat Jezus terug zal komen. Voor volwassenen is achterin het boek een historische schets en een begrippenlijst opgenomen.

Babybijbel – Corien Oranje

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen? - Mamaliefde

Samen voel je de zon op je wangen, hobbel je mee met Abraham op de kameel en maak je muziek voor de Heer. Verhalen uit de Bijbel komen tot leven in woorden en beelden die passen bij baby’s.

Bij elk verhaal vind je een kinderliedje op een bekende melodie. Het gaat hier om lieve en grappige bijbelliedjes die je graag voor je baby zult zingen. De Babybijbel helpt je om al in het eerste jaar de meest waardevolle verhalen uit de Bijbel met je kindje te kunnen lezen.

De zwart-wit-illustraties zijn speciaal gemaakt voor jonge baby’s, omdat ze deze al goed kunnen onderscheiden.

Kofferbijbeltje – Sarah Vince

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen? - Mamaliefde

Zie hier een hip, kleurrijk kofferbijbeltje voor peuters. De verhalen zijn allemaal in rijm, waardoor peuters het heerlijk vinden om ze keer op keer te herhalen.

Het koffertje heeft een stevig handvat, waardoor het overal mee naartoe genomen kan worden.

De illustraties zijn helemaal van nu; abstract en heldere kleuren tegen een fris witte achtergrond.

Samenleesbijbel – diverse auteurs

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen? - Mamaliefde

De Samenleesbijbel bevat de tekst van de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met ruim 500 pagina’s extra materiaal voor kinderen van 8-12 jaar. Deze bijbel helpt kinderen en volwassenen om samen de Bijbel te lezen.

Bij 425 bijbelgedeelten zijn gespreksvragen, doe-opdrachten, illustraties en liedjes ontwikkeld. Het materiaal bij de bijbeltekst is afgestemd op de verschillende voorkeuren en leeftijden van kinderen.

Deze 425 bijbelgedeelten zijn verdeeld over drie routes door de bijbel die op lopen in moeilijkheidsgraad.

Peuterbijbel – Juliet David

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen? - Mamaliefde

Dit is een Peuterbijbel met frisse, duidelijke illustraties. Ruim 65 verhalen worden in korte, eenvoudige zinnen verteld.

Op iedere pagina is een grote en vooral kleurrijke illustratie te zien.

Kinderen maken op een gemakkelijke en leuke manier kennis met de verhalen uit de Bijbel. Willemijn de Weerd heeft deze Peuterbijbel vertaald.

Kijkbijbel – Kees de Kort

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen? - Mamaliefde

De Kijkbijbel is een zeer geliefd prenten- en voorleesboek voor peuters en kleuters. Tevens is hij erg geschikt voor kinderen die zelf kunnen lezen.

De mooie en kleurrijke illustraties passen goed bij de verhalen die je in het boek kunt terug vinden.

De Kijkbijbel is zo ontzettend leuk in elkaar gezet, dat het een ook een feestje is om uit voor te lezen.

Bijbel voor kinderen – Marianne Busser & Ron Schröder

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen? - Mamaliefde

Deze bijbel heeft een duidelijk doel voor ogen; het toegankelijk en helder vertellen van de eeuwenoude verhalen.

Jonge kinderen leren over het oude en nieuwe testament, maar ook over alledaagse mensen en hun verhouding tot God.

Deze kinderbijbel is rijk geïllustreerd door een voor kinderen bekend duo met kindvriendelijke waterverf illustraties in schetsmatige stijl Alex de Wolf maakte bij deze prachtige verhalen sfeervolle illustraties.

Kijk en luister 3 – Laura Zwoferink

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen? - Mamaliefde

Kijk en luister 3 is een vervolg op de eerdere delen met een reformatisch karakter.

Deze kinderbijbel is geïllustreerd door Jaap Kramer, zodat de kinderen zelf zoveel mogelijk kunnen zien en ontdekken. 

De bijbelse verhalen kunnen aan de hand van platen aan de kinderen worden verteld. De korte teksten bieden daarbij ondersteuning. Kinderen die beginnen met lezen kunnen de teksten ook zelf lezen.

Mijn eerste Bijbelverhalen – Elly Zuiderveld

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen? - Mamaliefde

Mijn eerste Bijbelverhalen is voor peuters en kleuters een bijzondere kennismaking met zestien belangrijke bijbelverhalen, zowel bekende als minder bekende: Noach en de vloed, Gideon, de ballingschap en natuurlijk het kerstverhaal. 

Deze bijbel is speciaal geschreven en geïllustreerd voor jonge kinderen. Roger Langton tekende aansprekende, levendige illustraties bij de verhalen van Tim Dowley. Elly Zuiderveld vertaalde de verhalen in heldere, eenvoudige, maar sprankelende taal.

Een ark vol verhalen

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen? - Mamaliefde

In dit voorleesboek vind je de mooiste verhalen uit de Bijbel, herverteld in eenvoudige, maar fantasievolle bewoordingen. Over Adam en Eva in het paradijs en over David die een reus verslaat, over de geboorte van Jezus en over Pasen en Pinksteren…

Tekst en illustraties gaan uit van de belevingswereld van jonge kinderen, en laten hen op verrassende wijze kennismaken met de verhalen die zo’n grote rol spelen in onze cultuur.

Gitte Spee maakte er paginagrote kleurenillustraties bij: sprankelende tekeningen gemaakt met rietpen en krijt, gecombineerd met een verrassend gebruik van verschillende papiersoorten. Een heerlijk boek om naar te luisteren en om eindeloos in te kijken!

Kijk en zoekboek Bijbelverhalen- Antonie Schneider

Kinderbijbels; welke zijn de beste voor kinderen of peuters voor het voorlezen? - Mamaliefde

Kijk- en zoekboek met zes platen, passend bij bekende verhalen uit de Bijbel: over het begin van de wereld, Jozef, Mozes, David, Daniel en Jona, Jezus en het wonder van Pasen.

Elke plaat is afgedrukt op een grote dubbele pagina, met daarnaast op een halve uitklapbare pagina een korte inleidende tekst en op de achterkant een verkorte versie van de Bijbelverhalen die op de zoekplaat zijn te zien.

Bij de verhalen kleine afbeeldingen van personen, die terug te vinden zijn op de grote plaat. Bij de plaat van het begin van de wereld komen de schepping, de ark van Noach en de toren van Babel aan de orde, gebeurtenissen die in feite met tussenpozen van enkele honderden jaren plaatsvonden.

Groot formaat, hard kartonnen uitgave met afgeronde hoeken en veelkleurige illustraties.

Lees jij je kind(eren) weleens voor uit een kinderbijbel?

Amanda
  1. Gera says:

    Zeker! De prentenbijbel en daarna samenleesbijbel zijn hier favoriet!!

Comments are closed.