Skip to Content

Paasverhaal; voorlezen uit prentenboek of kort filmpje kijken met kinderen

Paasverhaal; voorlezen uit prentenboek of kort filmpje kijken met kinderen

Het Paasverhaal vertellen kun je uiteraard gewoon doen door een kinderbijbel open te slaan of misschien weet je het verhaal wel helemaal zelf te vertellen op een boeiende manier. Maar het kan uiteraard ook nog anders.

Er zijn heel veel kinderboeken die het Paasverhaal zo vertellen dat je kind het verhaal nog een keer wil horen en nog een keer… Of je kiest juist voor een filmpje! Er zijn daarnaast ook cd’s die door middel van de liedjes het hele Paasverhaal vertellen.

Pasen op YouTube

Op YouTube zijn er meerdere Paasfilmpjes te vinden. Hieronder een greep uit mooie filmpjes.

Tip: kijk het filmpje zelf eerst even om te weten of het wel geschikt is voor jouw kind!

Wat is Pasen?

Weet jouw kind eigenlijk wel wat Pasen is? Of waarom we dan een paar dagen vrij zijn? Ongeacht of je nu wel of niet gelovig bent is het leuk om de kinderen dit filmpje te laten zien om uit te leggen wat we eigenlijk met Pasen vieren. En dat het meer is dan alleen maar paaseieren zoeken.

Tekenfilm Het verhaal van Pasen; de kruisiging en opstanding

Een tekenfilm over de kruisiging en opstanding vind je bij Zending In Eigen Land. Dit is een half uur durende tekenfilm, die begint bij de intocht in Jeruzalem (Palmpasen) en het verhaal in de bijbel volgt tot en met de Hemelvaart van Jezus. Zeer uitgebreid dus en eenvoudig verteld.

Paasverhaal

Bij opkijken.nl vind je ook een YouTubefilmpje over Pasen en het leven van Jezus. Dit filmpje duurt maar 4 minuten en is daardoor voor de jongere kinderen beter vol te houden!

Het paasverhaal uit de bijbel in Lego

Maar je kunt Pasen ook in Lego beleven! In een volledige Legowereld wordt het hele Paasverhaal verteld in een stopmotion filmpje! Misschien meteen een leuke activiteit met Pasen: het verhaal namaken met Lego…? Het filmpje duurt ruim 3 minuten, maar is op deze manier uiteraard wel heel aanspreekbaar voor de kinderen.

Boeken

Voor de kleintjes is een verhaal vooral boeiend als er veel plaatjes zijn om naar te kijken. Een prentenboek spreekt dan ook het meeste aan. Maar ook boeken met gewoon mooie illustraties zijn fijn om voor te lezen of om zelf te lezen! Over Pasen zijn natuurlijk ook genoeg boekjes te vinden.

Lees ook: Voorleesboeken & prentenboeken over Pasen

Jezus Leeft van Ellen Laninga

Een mooi prenten- en voorleesboek. De hoofdpersoon Elisha neemt je mee door het Paasverhaal. Deze schrijfster heeft ook een CD met dezelfde titel uitgebracht, waarop kinderkoor De Bromvlieg onder haar leiding het Paasverhaal vertelt in 13 liedjes.

Uiteraard ook leuk om deze beiden te gebruiken. Deze CD kun je trouwens ook op Spotify beluisteren.

De Heere Jezus is opgestaan van Laura Zwoferink

13 verhalen zijn er in dit boek te vinden die lopen van het lijden van Jezus via de opstanding naar de Hemelvaart en zelfs Pinksteren. Een boekje dus om ook te gebruiken bij de feestdagen die nog op Pasen volgen.

Mooie illustraties maken het boek compleet en het geeft gelegenheid om nog erover door te praten omdat hiervoor nog een vraag volgt op het verhaal. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Het verhaal van Pasen van Bethan James

De laatste dagen van Jezus worden ook in dit boek behandeld. De pagina’s bestaan uit een tekening met een aantal regels tekst. Het is geen al te lang verhaal, dus goed vol te houden voor de kinderen. En de tekeningen kunnen uiteraard een bron zijn om er samen over door te kletsen. Geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Pasen. Klaar voor de start, zoeken maar! Van Sandrine L’Amour

Een boek om actief mee bezig te zijn, want dit is namelijk een zoekboek. Toch bezig zijn met het Paasverhaal en ondertussen toch nog spelen. Spelenderwijs een verhaal vertellen blijft misschien zelfs wel beter hangen… En anders ook gewoon leuk als extra activiteit voor de Paasdagen, maar ook ervoor of erna.

Ook dit boekje begint, zoals de meeste Paasboeken, bij de intocht in Jeruzalem. Jezus komt van alles tegen en aan jou de taak om van alles te vinden. Geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

De kruisweg van Jezus van Els van Egeraat en Jack Visker

De kruiswegstaties verteld aan de hand van een prentenboek! Zo kun je ook de jongste kinderen wegwijs maken in de Kruisweg en aan de hand daarvan het Paasverhaal vertellen. Inclusief een Cd-rom, die de illustraties ook weergeeft.

Het boekje is dan ook geschikt om in een kerk of in een klas te gebruiken, maar uiteraard kun jij er ook met je kind mee aan de slag. Geschikt voor kinderen van 7 tot 10 jaar.

Pasen van Karen Williamson

Een echt Paasboekje voor de allerkleinsten. Kindjes vanaf zo’n 18 maanden zullen dit al een heerlijk boekje vinden, want dit is niet zomaar een boekje. Dit is een voelboekje! Voelen, luisteren en kijken: het kan allemaal met dit leuke boekje.

Op DVD

Ook op DVD wordt het verhaal van Jezus en zijn opstanding verteld.

Het verhaal van Jezus voor kinderen

Het verhaal speelt zich af in de tijd van Jezus en je wordt meegenomen aan de hand van kinderen. Vijf kinderen die in Jeruzalem wonen worden gevolgd. Zij maken mee dat Jezus in Jeruzalem komt, hoe mensen op hem reageren en hoe hij uiteindelijk wordt verraden en gekruisigd.

Maar de kinderen herinneren zich ook dat Jezus gezegd heeft dat hij op zal staan. Geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

Pasen met de Zandtovenaar

Ik heb hem ooit zelf te werk zien gaan tijdens een groots opgezet Pinksterfeest: de Zandtovenaar. Wat ontzettend knap wat die man doet.

Aan de hand van zijn magie met zandtekeningen, die zijn te volgen via een scherm, worden de verhalen uit de Bijbel heel indrukwekkend verteld. Van hem zijn er zowel DVD’s te koop, als een fullcolour cadeauboek.

Ook op YouTube kun je van hem voorbeelden vinden. Hij vertelt eveneens het Paasverhaal op die manier. Zoals het Paasverhaal waarbij Jim Bakkum ‘De Waarheid’ zingt. Of kijk naar het Paasverhaal door de combinatie Zandtovenaar en Charly Luske, met ‘Wat is mijn hart’ of ‘Afscheid nemen bestaat niet’.

Bij de NPO vind je een registratie van een aantal jaar geleden.

Pasen met de Zandtovenaar is zowel een prachtig boek als een CD. Op de CD worden zijn kunsten prachtig ondersteund door de zang van bekende artiesten. Heel sfeervol en echt niet alleen maar mooi voor kinderen, ook voor jouzelf is dit machtig om te zien!

Wil Cats
Volg me via: