Skip to Content

Pasen wat te doen? Van evenementen, paasuitjes en activiteiten op goede vrijdag, 1e en 2e paasdag ook met kinderen.

Pasen wat te doen? Van evenementen, paasuitjes en activiteiten op goede vrijdag, 1e en 2e paasdag ook met kinderen.

Heb jij al plannen voor het paasweekend? Ons weekend staat in ieder geval al vol met een paar uitstapjes en een scoutingkamp. Natuurlijk komt er ook nog een paasbrunch, voor je het weet is het weekend voorbij. Heb jij nog geen plannen, dan heb ik de leukste activiteiten op een rijtje gezet. Of je nu graag paaseieren wilt gaan zoeken, shoppen, paasvuren bekijken of … .

Paaseieren zoeken

Pasen wat te doen? Van evenementen, paasuitjes en activiteiten op goede vrijdag, 1e en 2e paasdag ook met kinderen. - Mamaliefde

Een van de meest traditionele uitjes met Pasen; paaseieren zoeken. Natuurlijk kan je dit in je eigen achtertuin doen. Maar hoe leuk is het om op pad te gaan en dit in een andere omgeving te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de paleistuinen bij Soestdijk, of in Nationaal Park de Hoge Veluwe en het Muiderslot.

Op sommige locaties zijn er ook mooie prijzen te winnen als je een speciaal eitje vindt. De ene keer mag je de gevonden eieren mee naar huis nemen, de andere keer moet je ze inruilen voor een zakje eieren. Vaak zijn er aparte leeftijden op basis van leeftijd zodat jonge dreumesen die net lopen niet onder worden gelopen door een groep bijna pubers.

Lees ook: Paaseieren zoeken; de leukste plekken in Nederland

Goede Vrijdag / Paasmarkt

Let op; niet alle markten / braderieën zijn het hele weekend. Een deel is ook op Goede Vrijdag, zaterdag, of Eerste / Tweede Paasdag.

 • Amsterdam: Geniet van Pasen met de familie in park Frankendael. Kom zelfgemaakte etenswaren en lekkers proeven op de markt en de terrassen met live muziek en kidsfun in een mooi park te Amsterdam.
 • Antwerpen: Een Belgische markt die van alle markten thuis is met verse handel zoals bloemen & planten, marskramers (standwerkers) veel food van exotische afkomst, alle soorten antiek & curiosa, modern en vintage textiel, glimmend bijouterie, prachtige siervogels, vrolijke hamsters en lieve konijnen …maar de vogeltjesmarkt is meer, daarom bent u van harte welkom!
 • Den Haag: De traditionele Haagse Paasmarkt vindt dit jaar plaats op 27 en 28 maart 2016, op Het Lange Voorhout te den Haag. Ruim honderd standhouders presenteren een breed assortiment en een grote variëteit aan producten van kleding, vintage, sieraden, tassen en cd’s tot ambachtelijke versnaperingen, betere voedingsartikelen, huis- en tuindecoraties en veel meer.
 • Deventer: Traditioneel vindt er op Goede Vrijdag in Deventer één van de grootste en oudste jaarmarkten van het Oosten plaats. De grote warenmarkt met zo’n 300 kramen wordt gehouden in de binnenstad van Deventer en staat opgesteld in de Zandpoort, op de Brink en in de Keizerstraat.
 • Dodewaard; In de Dalwagen en een deel van het Dorpsplein zal de markt gehouden worden. Zo’n dertig, vooral lokale standhouders zetten hun tenten op en stallen hun waren uit. Er is van alles te zien, te ruiken en te proeven op de Fair.
  Kinderen zijn welkom op de fair, met leuke activiteiten op het programma. Entree één euro. Kinderen tot twaalf jaar mogen onder begeleiding gratis mee.
 • Hillegom: Ook dit jaar zal er weer een sfeervolle braderie “de Lentemarkt” plaatsvinden in het hart van Hillegom.
 • Panningen: Tweede Paasdag staat Panningen al jarenlang in het teken van de mega Paasmarkt. In het centrum staan ruim 400 marktkraampjes opgesteld (3 kilometer!) met allerlei artikelen. De mega Paasmarkt in Panningen trekt jaarlijks meer dan 30.000 bezoekers.
 • Scheveningen: Op het Palaceplein in Scheveningen vindt u tijdens Pasen ook weer de jaarlijkse Paasmarkt, de plek voor koopjes tussen het gevarieerde aanbod. Een gezellige sfeer gegarandeerd en natuurlijk de mogelijkheid om even lekker uit te waaien aan het strand en om bij één van de strandpaviljoens een drankje te doen.
 • Vlissingen: Het is dit jaar voor de 10e maal dat deze Paasmarkt wordt georganiseerd. Vanaf zondagmorgen 10.00 uur kunnen de bezoekers terecht voor een overweldigend assortiment artikelen in een sfeervolle ambiance op de Boulevards te Vlissingen. Er zijn 150 kramen welke diverse branches vertegenwoordigen zoals: sieraden, kleding, parfum, wenskaarten, strandlakens, boeken, vis, wafels, snoep, noten, lederwaren, verse belegde broodjes, poffertjes en nog véél meer. Ook zijn er diverse standwerkers, waaronder de Nederlandse kampioen, aanwezig die op een ludieke manier hun koopwaar aanprijzen.
 • De Hoge Veluwe: De paasmarkt in het Park biedt de ideale voorbereiding voor een fantastisch Paasfeest. U vindt er paasgerelateerde producten zoals luxe chocolade, eierproducten, paasstukjes en allerlei andere decoratieve producten voor in en rond het huis. Kom lekker proeven van lekkernijen als droge worst, zalm, olijven en tapenades of snuffel rond in het assortiment van diverse wolproducten. Voor wie trek heeft gekregen van het rondstruinen op de markt of van bijvoorbeeld een intensieve wandeling door het Park, is er de mogelijkheid om te lunchen op het Marchantplein. Verschillende demonstraties maken de markt compleet.
 • Daarnaast kun je terecht voor een markt in Amstelveen, Appelscha, Asten, Born, Bad-Nieuweschans, Bruinisse, Burgh-Haamstede, Doornspijk, Drunen, Exloo, Geldermalsen, Goor, Haaksbergen, Hilversum, Lauwersoog, Liempde, Midwolda, Nijmegen, Noord-Scharwoude, Pieterburen, Purmerend, Roden, Ter Apel, Ter Herne, Terneuzen, Utrecht, Veldhoven, Vlagtwedde, Winschoten, Waspik, Workum, Zoetermeer en Zutphen.

Lees ook: De lekkerste recepten met eieren voor Pasen

Paaskermis

 • Paaskermis in Deventer; Meer dan 30 attracties voor jong en oud zijn te vinden op het Deventer Platvoet evenemententerrein. Vermaak is er voor alle leeftijden aanwezig. Van heerlijke lekkernijen tot de Bungee Katapult en van de Muziek Express tot ponyrijden. Jong en oud is welkom op de Paaskermis in Deventer!
 • Paaskermis Enschede; Ook in Enschede kun je in deze tijd genieten van de kermis in het Volkspark. Helaas is er nog niet veel informatie bekend.
 • Paaskermis Drachten; Ook in Drachten heb je een traditionele paaskermis. Deze gaat gepaard met de grote braderie en het afsluitend vuurwerkspektakel. Op het Kiryat Onoplein kun je weer genieten van vele verschillende attracties. Zo zijn er onder andere de autoscooters, de trampolines, de botsauto’s en dit jaar voor de eerste keer is er de Disco Bahn.

Daarnaast heb je een paaskermis in Egmond aan Zee, Steenbergen, Schildwolde en Goor.

Festivals

Pasen wat te doen? Van evenementen, paasuitjes en activiteiten op goede vrijdag, 1e en 2e paasdag ook met kinderen. - Mamaliefde

Lees ook: Vrolijke lente & paasdecoratie oa. voor op de eettafel van de Xenos & Hemarkt

Cultuur

 • In het Limburgse Tegelen wordt er een keer in de vijf jaar een Passiespel opgevoerd. De zogenaamde Passiespelen Tegelen. Weliswaar in de zomer, in de open lucht. Veel lokale amateur toneel spelers en hun families nemen hieraan deel. Volgende keer is in 2020.
 • In het Concertgebouw in Amsterdam, en meerdere theaters en kerken in Nederland, wordt de Matthäus Passion ten gehore gebracht. Een Mattäuspassie is een muziekstuk naar het
  lijdensverhaal van Jezus Christus. Zoals dat in de bijbel is te vinden in het Evangelie volgens Matthäus. De versie gecomponeerd door Johann Sebastian Bach is de meest bekende. Dit wordt op een aantal plaatsen uitgevoerd, en vaak al lang van tevoren uitverkocht.
 • Tegenwoordig wordt er ook een moderne versie vertoond, live uitgezonden op tv. In 2017 wordt the Passion op Witte Donderdag in Leeuwarden georganiseerd.

Lees ook: Amsterdam met kinderen; Wat te doen tijdens dagje weg en leukste uitjes

Paasvuren

Pasen wat te doen? Van evenementen, paasuitjes en activiteiten op goede vrijdag, 1e en 2e paasdag ook met kinderen.
 • In Twente en delen van de Achterhoek in Overijssel worden er metershoge stapels gemaakt van hout, pallets en hooi. Nog groter dan de Nieuwjaarsvuren. Op Eerste of Tweede Paasdag worden deze vervolgens aangestoken. Iedereen is welkom om hier heen te gaan. De eerste paasvuren werden al in 1559 gehouden!
 • In Ootmarsum vindt het zgn. vlöggeln plaats, een optocht met voorop acht “Poaskearls (paaskerels)” die onder het zingen van telkens twee oude paasliederen het stadje rondtrekken. Dit gebruik is al eeuwenoud en de precieze betekenis is onbekend. Het vindt op beide dagen plaats rond 17.00 uur en is uniek in Nederland.
 • In het nabijgelegen Denekamp vindt het “paasstaakslepen” plaats waarbij men met een groep mensen in het bos een boom gaat omhakken die dan naar het dorp wordt
  gesleept en rechtop wordt gezet met een brandende teerton bovenin. Beide gebeurtenissen eindigen op de avond van Eerste Paasdag met een groot paasvuur.
 • Espelo: Traditiegetrouw wordt er ieder jaar met Pasen een paasvuur, oftwel boake gebouwd in Espelo (bij Holten). In 2012 het grootste paasvuur van Nederland!

Paasbrunch

Paas hapjes voor een paasontbijt of brunch op school - Mamaliefde.nl

Van der Valk

Op 1e en 2e Paasdag kan je bij Van der Valk genieten van een heerlijke Paasbrunch! Na ontvangst met een glas prosecco wordt een grandioos eilandenbuffet geopend. Gedurende de hele brunch serveren wij onbeperkt koffie, thee, melk en jus d’orange. Ter afsluiting is er een gevarieerd dessertbuffet met o.a. slagroomsoesjes, bavarois, vers fruitsalade, slagroom en ijs. Voor de kinderen is er uiteraard een apart buffet met frietjes, snacks en poffertjes. Ook zullen onze koks in sommige hotels samen met de kinderen iets lekkers bakken.

Lees ook: Paasbrunch met kinderen

Events met Pasen

Paaseiland

Zonder eieren geen broedseizoen en geen jonge vogels. Er wordt wel gezegd dat alle vogels in mei een ei leggen, maar dat is niet helemaal waar. Watervogels broeden meestal tussen 1 april en 15 augustus.

Tijdens de paasdagen tovert Natuurmonumenten het onbewoonde eiland De Geitenkamp om tot Paaseiland. De Paashaas zal op dit eiland eieren van verschillende vogels verstoppen. Want, zoals je allerlei paaseieren hebt: melk, wit en puur, geldt dat ook voor vogeleieren.  Je gaat met een speurkaart op pad om bij al die eieren de juiste vogels te vinden. En wie weet kom je ergens ook nog chocolade-eieren tegen.

Paasraces Zandvoort

De start van het officiële autosportseizoen zal plaatsvinden bij de Paasraces. Stoere series uit de Beneluxregio maken hun opwachting en zorgen voor een fraaie mix van merkencups, supercars en Truck racing. Dit jaar in de week voor Pasen.

Middeleeuwse Paasmarkt

Het hele paasweekend is er bij vroegmiddeleeuws erf Erve Eme weer van alles te beleven. Het erf wordt bewoond door kleurrijke handelaren, vaardige ambachtslieden en stoere krijgers uit alle windstreken; Franken, Friezen, Saksen én Vikingen. Handelaren verkopen hun middeleeuwse waren, ambachtslieden werken hard aan prachtige creaties en vechters strijden met elkaar om de eer.

Ridderspektakel Kasteeltuinen Arcen

Traditiegetrouw zal tijdens het Paasweekend het Ridderspektakel plaatsvinden, rondom het Kasteel en het Toernooiveld komt een deel van de rijke historie van het Hertogdom Gelre weer tot leven. Tijdens het Ridderspektakel verblijven er meer dan honderd ridders met hun gevolg in authentieke kampementen binnen de poorten van Kasteeltuinen Arcen.

Daarnaast zijn er zwaardvechtdemonstraties, grote veldslagen, de ridders van Lionheart laten zien hoe goed ze uit de voeten kunnen op een paard en op de middeleeuwse markt zijn lekkernijen en handelswaar te koop.

Werkspoor Festival

oor de derde keer keren wij tijdens het Paasweekend terug in de Werkspoorkathedraal, Utrecht. Ontdek bijzondere pop-up keukens, gezellige barretjes, live entertainment en een leuk programma voor de kinderen.

De muzikale programmering brengt je een tof, divers muziek-aanbod van Utrechtse bodem. Verschillende veelbelovende bands en artiesten krijgen op dit festival een podium. Van r&b tot pop en van rock tot elektronische muziek, er is voor ieder wat wils. Daarnaast zijn er diverse pop-up keukens en foodtrucks.

Museum / historische bezienswaardigheden met Pasen

Pasen wat te doen? Van evenementen, paasuitjes en activiteiten op goede vrijdag, 1e en 2e paasdag ook met kinderen. - Mamaliefde

Archeon

De winter is lang en koud maar wordt altijd gevolgd door de lente. Met Pasen vieren we eigenlijk het einde van de winter. Tijdens het Paasfeest werd in de middeleeuwen het lijden van Christus herdacht, maar het Paasfeest heeft nog veel oudere wortels. Dat is ook te zien aan tradities zoals de Paashaas en het Paasvuur.

In Archeon is veel aandacht voor deze oude tradities en de beste manier om hier meer over te leren is door ze zelf te ervaren. Ook is de traditie van het Paasvuur ook aanwezig. Naast al deze activiteiten zal er ook beide dagen een paasbrunch plaatsvinden met gratis entree tot het park.

Lees ook: Museumpark Archeon; de Romeinen komen! 

Forteiland Pampus

Forteiland Pampus: Bind de strijd aan in een eierrace, zoek de verstopte eieren in de 75 ruimten in het fort en in het Piratenhol wordt geknutseld. Uiteraard zijn er gidsen aanwezig voor een gratis rondleiding en de kans is groot dat ook de Paashaas Pampus aandoet…. Je kan je ook aanmelden voor de speciale paasbrunch.

Slot Loevestein

Het Paasweekend is het begin van het toeristische seizoen voor de forten, vestingen, kastelen, bunkers en tussenliggend waterlinie erfgoed. Beleef spannende verhalen, meng zelf de juiste ingrediënten voor buskruit in de Kruittoren, laat de vesting onder water lopen met het waterspel en ga lekker smullen in de Taveerne!

Beleef geschiedenis in het echt op Slot Loevestein en kom te weten hoe ridders, gevangen en soldaten vroeger leefden. Op eerste en tweede paasdag ben je ook welkom voor de heerlijke Paasbrunch. Je wordt ontvangen met een feestelijke paascocktail, waarna het brunchbuffet geopend wordt.

Geofort

Heb je kinderen die al wat ouder zijn en niet meer warm worden van paaseieren zoeken? Ga dan een dagje naar het GeoFort waar je op zoek kan gaan naar digitale paaseieren tijdens het paasweekend dat duurt van Goede Vrijdag tot Tweede Paasdag.

De digitale paaseieren kan je vinden door met de iPhone in je hand op zoek te gaan naar QR-codes om op zoek te gaan naar de verrassing. De app kan je downloaden in de Appstore of Google Play. Dit is voor kinderen vanaf 6 jaar.

Muiderslot

De valkenier geeft demonstraties, vertelt alles over valkerij, de adel in de middeleeuwen en over het hebben van huisdieren in die tijd. Op de binnenplaats vlecht een mandenvlechter mooie middeleeuwse manden. Kinderen kunnen zelf een paaseierenmandje maken.

Muzieum

Bij Pasen hoort chocola: naast de echte eieren horen eieren en paashazen van chocolade er natuurlijk ook bij. Daarom kun je met Pasen naar het Muzieum komen voor een speciale editie van de Chocoladeproeverij zonder zicht: namelijk met een Paastintje!

Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk; verspreid over de paleistuinen van Paleis Soestdijk liggen er vele eieren verstopt. Tevens kan er dit jaar ook gezocht worden naar gouden eieren. Naast het eieren zoeken kan er naar hartelust geknutseld worden in de Oranjerie en kunnen kinderen geschminkt worden. Er ligt een gratis speurtocht klaar en er zal een speciaal optreden zijn.

Lees ook: Paleis Soestdijk wandelen en evenementen

Lammetjes knuffelen / in de natuur

Pasen wat te doen? Van evenementen, paasuitjes en activiteiten op goede vrijdag, 1e en 2e paasdag ook met kinderen. - Mamaliefde

Boerderij de Boerinn

Bij Boerderij de Boerinn kan je terecht voor de Lenteboerderij. Gedurende het weekend worden er speciale activiteiten georganiseerd waarvoor je kaartjes kan kopen. Op maandag kan je hier gezellig komen om eieren te schilderen. En zijn er eieren verstopt voor de zoekwedstrijd.

Daarnaast zijn er activiteiten voor het hele gezin. Denk aan samen kanoën, boogschieten, skelteren, verdwalen in het strodoolhof, lente knutselen in het Atelier, megabellen blazen of springen op het springkussen. En een boerderij is natuurlijk niet compleet zonder dieren. Er zijn geitjes, lammetjes, een ezel en schaap, drie minivarkentjes en nog veel meer!

Lees ook: Lammetjesdagen; Overzicht van de leukste boerderijen om lammetjes te knuffelen 

Zomerbloemen pluktuin

Kom en trek de mooiste tulpen met bol en al uit de grond. De tulpen zet je in de vaas en de bollen bewaar je. Kan je volgend jaar je eigen tulpen oogsten…!! Natuurlijk zijn we open voor een lekker kopje cappuccino met een stuk van onze heerlijke appeltaart. Verder worden er diverse activiteiten georganiseerd voor kinderen en wordt er op tweede Paasdag een Paasbrunch georganiseerd en kan je eieren zoeken.

Lees ook: Pluktuin Nederland; de leukste bloemen en fruit plukken ook met kinderen

Paaswandelingen

Wandeling Landgoed Beerschoten & Houdringe

Op Eerste Paasdag en Tweede Paasdag organiseert Utrechts Landschap een wandelexcursie voor de helft over Landgoed Beerschoten en voor de helft over Landgoed Houdringe. Landgoed Beerschoten in De Bilt behoort tot de mooiste landgoederen van de Utrechtse Heuvelrug. Huize Houdringe is in 1779 gebouwd. Rondom het huis is de tuin deels in de Engelse landschapstijl en deels in de Franse barokstijl aangelegd. Tijdens deze wandeling vertelt de gids over de rijke historie van deze landgoederen. Vooraf aanmelden is nodig in verband met het maximum aantal deelnemers.

Lammetjeswandeltocht Texel

De Wandelsportvereniging Het Gouden Boltje organiseert op tweede paasdag de Lammetjeswandeltocht. Tijdens deze tocht kom je langs schapen met lammetjes in de weiden, schapenboeten en tuinwallen.

Als je nog een activiteit weet of mist in dit overzicht hoor ik het natuurlijk graag! Wat zijn jouw plannen voor het paasweekend?

Linda van Aken
 1. Simpel, met een snufje liefde says:

  genoeg te beleven! Wij gaan met de familie bij mijn schoonouders lunchen en eieren zoeken.

 2. janske says:

  Ik ga hier een uitgebreide brunch organiseren voor de hele famile, ik heb er zin in!

Comments are closed.