Skip to Content

Pasen; spelletjes buiten

Pasen; spelletjes buiten

Spelletjes buiten doen met Pasen: met een beetje geluk zit het weer wel mee. Maar wat zou je allemaal kunnen doen om het buitenpelen ook wel een Paassfeer te geven? Want alleen eieren zoeken is ook zowat…

Eieren zoeken

En dan beginnen we toch maar wel even met de meest bekende activiteit die je met Pasen met kinderen kunt doen: eieren zoeken. Verstop de eitjes en laat de kinderen ze opzoeken. Heel simpel, eigenlijk. Hier werd op school nepeieren verstopt en tegen inlevering kregen ze dan een echt chocolade-eitje.

Verstop ze in de tuin als de kinderen nog op bed liggen, zodat ze echt geen idee hebben waar ze moeten zoeken…. Of papa verstopt ze terwijl mama met ze binnen bezig is (of andersom). Dat kan natuurlijk ook nog.

Eieren zoeken met hulp

Wil je er een langere activiteit van maken? Dan zou je ook een speurtocht kunnen maken met behulp van gps, een app of gewoon op de ouderwetse manier. Je kunt dan een speurtocht maken met een aantal opdrachten en uiteraard hebben die dan allemaal te maken met eitjes en Pasen….

Hebben ze een opdracht goed uitgevoerd, dan krijgen ze een eitje. Of nog leuker: misschien kun je de route langs een bekende laten lopen en krijgen ze de opdracht om daar de mand met eitjes te vinden. Natuurlijk staat die dan ergens in de tuin, uit het zicht!

Buiten knutselen

Het is mooi weer? Pak al je knutselspullen op en verhuis naar de tuintafel en laat de kinderen heerlijk buiten hun paashaas maken. Of een leuk mandje voor de eitjes, bijvoorbeeld. Op internet kun je veel voorbeelden vinden van paasknutsels en zeker Pinterest kan heel stimulerend werken omdat je dan heel veel leuke voorbeelden bij elkaar ziet. Gewoon even ‘knutselen Pasen’ invullen en je krijgt van alles te zien.

Eierrace

Je hebt het vast zelf vroeger ook weleens gespeeld: eierrace! Laat de kinderen eerst de hardgekookte eieren mooi verven (de dag ervoor…zodat de verf wel droog is!) en dan heb je nog lepels nodig. Ieder kind krijgt een lepel waarop het ei gelegd moet worden en met die lepel met ei in de hand moeten ze een parcours afleggen.

Als het ei valt is hij weliswaar niet kapot omdat hij hard is…maar je moet wel opnieuw beginnen. Wie legt het snelst het parcours af? Is er genoeg ruimte dan is het wel net zo leuk als er twee kinderen tegelijk kunnen lopen. Dan zie je immers veel beter wie er sneller gaat.

Knikkeren met eieren

Koop plastic nepeieren en zorg voor wat groter holletje in de tuin. In plaats van de knikker moeten de kinderen nu het ei met stootjes van hun vinger in het holletje zien te krijgen. Heel ingewikkeld, want dat ding rolt natuurlijk niet recht vooruit door zijn vorm. Geduld is een schone zaak…

Golven met eieren

Maak kleine parcoursjes die de kinderen moeten afleggen met een stick en een plastic ei. Heb je geen sticks, dan kun je ook sterke takken nemen. Zorg dat de kuiltjes waar het ei in moet komen groot zijn, anders wordt het wel heel ingewikkeld. Wie heeft de minste slagen nodig?

Paashaas als doel

Maak van groot karton een paashaas met in zijn buik een groot gat. Hier kunnen de kinderen een bal doorheen gaan gooien vanachter een duidelijk aangegeven lijn. Of je kiest weer voor die plastic eieren… Je zou ook nog andere gaten kunnen maken, een beetje afhankelijk van de grootte van de haas.

Heb je echt een heel grote, dan zouden de ogen of de mond ook nog gaten kunnen zijn. De buik krijgt dan 1 punt, de mond 2 en gooit het kind door een oog heen, dan is dat 3 punten waard. 

Jeu de boules

Heb je een jeu-de-boules-spel liggen? Dan maak je er heel snel een leuk Paasspel van. Tover een grote doos om tot de kop van de Paashaas. Natuurlijk krijgt hij bovenop de doos nog zijn oren. Maak bij zijn neus/mond een groot gat. Hier moeten de ballen heen gerold worden. De kleine bal doet nu even geen dienst. Verschil met de vorig activiteit is dus dat nu de ballen gerold worden en bij de vorige is men aan het gooien.

Paashaasje prik

Hang buiten een grote plaat op van de Paashaas met een mandje. In plaats van het staartje van de ezel, gaat het geblinddoekte kind nu proberen om een eitje in de paasmand te plakken. Uiteraard mogen er meerdere eieren in het mandje.

Geef ieder kind eitjes die op een stickervel zitten en geef ze allemaal een eigen kleur. Dit kan bijvoorbeeld een stickervel met stipjes zijn, waarbij de stipjes even een ei moeten voorstellen. Na afloop van het spel zitten er dus allemaal gekleurde rondjes op de plaat. Je kunt dan zo tellen hoeveel ieder kind goed geplakt heeft (dus in het mandje) aan de hand van de kleuren. Wie de meeste eitjes in de mand heeft geplakt heeft gewonnen. 

Zaklopen als Paashaas

Als Paashaas zaklopen is hilarisch en wie komt er dus als eerste aan de overkant? Het enige wat je nodig hebt zijn juten zakken en wat knutselspullen, zodat ieder kind zijn eigen oren kan maken! Wel zo leuk.

Zoek de verschillen: live!

Maak buiten een tafereeltje met Paasspulletjes. Zet paashazen neer, eieren, kuikens en meer van dat soort paasfiguren. De kinderen mogen goed naar het tafereel kijken. Dan wordt er een kind aangewezen die even naar binnen toe wordt meegenomen. De andere kinderen mogen een paar dingetjes veranderen aan het tafereel.

Je raadt het al: het kind wat naar binnen ging moet kijken of hij of zij weet wat er anders is. Daarna mag hij/zij de volgende aanwijzen die mag gaan raden. Tip: maak een foto van het tafereel, zodat je altijd nog weet hoe het eerst stond, mocht niemand het meer weten… 

Wil Cats
Volg me via: