Skip to Content

Broodhaantje Palmpasen maken; recept of kopen

Broodhaantje Palmpasen maken; recept of kopen

Een broodhaantje is een feestelijk broodje in de vorm van een haan, dat gebruikt wordt om bovenaan de Palmpaasstok te plaatsen. Met dit eenvoudige recept kun je zelf een broodhaantje maken dat er niet alleen prachtig uitziet, maar ook heerlijk smaakt!

Wat is een broodhaantje?

Een broodhaantje is een broodje dat de vorm heeft van een haan. Het is een typisch Nederlands broodje dat vooral rond Palmpasen / Palmzondag gegeten wordt. Het broodje wordt gemaakt van wit brooddeeg en kan gevuld worden met rozijnen, krenten of suiker.

Het broodhaantje wordt traditioneel gebakken als symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven, wat past bij de Paastijd. Het broodhaantje is niet alleen lekker, maar ook leuk om te maken en te versieren. Het is een leuke activiteit om samen met kinderen te doen en het resultaat ziet er feestelijk uit.

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 1 zakje droge gist
 • 1 theelepel zout
 • 1 eetlepel suiker
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 300 ml lauwwarm water
 • 1 ei
 • rozijnen

Bereidingswijze:

 1. Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
 2. Voeg de olijfolie en het water toe en meng goed door elkaar tot er een deeg ontstaat.
 3. Kneed het deeg gedurende 10 minuten totdat het elastisch is.
 4. Leg het deeg in een kom en bedek met een schone theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
 5. Kneed het deeg opnieuw gedurende 2 minuten en vorm een bal. Verdeel het deeg in 3 stukken: 2 kleine stukken voor de poten en een groot stuk voor het lichaam en de kop.
 6. Rol het grote stuk deeg uit tot een ovaalvorm en leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak van een klein stuk deeg de kop en leg deze op het lichaam. Maak van de andere 2 stukken deeg de poten en bevestig deze aan het lichaam.
 7. Maak met een mes of een schaar inkepingen in het deeg om de veren van de haan te maken. Versier de haan met rozijnen als ogen en snavel.
 8. Bedek de haan met een schone theedoek en laat het opnieuw rijzen gedurende 30 minuten.
 9. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bestrijk de haan met losgeklopt ei en bak gedurende 20-25 minuten in de oven totdat hij goudbruin is.

Het broodhaantje is nu klaar om te serveren! Het is heerlijk als ontbijt, lunch of als bijgerecht bij het diner. Veel plezier met het maken en genieten van dit lekkere en feestelijke broodje.

Linda van Aken