Skip to Content

Paasverhaal voor kinderen; met onder andere opstanding uitgelegd

Paasverhaal voor kinderen; met onder andere opstanding uitgelegd

Pasen is een belangrijke christelijke feestdag die jaarlijks gevierd wordt. Het is een tijd waarin we het nieuwe leven vieren en herdenken dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood. Voor kinderen kan het verhaal van Pasen soms lastig te begrijpen zijn. In dit artikel leggen we het paasverhaal uit op een manier die begrijpelijk is voor kinderen.

De kruisiging

Het paasverhaal begint met de kruisiging van Jezus Christus. Jezus werd gevangen genomen door de Romeinse soldaten en vervolgens beschuldigd van godslastering en rebellie tegen de Romeinse autoriteiten. Hij werd gemarteld en uiteindelijk gekruisigd op de heuvel genaamd Golgotha. Dit was een zware en pijnlijke manier van sterven.

Jezus’ dood

Toen Jezus stierf, werd hij begraven in een graf dat in een rots was uitgehouwen. Een grote steen werd voor de ingang van het graf geplaatst. Jezus’ vrienden en volgelingen waren erg verdrietig toen ze hoorden dat hij was gestorven.

De opstanding

Op de derde dag na Jezus’ dood, kwamen een aantal vrouwen naar het graf om zijn lichaam te zalven. Maar tot hun verbazing vonden ze het graf leeg. Ze dachten dat iemand zijn lichaam had gestolen. Plotseling verscheen er een engel aan hen en vertelde hen dat Jezus was opgestaan uit de dood en dat ze naar zijn volgelingen moesten gaan om het goede nieuws te vertellen.

De verschijningen

Na zijn opstanding verscheen Jezus aan zijn volgelingen. Hij sprak met hen en liet hen zien dat hij werkelijk was opgestaan uit de dood. Jezus’ verschijningen gaven zijn volgelingen hoop en versterkten hun geloof.

De betekenis van Pasen

Het paasverhaal heeft voor christenen een diepe betekenis. Het is het verhaal van de dood en opstanding van Jezus Christus, die de zonde van de wereld op zich nam en de weg vrijmaakte voor de vergeving van zonden en eeuwig leven. Pasen herinnert ons eraan dat er altijd hoop is, zelfs in de donkerste tijden. Het is een tijd om dankbaar te zijn voor de liefde en genade van God.

Paasactiviteiten voor kinderen

Er zijn verschillende manieren waarop kinderen Pasen kunnen vieren en het paasverhaal kunnen leren kennen.

  1. Paaseieren versieren – Eieren symboliseren nieuw leven en zijn een belangrijk onderdeel van het paasfeest. Kinderen kunnen eieren versieren met verf, stickers en andere versieringen.
  2. Paasmandjes maken – Kinderen kunnen hun eigen paasmandjes maken en deze vullen met paaseieren en snoepjes.
  3. Het paasverhaal naspelen – Kinderen kunnen het paasverhaal naspelen met behulp van kostuums en rekwisieten. Dit kan hen helpen om het verhaal beter te begrijpen en hun geloof te versterken.
  4. Paasliederen zingen – Kinderen kunnen paasliederen zingen en zo de betekenis van Pasen leren.
  5. Paaspuzzels en kleurplaten – Kinderen kunnen paaspuzzels en kleurplaten maken om het verhaal van Pasen op een speelse manier te leren kennen.

Meer inspiratie vind je hier.

Het paasverhaal is een belangrijk verhaal voor christenen. Het is het verhaal van de dood en opstanding van Jezus Christus, die de zonde van de wereld op zich nam en de weg vrijmaakte voor de vergeving van zonden en eeuwig leven.

Voor kinderen kan het verhaal soms lastig te begrijpen zijn, maar door middel van paasactiviteiten en -liederen kunnen kinderen de betekenis van Pasen op een speelse en educatieve manier leren kennen. Laat deze tijd van het jaar een herinnering zijn aan de liefde en genade van God en de hoop die het ons biedt.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)