Pinterest staat natuurlijk bol van de inspiratie. Leuk, maar soms vraag ik me af hoe het er uit ziet als ik het zelf zou doen. Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar in de praktijk… Daarom vind ik het erg fijn om inspiratie op te doen bij andere bloggers. Te lezen hoe het in de praktijk gaat en tips hoe je er een succes van maakt. Ik kom dan de origineelste ideeën om samen met je kindje te doen in de herfst. Van bucket list, tot heerlijke recepten of leuke creatieve knutsels.

Uitjes en activiteiten buiten

  1. Zoeken: Natuurlijk heel voor de hand liggend maar buiten zoeken naar dennenappels, kastanjes, eikels of mooi gekleurde bladeren blijft geweldig. Zeker als je hier een mooie herfstwandeling aan vast koppelt.
  2. Dennenappel kegelen; Wist je dat dennenappels perfect geschikt zijn om mee te kegelen. Lekker naar het bos, een (zachte) bal mee en lekker spelen maar.
  3. Paddenstoelen tocht; Wordt een expert met deze gratis paddenstoelen speurtocht van IVN.
  4. Herfst memorie; Het doel van memorie is om twee dezelfden bij elkaar te vinden. Dit is een kleine variant daarop. Je gaat namelijk niet alleen op zoek naar twee dezelfden, maar probeert de bladeren bij de boom te zoeken. Dit vergt dus enige voorbereiding door vooraf wat bladeren te verzamelen waar de kinderen de bijbehorende boom bij moeten vinden. Natuurlijk kan je ook een beetje vals spelen door foto’s van deze bladeren / bomen op internet te printen.
  5. Doolhof; Dit is vooral leuk voor de wat grotere en oudere kinderen. Op een grasveldje kunnen ze met de gevallen bladeren een doolhof maken die de ander dan moet lopen.
  6. Herfst Bingo; Speelt je kind graag spelletjes? Download dan snel via de link de bingo-kaarten en ga in het bos op zoek naar wie als eerste de bingo kaarten vol heeft!

Motoriek

  1. Knopen rijgen; Een leuk spel voor de fijne motoriek is het spelen met knopen en pijpragers; van die flexibele draden. Daar kan je kind mee oefenen om te rijgen. Met een paar bruine ragers kan je heel mooi bomen maken waar de knopen als bladeren aan geregen kunnen worden.
  2. Spinnenweb; dit gave idee kwam ik tegen op pinterest. Hiervoor heb je een draadmandje nodig waar je helemaal kriskras draden doorheen spant. Onderin leg je een paar spinnen die je heel goedkoop bij de Xenos kan kopen. En dan is het de bedoeling dat je kind deze tussen de draden door naar buiten haalt. Natuurlijk kan je ook een groot web buiten maken met belletjes eraan waar ze zelf doorheen kunnen kruipen; goed voor de grove motoriek.
  3. Appel gooien; Appels horen voor mij echt bij de herfst. Leuk om met wat rotte appels die op de grond zijn gevallen, of wat dennenappels te gooien in een emmertje.
  4. Schaduwspel; Met de laagstaande zon krijg je hele mooie lange schaduwen. Daar kan je hele leuke spelletjes mee doen zoals figuren na doen of beroepen.
  5. Bladeren harken; met een minihark en wat bladeren heb je al snel de grootste pret. Buiten mama of papa helpen of het doen alsof binnen in huis. Daar komt stiekem nog best wel wat motoriek bij kijken.

Sensopatisch spelen

  1. Thematafel; Ook binnen is het heerlijk om sensopatisch te spelen met de kinderen. Net als vorig jaar hebben we een sensopatische thematafel zodat de kinderen lekker vrij kunnen spelen wanneer ze dat willen. Er zitten kastanjes, dennenappels, (plastic) bladeren, spinnetjes, zijde doeken, een kale boom en nog veel meer in.
  2. Sensory bottles; De sensory flessen zijn natuurlijk erg leuk met rijst, kralen, veertjes en nog meer. Een erg gaaf idee is het om deze met water te vullen en dan wat natuurlijke materialen toe te voegen als bladeren, eikels, dennennaalden etc. Let wel op dat er een beperkte houdbaarheid op zit.
  3. Peulvruchten; Ik vind het zo leuk om te zien dat mijn enthousiasme over sensopatisch spelen door meer bloggers wordt overgenomen. Ellen deelde een hele gave variant met verschillende varianten peulvruchten. Past echt enorm goed bij de herfst en leuk met de kleurtjes en texturen.
  4. DIY Moon sand; met slechts drie ingrediënten kan je zelf speelzand of zandschuim maken. Voor een speciaal effect kan je hier een oranje kleurtje en wat pompoenextract aan toevoegen.
  5. Water sensory play; Dit hebben wij nog niet zo vaak gedaan hier in huis. Maar met datgene wat je vind buiten kan je ook heel leuk spelen in een waterbad. Dat geeft toch al snel iets andere effecten dan droog spel.

Activiteiten

Paddenstoelen jacht

Als je door het bos aan het wandelen bent op zoek naar schatten kan je gelijk op zoek naar deze bijzondere vegetatie. De zoon van Sharmayne ging op stap samen met de hele klas. Helaas was het einde minder prettig, maar leuk om zo samen op stap te gaan. Mamanatuurlijk ging zelfs naar een heuse paddestoelenmiddag waarbij er allerlei activiteiten werden georganiseerd.

Naar de bioscoop

Als het buiten lekker koud is, kan je gezellig met je kindje naar de bioscoop. Joyce heeft op mamapraat een handig overzichtje gemaakt van de kinderfilms die momenteel in de bioscoop draaien.

Spelend leren in de herfstvakantie

Nu het vakantie is hoeven de kinderen niet naar school. Maike deelt tien handige ideetjes om thuis op een leuke manier toch bezig te zijn met tellen, ontwikkeling van de woordenschat en algemene kennis.

  1. Groter en kleiner; Met de materialen die je in het bos gevonden hebt kan je een mooi spelletje groter en kleiner doen.
  2. Kleuren leren; als je de dopjes van eikels verzamelt en goed droogt kan je deze verven en de binnenkant gebruiken om de kleuren te oefenen.
  3. Leren tellen; Kaneel, kruidnagel en appels zijn echte geuren die bij de herfst horen. Kruidnagels kan je goed in de appels duwen om te oefenen met tellen.
  4. Cijfers herkennen; Knip bladeren uit waar je een cijfer opschrijft. Deze hang je buiten om en vormen een speurtocht. Of in een beperkte oppervlakte waarbij ze de bladeren in de juiste volgorde moeten brengen.
  5. Seizoenen; Met dubbelzijdige plakfolie op de ramen kan je heerlijk spelen met je kinderen. Als je hier een boom optekent kunnen de kinderen hier bladeren op plakken. Of er weer af halen als de bladeren op de grond vallen.

Recepten

De herfst is prima geschikt om te gaan bakken. Als buiten de regen naar beneden valt en je de bliksemflitsen door de donkere lucht ziet schieten zet ik de verwarming een graadje warmer en vind het dan heerlijk om samen met onze peuter te gaan bakken. Blijkbaar ben ik niet de enige. Deze receptjes kwam ik onlangs tegen op andere blogjes.

Hazelnootkoekjes en Courgette koekjes

Op de blog van Bampraat kwam ik dit geweldige recept tegen van hazelnootkoekjes. Hier in huis eten we niet vaak hazelnoten, maar dit lijkt me erg leuk om samen met de kinderen te maken. Is echt een herfstrecept. Ik zou alleen niet weten of je hazelnoten in een normale supermarkt kan kopen…

Een ander recept voor koekjes kwam ik tegen bij Mama’s Jungle. Om de een of andere reden vind ik koekjes echt typisch herfst. Vooral omdat je dan lekker samen met je kindje kan kneden, vormpjes uitsteken of koekjes versieren. Dit is een groentevariant met courgette, echt een herfstingrediënt in mijn ogen.

Herfstcupcakes met pompoen

De laatste tijd gebruik ik steeds vaker speltmeel als basis; voor cupcakes, pannenkoeken of brood. Deze herfstcupcakes vond ik er dan ook erg herfstig en lekker  uit zien. Emy heeft trouwens ook foto’s van haar herfsttafel geplaatst. Geertje heeft ook pompoencupcakes gemaakt met een overheerlijke roomkaastopping. Mjam.

Pompoensoep

Een ander recept met als basis pompoen is deze soep die ik tegenkwam bij Miranda. Geïnspireerd op Jamie Oliver. Met meerdere stappen die als ik het lees volgens mij wel wat tijd kosten. Als je tijd hebt is het zeker een aanrader.

DIY

De meeste DIY’s maak je met bladeren, takjes of dennenappels en eikeltjes die je zelf in het bos hebt gezocht. Echt typische herfst materialen in allerlei kleuren en vormen.

Bladerbroche

Op de website van Moodkids vind je veel creatieve inspiratie. Maar dan wel op die manier dat je het zelf ook zou kunnen uitvoeren. Zoals deze bladerbroche. Zo kan je mooi een tekening van je kind combineren met de natuur. Als het je gelukt is om bladeren goed te laten drogen moet deze bladerkroon ook een succes worden.

Herfst in huis

Het is natuurlijk heerlijk om de herfst in huis te brengen, door wat bladeren en andere herfstige attributen te verzamelen wat vervolgens kan dienen als decoratie. Niet alleen ik ging aan de slag met een sensopatische herfsttafel ook Joyce en Lori werden creatief. Naast bladeren zijn er natuurlijk ook een heleboel takken te vinden in het bos. Marije verzamelde een paar takjes en maakte er dit leuke kaarsje van. Zo simpel maar zoveel effect.

Kabouterdeurtje in boom

Niet alleen in huis, maar ook in de tuin kan je iets leuks maken. Iets wat tot de verbeelding spreekt bij kinderen. Zoals dit kabouterdeurtje. Ik had het wel op pinterest een aantal keer voorbij zien komen maar Nicole komt met handige tips zoals waar vind je die ijslolliestokjes in de winkel. Scheelt weer heel wat ijsjes en plakkerige stokjes…

  1. Herfst mandala’s; Vorig jaar heb ik al een diy gedeeld waarbij we zelf herfstbladeren maakte om daar vervolgens mandala’s van te leggen. Wat ook een heel gaaf idee is, om ze goed te laten drogen en vervolgens te lamineren. Zo kan je er heel lang en duurzaam mee spelen.
  2. Glitterbladeren; Dit staat er nog op ons lijstje om te doen, de bladeren zijn helaas nog niet droog genoeg. Daarna willen we ze mooie gouden en zilveren glitterkleuren geven en ze ophangen in de woonkamer.
  3. Knutselen met kastanjes en andere natuurlijke materialen zoals eikels etc. Naast de slakjes ook heel leuk om paddenstoelen en andere objecten van te maken.
  4. Bladeren krassen; een leuke activiteit voor jonge kinderen. Je tapet een vel papier vast op de tafel met daaronder een aantal bladeren met duidelijke nerven. Met een krijtje kan je deze vervolgens overnemen op het papier.
  5. Harmonica bladeren; Door het vouwen van een harmonica van papier en deze dubbel te vouwen krijg je een waaier. Door hier wat in te knippen krijg je een mooie bladervorm.

Ben jij nog een leuk idee tegengekomen of wat doe jij graag in de herfst?

Lees ook

Linda van Aken