Vandaag is het Aswoensdag. Carnaval is dan echt voorbij en de Vastentijd begint. Veertig dagen lang, traditioneel gezien zonder vlees, alcohol en snoep. Zon- en feestdagen uitgezonderd.
Zelf heeft me dat nooit aangesproken. Toen ik lid was van een groep katholieke jongerengroep waren er een paar zeer actieve katholieken bij. Daardoor heb ik kennisgemaakt met andere manieren om hier toch in de vastenperiode bij stil te staan.
Het gaat namelijk niet alleen om vasten, maar ook om bezinning. Stil te staan bij jezelf en het lijden van Jezus Christus. Zelf heeft hij ook veertig dagen vastend doorgebracht in de woestijn.
Gezinsboekje veertig dagentijd
Het gezinsboekje van Kind op Zondag helpt het gezin om samen toe te leven naar het Paasfeest. Het boekje met als thema ‘Ben je klaar voor het feest’ is nu beschikbaar via de webshop.
In het gezinsboekje staat vol verhalen, spelletjes, creatieve tips en activiteiten voor elke dag van de veertigdagentijd, van Aswoensdag tot en met Pasen. Je leest de verhalen van Johannes, waarin de mensen vanuit de wijde omtrek naar Jeruzalem reizen en zich opmaken voor het Pesachfeest.
Ook andere Bijbelverhalen waarin feest wordt gevierd komen aan bod. Bijvoorbeeld de bruiloft van Kana of het feest waar niemand naartoe wilde komen.
Een bijzondere rol in het boekje is er voor Dirk en Willem. Zij willen graag een feest geven. Maar waarvoor eigenlijk? En op welke plek? Wat moet er gegeten worden, welke muziek moet er klinken?
Elke week is er een verhaal waarin Dirk en Willem tegen een probleem aanlopen waar ze niet helemaal uitkomen. Aan de kinderen én hun ouders om Dirk en Willem een handje te helpen.
Het gezinsboekje maakt onderdeel uit van het veertigdagentijdproject van Kind op Zondag. In dit project maken kinderen in de kerk zich klaar voor het Paasfeest. Het gezinsboekje is zowel los als samen met het project in de kerk te gebruiken.
Meer informatie vind je hier.
Vastenacties
Lang, lang geleden, in de basisschooltijd hadden we spaarpotjes op ons bureau staan waar we iedere week geld in deden voor een goed doel. Je gaat tenslotte niet voor niets naar een katholieke basisschool. Die hebben ze trouwens nog steeds, je kan ze hier bestellen.
Op de middelbare school stonden we er bij stil met een 24uurs vastenactie. 24 Uur lang niet eten en alleen drinken. Bouillon etc. was wel toegestaan.
Wederom om op die manier geld op te halen voor een goed doel. Dit jaar wil ik dit jaar weer wat mee gaan doen. In het verleden heb ik de vastenperiode voornamelijk aangegrepen om ‘slechte’ gewoontes af te leren.
Wat dacht je van het veertig dagen geen facebookspelletjes meer spelen. Heeft me een hoop tijd op geleverd en na afloop nooit meer geopend. Ook geen ander facebook spelletje.
Dit jaar wil ik er weer wat mee gaan doen. Ik heb er een paar dagen over nagedacht. Er zijn zoveel gewoonten die ik wel kan minderen. Minder tv kijken, minder op mijn telefoon, iedere dag een kast opruimen. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden.
Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. Dit jaar ga ik niet proberen iets af te leren, maar iets aan te leren. Ik wil namelijk iets bewuster omgaan met wat we hier in huis hebben.
Niet zozeer gelijk minimaliseren maar wel een vorm van acceptabel consuminderen. Wat acceptabel is gaan we de komende paar weken ontdekken.
Meer informatie vind je hier.
Minder er in
Dat betekend aan de ene kant minder kopen. Vorige maand heb ik vrij veel geshopt. In principe zijn er nu geen dingen meer die we echt nodig hebben. Eventueel zal ik een uitzondering maken voor de negen maanden beurs, als ik dat doe wel zeer bewust.
In principe hebben we niets nodig. Op de dagelijkse boodschappen na zie ik voor nu geen reden om kleding te shoppen of in de action in de verleiding te komen. In een shoplog heb ik onze maandboodschappen gedeeld.
Van de extra boodschappen tussendoor heb ik bonnetjes bijgehouden. Zodat ik kan zien wat we extra nodig hebben. Tijdens de vastentijd wil ik hier proberen wat meer structuur in te brengen.
Ja, ik ben er al een soort van mee begonnen, tijd dus om hier mee verder mee te gaan. Door bijvoorbeeld lijstjes op te stellen aan de hand van een weekmenu en dan niet iets extra’s te kopen wat niet op het lijstje staat. Waardoor ik nog minder hoop te gaan snoepen.
Meer er uit
Daar staat tegenover het opruimen van het huis. Heel leuk vier boekenkasten vol met boeken. Maar doen we er ooit wat mee? Niet dus. Op onze kamer staan ze niet in de weg, maar minder is absoluut niet erg. De dozen op zolder met kinderkleding wil ik ook gaan nalopen. Veel kleding kan gewoon weg.
Mocht er toch nog een kindje komen kan ik altijd nieuwe kleding kopen. Natuurlijk blijft er een deel gewoon bewaard. Mocht ik ergens geld voor krijgen kan dan mooi in een spaarpotje voor bijvoorbeeld de vrijmarkt op Koningsdag ;-)
En als we het dan toch over goede voornemens; wat vroeger op tijd gaan zou ook geen slechte gewoonte zijn om aan te leren.
Heb jij wel eens stil gestaan bij de vastentijd? Zou deze manier ook iets voor jou zijn?
Pasen
- Betekenis Pasen uitleggen kind
- Hoe vieren Christenen Pasen
- Aswoensdag
- Veertig dagen vastentijd
- Vastenperiode Christendom
- Wat vieren Pasen & Goede Week
- Goede Vrijdag
- Paasmaandag / Tweede Paasdag
- Palmpaasstok versieren & betekenis
- Broodhaantje maken Palmpasen
- Kruisweg voor kinderen
- Verschil Pasen & Pesach
- Pasen rituelen betekenis symbolen
- Paaskleuren & betekenis
- Thuis Pasen vieren
- Paashaas verhaal & betekenis
- Bestaat de paashaas wel?
Pasen activiteiten & uitjes
- Pasen wat doen; uitjes & activiteiten
- Paasvuur Nederland
- Paasverhaal prentenboeken
- Voorleesboeken Pasen
- Paasverhaal kinderen
- Pasen liedjes & muziek
- Matthäus Passion voor kinderen
- Pasen activiteiten & spelletjes
- Paasspelletjes apps
- Plastic paaseieren spelletjes
- Paaseieren zoeken Nederland
- Paaseieren zoeken spel & alternatieven
- Paaseieren schilderen
- Eitjes zoektoch Pasen
- Paastuin maken
- Pasen cadeaumandje maken
- Pasen cadeau kind
- Pasen knutselen
- Paashaas knutselen
- Paasdoos knutselen
- Paasmandje knutselen
- Pasen & lente haakpatronen
- Pasen werkbladen & doolhof
- Pasen kleurplaten
- Pasen films
Pasen decoratie & hapjes
Kind & Geloof
- Christelijk geloof; Wie is God & uitleggen Heilige Geest
- Kind mee naar de kerk; vanaf welke leeftijd?
- Kerkdienst thuis vieren
- Gebedjes voor kinderen
- Kinderbijbels
- Christelijke knutselwerkjes
- Dopen kind betekenis en uitleg
- Doopjurken
- Eerste Heilige Communie
- Communiefeest organiseren
- Eerste Communie cadeau’s
Carnaval
- Carnaval vieren
- Veertig dagen vastentijd
- Vastenperiode Christendom
- Carnaval muziek & liedjes
- Carnavals gerechten en hapjes
- Carnaval activiteiten & spelletjes
- Carnaval uitjes & evenementen
- Carnaval knutselen
- Maskers knutselen
- Schminken kind
- Verkleedkleding baby’s
- Verkleedkleding peuters & kind
- Verkleedkleding kind maken
- Verkleedideeën groep & gezin
- Herfst decoraties voor in huis - 2 October 2024
- Kruiden decoratie voor binnen en buiten in de tuin - 30 September 2024
- Tips om je tuin gezellig te maken - 28 September 2024
Leuke materialen voor kinderen in de vastentijd, inclusief het door een aantal genoemde spaardoosje, is hier te vinden: https://www.vastenactie.nl/materialen-bestellen?product_theme_target_id%5B12%5D=12
Wij deden thuis aan alternatief vasten. Inderdaad even geen tv of internet in een bepaalde periode. Zeker nu ik zwanger ben, sla ik de maaltijden niet over maar vind ik alternatief vasten een goede optie. Minder tijd spenderen aan Facebook, Twitter en andere dingen die je zo lekker afleiden en die tijd investeren in de geloofsopvoeding van mijn kinderen.
Ik ben zelf gelovig (rooms-katholiek) opgevoed en ging dan ook altijd naar de kerk met mijn ouders voor een askruisje, al het lekkers wat ik in die tijd kreeg moest ik in een trommeltje bewaren, echt vasten deden we niet. Ik ben al jaren niet meer betrokken bij de kerk, maar nu ik zelf een kleintje krijg ben ik er wel meer mee bezig.
Veel succes! Ik heb nooit echt heel actief aan de vasten meegedaan. Er werden altijd wel acties gehouden op school. Zo konden we op bepaalde dagen een “vastenlunch” kopen: een homp brood en een appel. Dit jaar doe ik mee aan een vastenproject. In plaats van iets veertig dagen niet te doen of niet te eten, werk ik de komende veertig dagen aan mijn zelfbeeld. Dat is een keer iets anders! Maar ik heb er volop zin in. :D
Goed dat je erbij stil staat op je eigen manier. Ik ben niet Katholiek opgevoed en ken het ook niet. Maar het spaarpotje op school hadden wij ook voor een kindje van unicef. Altijd goed om bij stil te staan. Ik wil de komende periode ok meer gaan opruimen, wat heben we nog nodig en wat kan echt weg, en het dan ook weggooien.
Wat leuk dat je er op deze manier vorm aan gaat geven voor jezelf.
Zelf vast ik elk jaar vrij strikt. Het is voor mij een belangrijke periode van bezinning en sober leven. Echt een hele mooie periode vind ik zelf.
Succes de komende tijd, maak er een mooie tijd van in aanloop naar Pasen!
Ik ben van huis uit katholiek en zat op een katholieke basisschool. In de vastentijd kan ik me herinneren dat m’n zusje en ik een doosje hadden waar dan al het snoep dat we kregen ingingen. Dat aten we niet die dagen… Dit hebben we denk ik een paar keer gedaan.
Nu sta ik er helemaal niet meer bij stil, vind het wel interessant om te lezen hoe jij er mee om gaat!
Ondanks dat ik niet katholiek ben sta ik wel elk jaar stil bij de vastentijd. Dit jaar ga ik geen chocolade eten en proberen minder op internet te gaan. Dat laatste zal wel lastig worden denk ik