Skip to Content

Vanaf wanneer zwangerschapskleding kopen en dragen?

Vanaf wanneer zwangerschapskleding kopen en dragen?

Shoppen is altijd een goed idee, en als je zwanger bent heb je de beste reden ooit. Maar het is misschien ook lastiger: welke positiekleding is er eigenlijk, wat zijn leuke merken, wat zit lekker, wat is betaalbaar?

Hoe vind je positiekleding als je een bijzonder feest hebt? Dit artikel helpt je op weg.

Waarom positiekleding?

Vroeger hadden ze bijvoorbeeld helemaal geen positiekleding. Iedereen droeg wijde rokken en dan maakte een buik meer of minder niet zo uit. Nu dragen de meeste vrouwen broeken en rokken waar echt geen zwangere buik in gepropt kan worden.

Met die veranderde kledingstijl werd positiekleding een noodzaak in plaats van een luxe.

Strakke kleding zit niet lekker en is daarnaast zelfs gevaarlijk. Als je bijvoorbeeld een strakke spijkerbroek blijft dragen, kan het de bloedtoevoer verminderen.

Vanaf wanneer positiekleding?

Ik was 9 weken zwanger, niemand wist het nog en ik vond het overdreven om dan al positiekleding te kopen. Behalve een legging. Die kwam binnen toen ik 9 weken zwanger was en net voor we bezoek kregen dook ik de badkamer in om mijn legging om te wisselen voor een zwangerschapslegging.

Ik vond het een beetje gek, want gut, was ik dan echt zwanger? Ik? Opeens was het echt of zo.

Maar wát een verademing dat ding. Ik kon de rand van mijn gewone legging gewoon niet verdragen, ook al had ik nog geen buikje. Ik heb zo’n zwangerschapslegging elke dag gedragen.

Wat heb je nodig?

Oké, je helemaal te buiten gaan aan positiekleding is hartstikke leuk; maar iets minder leuk voor je portemonnee en het milieu. Wat heb je nu echt nodig? Per kledingstuk vind je ook tips waardoor het goedkoper of makkelijker kan.

Legging of panty

Die legging vond ik dus echt ónmisbaar. Een panty heb ik nooit gehad, maar ik draag in het normale leven ook nooit panty’s. Draag je die wel, dan is een positievariant ook onmisbaar.

Onderbroeken

Ook in het kader van een vervelende strakke rand op je onderbuik. Ik had geen speciale positie-onderbroeken gekocht, want die zijn nogal duur.

Ik kocht gewoon bij de Primark, Wibra of Zeeman een stel onderbroeken met een brede kanten rand aan de bovenkant.

Zo’n kanten rand rekt namelijk mee en daardoor was het een meegroeionderbroek. Ik had geen stof over in de eerste weken, en hij zat niet strak in de laatste weken. Wat mij betreft nog beter dan een positie-onderbroek.

Rokken, broeken, jurken

Sinds een paar jaar draag ik alleen nog maar lange, wijde rokken. Gewoon omdat ik dat leuk vind.

Toen ik zwanger was ontdekte ik één groot voordeel: ik hoefde geen zwangerschapskleding te kopen! Ik deed gewoon mijn rok wat hoger, shirt eroverheen en klaar was ik.

Bij de Primark verkopen ze altijd lange rokken met een elastieken rand, die zijn geweldig als je zwanger bent.

Nog een tip: een wijde jurk. Dát zit echt het allerlekkerst als je in je derde trimester zit. Weet je wel, zo’n strandjurk of A-lijnjurk? Eigenlijk elke jurk die niet strak op je lijf zit. Door zo’n jurk zit er helemaal niets ‘aan je buik’, je legging zit er helemaal overheen en de jurk valt er overheen.

Ik vond het heerlijk en het staat ook erg leuk. Ik droeg dan ook vaak jurken. Voor een feestje had ik een jurk van Mamalicious, een positiejurk dus. Toen ik hem vergeleek met een gewoon merkloos strandjurkje, was het echt hetzelfde alleen veel duurder.

Een wijde rok of jurk hoeft dus echt niet per se positiemode te zijn. Behalve als je een erg korte rok of jurk draagt, want als het dan geen positiemode is, is de onderkant aan de voorkant meer omhoog vanwege je buik. Maar praat je over knielengte of langer, dan maakt het niet meer uit.

Draag je broeken of strakkere rokken, dan moet je wel op zoek naar een positiealternatief. Verder in dit artikel vind je shoptips!

Shirts, truien…

Een strak shirt zit al snel niet lekker meer. Veel tricot shirts rekken een eind mee zonder dat je dit ziet, handig want dat kun je die gewoon door blijven dragen. Of denk aan een wollen trui, hartstikke hip en daar past echt wel een buikje in.

Wil je de uitgaven beperken, maar wel positiekleding dragen? Dan is het slim om een set positieshirts te kopen en die te combineren met een vest of jasje. De shirts dragen comfortabel met je buik, het vestje of jasje laat je lekker open en kun je na je zwangerschap ook nog dragen.

Pyjama of huispak

Wat ik nog meer onmisbaar vond, was een joggingbroek waar mijn buik in paste.

Hoeft geen uitleg bij toch? Als je zwanger bent moet je goed aan je rust denken, en wat is fijner dan op de bank met een plaid en een comfortabele joggingbroek?

Jas

Een jas vond ik nogal een ding. Ik wilde niet teveel geld uitgeven aan een zwangerschapsjas die ik maar een paar maanden zou dragen.

Daarom heb ik bij de kringloopwinkel een jas gekocht in een grotere maat, hij zat ruim en ik ben nooit uitgelachen op straat of zoiets. Wees jezelf, dan ben je het mooist!

Hemd en BH

Tijdens mijn zwangerschap heb ik tot het einde toe mijn gewone hemden van de HEMA gedragen. Een zwangerschaps-bh is daarentegen wél heel erg fijn. Een zwangerschaps-bh is erg stevig en heeft brede banden, zodat het gewicht beter over je schouders verdeeld wordt.

Ik heb uiteindelijk geen borstvoeding gegeven, maar dat was ik wel van plan, daarom had ik twee borstvoedings-bh’s gekocht. Daar heb ik niet voor goedkoop gekozen, maar voor kwaliteit.

Ik kocht die van mij bij de Prenatal. Borstvoedings-bh’s zijn zo gemaakt dat je ze tijdens je zwangerschap kunt dragen als zwangerschaps-bh’s.

Shoptips positiekleding

Al met al is het toch wel even zoeken. Je kunt natuurlijk losgaan op het eerste beste merk wat voorbij komt, maar geld kun je maar één keer uitgeven en de komst van de baby brengt al een hoop kosten met zich mee.

Hier een paar shoptips die vriendelijk zijn voor je portemonnee én het milieu:

 • Lenen van vrienden en familie, vaak ligt positiekleding te verstoffen op zolders;
 • Marktplaats uiteraard;
 • Kringloopwinkels, in de grotere kringloopwinkels hebben ze aparte rekken met positiekleding;
 • Creatief zijn met gewone kleding, zoals een maatje groter, tricot shirts, wijde rokken, wollen trui, een poncho….;
 • Shop op speciale kortingssites en houd de acties in de gaten;
 • Shop je basics bij goedkopere winkels zoals H&M, C&A;
 • Shop in de sale of zoek naar outlet shops;
 • Wees tevreden met een paar sets, dat scheelt direct geld;
 • Zorg dat je de items onderling kunt combineren. Zo kun je met weinig items toch diverse kledingsets maken;
 • Varieer met accessoires. Je hebt dan misschien wel vaak hetzelfde shirt aan, maar een shirt staat heel anders met een jasje, vestje, sjaal, bijzondere ketting etc. Die accessoires kun je ook na je zwangerschap nog dragen en hangen misschien zelfs al in je kast.
 • Koop gewone kleding maar dan zonder strakke elastiekjes etc en net een maatje groter.

Waar koop je positiekleding?

Goedkopere opties

Iets duurder

Wat was jouw favoriete outfit tijdens de zwangerschap?

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit