En hebben jullie afgelopen vrijdag voor de buis gezeten om voetbal te kijken? Was een mooie wedstrijd toch. Hier in huis loopt onze dochter de hele dag rond om alles wat rond is aan te wijzen met het etiketje ‘bal, bal’. Heel schattig om te zien. Dat is dan weer een voordeel, dat ze daar nu weer zo in is geïnteresseerd. Met een bal kan je veel verschillende spelletjes doen. Denk bijvoorbeeld een aan de volgende balspelen.

Balspelletjes en oefeningen voor baby’s en dreumesen

Op deze leeftijd kan je nog niet verwachten dat ze een bal kunnen gooien, maar voorzichtig schoppen tegen een bal of sensopatisch kennismaken met ballen waarbij ze in hun eigen tempo zichzelf kunnen ontwikkelen en de eigenschappen van een ronde bal of verschillende materialen ontdekken.

Let er op dat je voor deze leeftijd geen kleine ballen gebruikt die ze makkelijk kunnen inslikken.

Ballen vormen stoof

Ballenvormspel; van een kartonnen doos wordt een enorme gatenkaas gemaakt waar de ballen doorheen gedrukt kan worden. Je kan hiermee ook variëren bijvoorbeeld door de gaten een kleurtje te geven dat de bal door hetzelfde kleur gat moet of met ballen van verschillende grootte zodat het anders niet past.

Bal in een kom

Hoe simpel is dit spelletje? Het enige dat je nodig hebt is een balletje en een ronde kom; groot of klein (zolang het maar niet breekbaar is). En dan zien wat er mee gebeurd als je de bal een zetje geeft, of wat met de schaal speelt.

Sensomotorische massage

Met deze speciale bal met zachte prikkeltjes masseer je voorzichtig op de rug. Ook prima als soort teambuilding spel te doen.

Sensopatische ballen

Deze transparante ballen zijn gevuld met verschillende materialen en kleuren zodat kinderen heerlijk kunnen ontdekken.

Ballenbad

Bij de kringloopwinkel kwam ik al jaren geleden een zak vol met ballenbadballen tegen. Er zitten een paar bij die een afwijkende maat hebben, maar dat maakt niet uit. De meeste mensen zullen wel een opblaaszwembadje hebben die je dan kan vullen met deze ballen. Op een mooie zonnige dag zorgt een laagje water voor extra fun. Bij echt slecht weer of straks in de winter, kan dit natuurlijk ook gewoon in bad / douchebak. Een goede activiteit ook voor jonge baby’s, is een mooie sensopatische activiteit.

Bal overrollen

Een heel eenvoudig spelletje, maar superleuk voor de allerkleinsten. Die zullen genieten van het beeld dat de bal op hun afkomt. Hier schatert hij het in ieder geval uit van het lachen. Ook iets oudere kinderen vinden dit vaak leuk om te doen, zo geef je ze even een op een aandacht. Als ze iets meer uitdaging nodig hebben kan je natuurlijk ook de bal gooien, zodat ze deze moeten ophalen. Waarom voel ik nu opeens een vergelijking met honden aan komen…

Balspelletjes en oefeningen voor peuters en kleuters

Voor peuters en kleuters kan je iets meer uitdaging toevoegen aan het spel.

Ballenbaan

Met regenpijpen of andere flexibele pijpen en ducttape maak je deze ballenbaan waar je ballen doorheen kan laten rollen.

Verven met ballen

Iets heel anders; verven met ballen. Dit zijn grotere ballen, maar je kan ook met kleinere ballen in een schoenendoos gaan rollen en zo patronen te maken.

Sensopatische ballen