Tijdens je zwangerschap worden er diverse zaken goed in de gaten gehouden. Eén van die dingen is de Hb-waarde die belangrijk is als indicator voor bloedarmoede. Waarom dit is en wat voor gevolgen een afwijkende Hb-waarde kan hebben, lees je in dit artikel.
Wat is Hb?
Hb staat voor hemoglobine, wat zich in rode bloedcellen bevindt. Je hebt hemoglobine nodig voor het zuurstoftransport door je lichaam.
Het Hb-gehalte laat zien wat de verhouding is tussen de hoeveelheid Hb ten opzichte van de rest van het bloed.
Hb-gehalte tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is het normaal dat je Hb-gehalte wat lager is dan normaal. Tijdens je zwangerschap heb je meer bloed in je lichaam, alleen bestaat dit verhoudingsgewijs uit meer plasma, waardoor de verhouding anders wordt en je dus een lager Hb-gehalte overhoudt.
Je HB-waarde zal rond de dertigste week van je zwangerschap op zijn laagst zijn. Het duurt tot een paar weken na je bevalling voordat het gehalte weer op zijn gewone niveau terug is.
Te laag Hb
Bloedarmoede tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor en zorgt voor diverse klachten waarbij vermoeidheid een heel bekende is maar zeker niet de enige.
Overigens spreekt men pas van bloedarmoede tijdens je zwangerschap als deze dus echt lager is en niet een beetje (want dat is dus normaal!).
Komt de waarde onder de 6 te liggen, dan is er bij je zwangerschap sprake van bloedarmoede.
Klachten door bloedarmoede
Een te laag Hb-gehalte kan zorgen voor diverse lichamelijke klachten, al zal de één het eerder opmerken dan een ander. Laat je Hb gewoon voor de zekerheid controleren, ook als je nergens last van hebt!
Klachten die je zou kunnen krijgen zijn:
- Vermoeidheid
- (Gevoel van) flauwvallen/ je zwak voelen
- Kortademigheid
- Geen zin in eten hebben
- Zweten
- Duizelig worden
- Hartkloppingen
- Hoofdpijn
- Oorsuizen
- Rare dingen willen eten!
- Bleek worden
Natuurlijk zijn dit symptomen die je bij heel veel kwalen kan voelen, dus ook hier geldt weer dat je het even na laat kijken…
Waardoor ontstaat bloedarmoede?
Bloedarmoede tijdens je zwangerschap kan uiteraard door meer komen dan alleen maar door de zwangerschap op zich. Zo kun je ook ‘gewoon’ een ijzertekort hebben of een vitaminetekort of er kan zelfs een ziekte aan ten grondslag liggen.
Uiteraard zal de arts je hier meer over kunnen vertellen en zal hij of zij bepalen wat er gebeuren moet.
Gebrek aan ijzer
Een gebrek aan ijzer komt het meeste voor. Tijdens de zwangerschap verbruik je nu eenmaal meer ijzer, omdat je kindje ijzer nodig heeft om bijvoorbeeld te groeien. Maar het kan ook ontstaan doordat je te weinig voedingswaren tot je neemt met ijzer erin.
Het zou ook kunnen komen doordat je darmen minder goed werken en minder opnemen. Er zijn middelen tegen maagzuur die dit effect geven!
Gezond eten
Ook nu geldt weer dat een gezond en afwisselend dieet je kan helpen om bepaalde risico’s op bloedarmoede te verkleinen. Een tekort aan ijzer kun je bijvoorbeeld voorkomen door producten te eten waar veel ijzer in zit.
En zeker als het om een vitaminegebrek gaat, kun je een hoop doen. Foliumzuur is een beruchte vitamine waar een tekort aan kan zijn tijdens de zwangerschap.
Toch komt dit meestal door een gebrek aan eetlust of een te streng dieet. Doe dan ook geen gekke dingen en eet verstandig!
Een gebrek aan B12 zie je niet veel tijdens de zwangerschap. Ben je vegetariër, dan is dit wel een aandachtspuntje!
Wat eet je dus?
Zorg voor Vitamine C, want dit stimuleert de opname van ijzer uit het eten. Daar tegenover staat dat melkproducten, koffie en thee tijdens de maaltijd juist deze opname remt! Neem die beker melk dus liever op een ander moment!
IJzer zit o.a. in:
- Graanproducten, en dan de volkoren producten
- Vlees, vis en eieren
- Aardappelen
- Peulvruchten
- Groente, waarbij spinazie, andijvie, broccoli, doperwten, courgette en bijvoorbeeld postelein grote leveranciers zijn
- Appelstroop
- Noten en gedroogd fruit
- Ook voor foliumzuur zijn spinazie, broccoli, volkoren producten en peulvruchten belangrijk. Voor B12 zal je toch echt aan dierlijke producten moeten denken.
Medicijnen tegen bloedarmoede
Natuurlijk is het belangrijk dat je HB op orde is tijdens je zwangerschap. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je baby. Behandelen met medicijnen kan noodzakelijk zijn. Allereerst zal men kijken naar jouw voedingspatroon.
Maar als je wel gezond eet, dan kan je daar dus weinig winst meer boeken en zal je over moeten gaan op andere manieren. Bij een ijzertekort kan er dan gekozen worden voor ijzerpillen. Helaas kunnen hier wel bijwerkingen aan kleven, zoals verstopping en maagklachten.
Vezelrijk eten en veel drinken is dan ook belangrijk. Ook beweging draagt bij tot het oplossen van een verstopping. Overleg altijd met je arts wat je moet doen.
Slik je maagzuurremmers? Dan zal je dit moeten bespreken met je arts want deze middelen beperken je ijzeropname!
Een tekort aan foliumzuur wordt gewoon met foliumzuur aangevuld, door per dag de voorgeschreven hoeveelheid te gaan slikken. Uiteraard op recept van de arts.
Hb- waarden tijdens je zwangerschap
Je kunt uitgaan van het volgende schema wat normaal is tijdens de zwangerschap:
- Tot 13 weken zwangerschap 7,1
- 14 t/m 17 weken 6,8
- 18 t/m 21 weken 6,5
- 22 t/m 37 weken 6,3
- 38 tot bevalling 6,5
De gewone waarde (dus voor je zwangerschap) ligt op 7,5.
Zwangerschapscomplicaties
- Zwangerschapscomplicaties
- Zwangerschapskwaaltjes begin & einde
- Bekkeninstabiliteit
- Blaasontsteking
- Bloedarmoede zwangerschap
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Carpaal Tunnel Syndroom
- Cholestase galstuwing
- FAS; Foetaal Alcohol Syndroom
- Galstenen
- Hyperemesis Gravidarum
- IJzertekort tijdens zwangerschap
- Kinkhoest vaccinatie
- Levensvatbaarheid baby
- Listeria bacterie
- Missed abortion
- Open ruggetje; spina bifida
- PCOS symptomen
- Postnatale depressie
- Rhesus factor baby
- Roken tijdens zwangerschap
- Sterrenkijker
- Stuitligging
- Toxoplasmose
- Tweeling zwangerschap
- Vasa previa placenta
- Zwangerschapsdiabetes
- Zwangerschapsvergiftiging
- Dromenvanger maken; ideeën om te knutselen - 5 November 2024
- Knutselen papieren rietjes - 4 November 2024
- Knutselen met knopen ideeën ter inspiratie - 30 October 2024