Bij sommige vrouwen kan het maanden of jaren duren voor ze een positieve zwangerschapstest te zien krijgen. Terwijl het bij anderen als een grote verrassing kan komen. Waar de één in paniek raakt, barst de ander in tranen uit. Het kan een euforisch moment zijn of een mega shock.
De ene vrouw doet het alleen en de andere wil het graag samen doen met een partner. Sommige dames voelen het direct en rennen naar de drogist terwijl andere dames pas na weken of zelfs maanden het eens proberen. Het (vaak) kleine langwerpige ding kan je leven compleet op zijn kop zetten.
Een zwangerschapstest kan je leven maken of kraken! Geklungel met je urine opvangen en met bevende handjes de druppels op de zwangerschapstest druppelen. En dan wachten. Het duurt voor je gevoel uren. Zal het dan toch? Of weer niet? Secondes tikken weg.
Elke seconde vraag je jezelf af of je al kan kijken. De één zal zich afvragen wat een tweede (vaag) streepje nou betekent. De ander weet het meteen. Twee streepjes…. Ja zwanger! Er groeit een minimensje in je buik.
Positieve zwangerschapstest. Help wat nu?
Zwanger! Ja je wordt moeder! Tranen van geluk of juist van ongeloof? Ben je niet zeker van je zaak? Dan kan je altijd nog een andere zwangerschapstest doen op een later tijdstip om er zeker van te zijn. Afhankelijk van de zwangeschapstest zie je twee streepjes of hoeveel weken je zwanger bent. Ja dan ben je echt zwanger.
Het is aan te raden om snel een verloskundigepraktijk in de buurt te bellen. Zij begeleiden je bij je zwangerschap, bij je bevalling en zijn er tijdens de kraamtijd.
Je hoeft niet eerst de huisarts te bellen want je kunt zonder doorverwijzing bij de verloskundige terecht. Je mag zelf een eigen praktijk kiezen. Volg vooral je eigen gevoel bij de keuze voor een verloskundigepraktijk.
Uiteraard kan de huisarts je wel helpen met je zoektocht. Wil je het liever zelf doen? Kijk hier voor een praktijk bij jou in de buurt. Alle kosten voor de verloskundige zitten in het basispakket van je zorgverzekering en worden volledig vergoed als je zelf verzekerd bent.
Check check dubbel check
Na een positieve zwangerschapstest ga je tussen de acht en tien weken van je zwangerschap voor de eerste controle naar de verloskundige. Voor die tijd is er namelijk nog vrij weinig te zien in je buik.
Tot die tijd is het dus nog éven geduld hebben! Wil of kan je niet wachten tot de tien weken? Dan kun je natuurlijk altijd vragen of je eerder mag komen.
Bijvoorbeeld als je niet precies weet hoe lang je zwanger bent of omdat er een erfelijke ziekte voorkomt in de familie. Ook als je medicijnen slikt waarvan je niet zeker weet of die veilig zijn.
Wanneer je belt zullen ze meteen vragen wanneer je eerste dag was van je laatste menstruatie. Vanuit daar gaan ze een schatting maken hoe lang je ongeveer zwanger bent. Ook zal er een eerste afspraak gemaakt worden.
Neem wel even de tijd voor de eerste afspraak want het kan wel 45 tot 60 minuten duren. Belangrijk: neem je partner mee!
Naast je partner is het handig om een aantal andere dingen mee te nemen. Denk aan: legitimatiebewijs, verzekeringspasje en eventueel de gegevens van je vorige zwangerschap(pen).
Je zal zelf ook veel informatie moeten geven. Zo zal de verloskundige ook naar jouw medische geschiedenis vragen en naar die van de vader van het kind. Vraag dus zoveel mogelijk na bij je (schoon)moeder en verdere familie.
Maar zal er gevraagd worden naar informatie over je cyclus, wanneer je bent gestopt met anticonceptie, of je eerder zwanger bent geweest of een miskraam hebt gehad of abortus.
Het is ook niet gek als er wordt gevraagd wat voor werk je doet. Zo kan er worden ingeschat hoe belastend dit voor je gaat zijn gedurende je zwangerschap. Al deze vragen zijn niet omdat ze zo nieuwsgierig is maar zo kan de verloskundige een goed beeld creëren van jou en je partner. En jou/ jullie dus veel beter begeleiden, adviseren en helpen.
Na de vragen komen de onderzoeken. Je bloeddruk wordt gemeten en je urine kan getest worden. De urine geeft inzicht in aanwezigheid van eiwitten, glucose en een eventuele blaasontsteking. Maar dat doet niet elke praktijk.
De meeste vrouwen kijken hier nooit naar uit en nu al helemaal niet wetende dat je niet lichter zal worden. Je wordt namelijk gewogen. Tijdens je zwangerschap kan je regelmatig op de weegschaal moeten staan ter controle.
Ook zal er bloed worden afgenomen. Als de praktijk het niet zelf doet, word je doorverwezen naar een priklab. Ze checken je bloed om te kijken of er stoffen in zitten waar je baby ziek van kan worden. Er kunnen bijvoorbeeld bepaalde antistoffen in je bloed zitten.
Weet je dit op tijd dan kan je het laten behandelen en voorkomen dat je baby ziek wordt. Zo’n bloedonderzoek gebeurt alleen als jij er toestemming voor geeft.
Misschien voelt het allemaal wat ongemakkelijk al die vragen en onderzoeken tijdens zo’n eerst afspraak. Schaam je vooral niet. Verloskundigen zijn heel wat gewend. Dus houd geen belangrijke informatie achter.
Echo
Na bovenstaande onderzoeken mag je gaan liggen. Er wordt aan je buik gevoeld om te bepalen hoe hoog de baarmoeder staat. Bij acht weken zwangerschap is de baarmoeder nog niet te voelen.
Bij 12 weken kan de baarmoeder, als klein hard balletje, net boven het schaambot gevoeld worden. Als de praktijk een echoapparaat heeft ga je voor het eerst de kleine frummel zien.
Voor 12 weken kan je het hartje nog niet horen. Wel zie je op de echo of je echt zwanger bent, het hartje klopt, hoe groot de embryo is en of je zwanger bent van een meerling of een eenling.
Je kan dus zomaar zwanger zijn van een tweeling. Lukt het niet om een uitwendige echo te maken kan er ook een inwendige echo gemaakt worden. Dat is voor de meeste vrouwen pijnloos.
Aan de hand van de grootte van de embryo zal de verloskundige een voorzichtige uitgerekende datum berekenen. Deze datum kan bij de 12 weken termijnecho nog iets verschuiven. Dat zal om dagen gaan niet om weken.
Zelf kan je verschillende online sites gebruiken om na een positieve zwangerschapstest je uitgerekende datum te berekenen aan de hand van een zwangerschapsberekening. Ben je nieuwsgierig naar de wekelijkse groei en ontwikkeling van je kindje en vind je het leuk om te zien hoe de embryo in de buik verandert naar echt mensje?
Wekelijks veranderingen van je kind en jezelf vind je op de zwangerschapskalender.
Eerste kwartaal
- Foliumzuur zwangerschap
- Ben ik zwanger?
- Moeders voor Moeders
- Eerste symptomen zwangerschap
- Innestelingspijn & bloeding
- Bloedverlies begin zwangerschap
- Kans op miskraam
- Ongepland zwanger; welke opties?
- Eerste echo
- Zwangerschap buik verbergen
- Alcohol drinken niet weten zwanger
- Zwangerschapsverklaring werkgever
- Zelf kleurplaten maken in Canva - 31 March 2024
- Het mysterie van zeemeerminnen; bestaan ze wel of niet? - 8 February 2024
- 27 Populairste interieurtrends van 2024 - 21 January 2024