Als je zwanger bent, maakt je lichaam het hormoon HCG aan. Dit hormoon helpt onder andere ervoor te zorgen dat er geen andere eicellen aangemaakt worden. Zwangerschapstesten meten het HCG-gehalte in je urine.
Als je niet zwanger bent, is HCG bijna niet in je lichaam aanwezig. Voor een positieve zwangerschapstest moet er ongeveer 25 IU/I van de HCG in je urine aanwezig zijn.
Naast de nuttige eigenschappen, kan HCG ook voor zwangerschapskwaaltjes zorgen. Wat doet het hormoon HCG precies? Hoe gaat de opbouw van HCG-waarden? En hoe zit het met de HCG-waarde na een miskraam?
HCG-waarden na de innesteling
Om zwanger te worden, is er naast een eicel en zaadcel ook een succesvolle innesteling nodig. Op veel zwangerschapsforums kun je de vraag vinden over wanneer je je kunt laten testen.
Voor een goede testafname moet er voldoende HCG in je urine waarneembaar zijn. Gemiddeld kun je een week na de innesteling testen. De HCG-waarden zijn dan genoeg gestegen.
Dit doet HCG
HCG is een hormoon wat tijdens de zwangerschap aangemaakt wordt. Afgekort staan de letters voor humaan chorigongonadotrofine.
Een hele mond vol, HCG neemt in de eerste prille weken de functie van de placenta over. Dit hormoon helpt je lichaam om een zwangerschap op te starten. Het zorgt er ondere voor dat:
- Er geen nieuwe eicellen aangemaakt worden. Anders zou je tijdens je zwangerschap nog één of meerdere keren zwanger kunnen worden! Hormonen hebben een signaalfunctie. Als je zwanger bent, zorgt het hormoon HCG dat de eileiders een signaal krijgen. Hierdoor stoppen ze met de productie van rijpe eicellen.
- HCG helpt het embryo met groeien. HCG heeft de functie dat het vet om kan zetten in energie. De vrijgekomen energie heeft je lichaam nodig om het embryo te laten groeien. Daarnaast geeft het je afweersysteem van je lichaam geen kans om de eicel af te stoten.
Ook bij de innesteling is HCG een helpend en belangrijk hormoon. Uit de eierstok maakt de eicel zich los. Er blijft een omhulsel achter, dit wordt het gele lichaam genoemd. HCG zorgt ervoor dat het gele lichaam niet wordt afgestoten.
Het gele lichaam maakt progesteron aan. Progesteron is een ander hormoon wat bij de zwangerschap hoort. Progesteron zorgt voor een fijne omgeving van de embryo.
Voor een goede innesteling moet er baarmoederslijmvlies van een bepaalde dikte aanwezig zijn. Voor dit baarmoederslijmvlies zorgt progesteron. Het gevolg is dat je niet ongesteld wordt. Als een eicel niet bevrucht wordt, wordt er ook geen HCG aangemaakt.
Het gevolg is dat het gele lichaam wél afgestoten wordt. Hierdoor zal de aanmaak van progesteron ook stoppen, het afgebroken baarmoederslijmvlies wordt je menstruatie.
Zwangerschapskwaaltjes door de HCG
Wetenschappers vermoeden dat HCG naast een fijne start van de zwangerschap, ook gerelateerd is aan zwangerschapskwalen.
Je kunt dan denken aan:
- hoofdpijn
- vaker plassen
- duizeligheid
- stemmingswisselingen
- misselijkheid
- gevoelige borsten
- vermoeidheid
HCG-waarden
De HCG-waarde na een innesteling is ongeveer 50 IU/L. Deze waarde verdubbelt zich elke 1.5 tot 3 dagen. Dit blijft zo tot de eerste 6 weken van je zwangerschap.
Een positieve zwangerschapstest kun je qua HCG-waarden meten vanaf je NOD. Bij een regelmatige cyclus is dit 28 dagen na je laatste menstruatie. De eerste dag dat je overtijd bent, kun je al een test doen. Als je nog een week langer kunt wachten, is de uitslag nog meer valide.
HCG-waarden na miskraam
Hoe zit het met de HCG-waarden na een miskraam? Als het om een spontane miskraam gaat, zijn de HCG-waarden in veel gevallen veel lager dan in een zwangerschap. Dit kan komen omdat de miskraam het gevolg is van een aanlegstoornis. Het volledige HCG-gehalte is meestal tussen de 9 en 35 dagen uit het lichaam verdwenen.
HCG-waarden na bevalling
Na de bevalling is de HCG-waarde minder dan 5. Je kunt na de bevalling al snel weer vruchtbaar zijn. Verloskundigen geven aan dat je het eerste half jaar na de bevalling zelfs verhoogd vruchtbaar bent. Het hormoon HCG is amper aanwezig en remt dus niet de rijping van een eicel in de eierstokken.
Hoge HCG-waarden, automatisch een meerling?
Op internet gaan vragen over een hoge HCG-waarden en de kans op een meerling. Is het zo dat als je een hoge HCG-waarde hebt, je automatisch een meerling verwacht? Nee het hoeft zeker niet zo te zijn dat je bij een hogere HCG-waarde altijd in verwachting bent van een meerling.
Een hoge HCG-waarde kan slecht nieuws betekenen. Bijvoorbeeld een molazwangerchap. Bij deze zwangerschap gaat er al vroeg iets mis in de vroege aanleg van de zwangerschap.
Normaal gesproken ontwikkelt na de bevruchting zich een embryo en placenta. Maar bij een molazwangerschap is dit helaas niet het geval
Alleen de placenta ontwikkelt zich. Een molazwangerschap eindigt altijd in een miskraam. Het komt gelukkig niet vaak voor, 1 op de 2000 zwangeren krijgen hiermee te maken.
Lage en hoge HCG-waarden
Per vrouw verschillen de HCG-waarden. In de eerste drie maanden kun je een stijging van het HCG-hormoon verwachten.
Als er een vertraging is in de aanmaak van de HCG, kan dit wijzen op een miskraam. Doordat er onvoldoende HCG bijgemaakt wordt, is de beschermings- en voedingsfunctie voor de foetus onvoldoende om door te ontwikkelen.
Bij 12 weken wordt vaak gezegd dat de zwangerschapskwalen bijna af zullen nemen. Dit is ook de termijn waarop de HCG-waarde op zijn hoogst is. De placenta neemt dan het werk over. De lichaamssystemen en organen zijn bij de baby al zo goed als ontwikkeld.
HCG-waarde zelf meten
Een zwangerschapstest is de manier om zelf te meten of de HCG-waarde in je lichaam is toegenomen. Oftewel: of je in verwachting bent. Ook de dokter kan door middel van bloedprikken de HCG-waarde in je bloed meten.
Eerste kwartaal
- Foliumzuur zwangerschap
- HCG waarden hormonen
- Moeders voor Moeders
- Eerste symptomen zwangerschap
- Innestelingspijn & bloeding
- Bloedverlies begin zwangerschap
- Kans op miskraam
- Ongepland zwanger; welke opties?
- Eerste echo
- Zwangerschap buik verbergen
- Alcohol drinken niet weten zwanger
- Zwangerschapsverklaring werkgever
- BSO: Diverse varianten naschoolse opvang voor schoolkinderen - 22 August 2024
- 37 Babyshower spelletjes & activiteiten; van opdrachten tot raadspelletjes of creatieve herinneringen - 18 February 2024
- Zwangerschap geheim houden en verbergen - 1 October 2023