Ik weet nog goed hoe het voelde: ik vermoedde dat ik zwanger was. Eigenlijk was er geen heel eenduidige aanwijzing voor; puur een gevoel. Dat nam niet weg dat ik alle websites uitploos die er maar te vinden waren over het onderwerp zwangerschap en de kwalen en symptomen die aanduiden dat je inderdaad een baby’tje in je buik hebt.
Man, wat had ik graag gewild dat je lichaam gewoon een knopje had waaraan je kon aflezen dat het zo is. Groen voor wel en rood voor niet, zoiets. Maar goed, dat was er niet en dus zocht ik gestaag door tot ik de test kon doen: het enige dat écht uitsluitsel geeft.
Ook omdat, tijdens het ‘gewoon wachten’ op je NOD, de dagen tergend traag gaan. Welke symptomen dan zouden kunnen duiden op zwangerschap en dus ook het begin van de zorgplicht?
Eerste symptomen zwangerschap na innesteling
Misschien overbodig, maar ik wil toch graag benadrukken dat deze lijst een indicatie zou kunnen zijn. Het biedt geen uitsluitsel en helaas is een positieve zwangerschapstest nog altijd de enige mogelijkheid om meer zekerheid te krijgen.
Daarnaast is de indeling in weken een indicatie. De één zal vanaf de bevruchting doodop en misselijk zijn, de ander nauwelijks.
Innestelingsbloeding
Het moment dat je eisprong plaatsvindt, zo’n twee weken voor de dag dat je ongesteld zou moeten worden, ben je vruchtbaar. Mocht er op dat moment een spermacel samensmelten met jouw eitje, dan begint een reis richting de baarmoeder. Niet alle bevruchte eicellen redden het.
Mocht dat wel zo zijn, dan nestelt het klompje cellen zich in de baarmoederwand en daarbij kan soms wat bloed vrijkomen. Het grote verschil met een menstruatie is dat het hier gaat om één of enkele geknapte bloedvaatjes.
De hoeveelheid bloed is aanzienlijk minder, niet op je NOD maar zo’n 5-7 dagen daarvoor en vaak lichtroze, rood of bruin. Niet helderrood met slijm, zoals bij een menstruatie. Ook zet het niet door. Dit komt bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen voor, dus zeker niet bij alle vrouwen.
Innesteling
Alleen weggelegd voor de happy few. Sommige vrouwen menen rond dit moment de innesteling echt te kunnen voelen. Persoonlijk geloof ik er ook wel in: als je je lichaam echt heel goed kent, dan zou je dit misschien wel kunnen ervaren.
Lees ook: Innesteling; Wanneer, symptomen zoals innestelingsbloeding en kan je dit voelen of doet het pijn?
Buikpijn of steken in je buik
Ook leuk. Je zou zomaar kunnen denken dat je toch ongesteld wordt en dat kan behoorlijk deprimerend voelen. De pijn lijkt namelijk een beetje op menstruatiepijn, al is het dat natuurlijk niet wanneer je zwanger bent.
Deze pijn is afkomstig van een groeiende baarmoeder. Je kunt het gevoel iets verlichten met een warme kruik en door rust te nemen.
Lage rugpijn
Net als je buikpijn, zou je ook last van je rug kunnen krijgen. Eigenlijk helpt hier ook niet veel tegen, behalve rust nemen en misschien een kruk tegen je rug houden of warmtedekentje.
Droge ogen
Je ogen maken onder gezonde omstandigheden de juiste hoeveelheid oogvocht aan, waardoor je hier geen last van krijgt. Onder invloed van de hormonen verandert dit.
Daardoor kun je aan het begin van je zwangerschap (of tot aan de bevalling) last krijgen van droge ogen. Je kan hiervoor oogdruppels gebruiken, maar overleg altijd met je verloskundige.
Vreemde smaak in je mond
Dankzij de hormonen kun je tijdens je prille zwangerschap een vreemde smaak in je mond ervaren. Sommige vrouwen beschrijven het als bitter, anderen als metaalachtig of de smaak van bloed. Dit trekt na verloop van tijd weer weg.
Emotioneel zijn
Bij alledrie de zwangerschappen had ik enorm last van moodswings: mijn emoties schoten alle kant op. Ik kon echt tot het diepst van mijn ziel geraakt zijn en huilde tranen met tuiten om bijna niks. Nu heb ik dat ook wel een beetje rond mijn menstruatie, maar dit voelde heftiger. Lang leve de hormonen!
Gevoelige of gezwollen borsten
Een verwarrend symptoom: heeft dit niet te maken met een op handen zijnde menstruatie? Toch merkte ik bij mezelf wel een verschil. Waar mijn borsten altijd wel gevoelig zijn rond de dagen dat ik ongesteld moet worden, deden ze nu echt pijn.
Ze voelden ook harder aan en voller en de borsten groeiden eigenlijk al snel een cupmaat. Dat komt doordat je borsten beter doorbloed zijn tijdens een zwangerschap en je nu al meer vocht begint vast te houden. Je borsten krijgen tijdens en na de zwangerschap behoorlijk wat te verduren.
Hogere temperatuur
Een veelbeproefde manier om te ontdekken wanneer je eisprong plaatsvindt, is door nauwgezet je temperatuur bij te houden. Iets na de eisprong stijgt deze 0,2-0,5 graden, om daarna weer te zakken tot het normale gemiddelde. Bij een zwangerschap houdt deze verhoging echter aan.
Lees ook: Ovulatie en temperatuur
Meer afscheiding
Misschien is dit iets dat je vooral merkt wanneer je echt heel bewust probeert zwanger te raken: dan houd je de consistentie en hoeveelheid afscheiding ook in de gaten om te zien wanneer je mogelijk vruchtbaar bent etc.
Tijdens een zwangerschap neemt je afscheiding toe. Je kunt hier eigenlijk niet heel veel meer aan doen dan maximaal één keer per dag wassen zonder zeep met lauwwarm water en katoenen ondergoed dragen. Ook inlegkruisjes zijn niet verstandig.
NOD (de dag dat je ongesteld zou moeten worden)
Uitblijven van de menstruatie
En dan komt die superspannende dag. Je denkt misschien al een paar dagen of zelfs weken dat je weleens zwanger zou kunnen zijn, maar is dat ook zo? Misschien zit je wel de hele dag neurotisch op de wc om te zien of je echt niet ongesteld wordt of blijf je juist relaxt en zie je wel hoe het loopt.
Uitzonderingen daargelaten: normaal gesproken word je bij een zwangerschap vandaag niet ongesteld. De eerste echt duidelijke indicatie dat je vermoeden weleens waarheid zou kunnen zijn.
Een positieve zwangerschapstest
Het enige dat momenteel uitsluitsel kan geven over of je zwanger bent of niet. Dat wil niet zeggen dat je altijd positief test op je NOD. Soms ben je wel zwanger, maar laat hij dat nog niet zien.
Dat kan meerdere oorzaken hebben (bijvoorbeeld plassen nadat je al veel water hebt gedronken of een latere bevruchting dan je dacht). Blijft je menstruatie uit en voel je je anders dan normaal, test dan na een paar dagen nogmaals.
Overige symptomen en klachten tijdens zwangerschap
Vermoeidheid
De Fransen hebben een prachtig woord voor de soort vermoeidheid die je voelt tijdens een zwangerschap: fatigué. Ik herinner nog goed dat ik die eerste weken gevoelsmatig een complete winterslaap had kunnen doen door het gebrek aan energie.
Zo moe was ik nog nooit geweest! Niet zo gek: je lichaam werkt keihard voor twee en dat maakt vermoeid, al is de één nog steeds redelijk fit en kan de ander geen stap meer zetten.
Lees ook: Vermoeidheid tijdens de zwangerschap; extreem moe tijdens eerste weken of tweede trimester
Zwangerschapsmisselijk
Dankzij het zwangerschapshormoon HcG kan je je weeïg voelen of zelfs misselijk. Dit is misschien wel het bekendste symptoom en kan, anders dan de naam ochtendmisselijkheid doet vermoeden gerust de hele dag voorkomen.
Probeer rustig aan te doen met je eten: weinig kruiden gebruiken, (gember)thee, kleine hoeveelheden eten, cracker of beschuitje, niet te vet eten etc. En het is daarnaast natuurlijk verstandig om, waar mogelijk, geuren te vermijden die je misselijkheid opwekken.
Ga zeker naar de huisarts wanneer je te veel overgeeft: dan loop je risico op uitdroging.
Lees ook: Zwangerschapsmisselijkheid; Wanneer en wat helpt voorkomen en werken?
Lees ook: Extreme zwangerschapsmisselijkheid; Hyperemesis Gravidarum tips en ervaringen, gevolgen werken, voorkomen?
Verkleuring van de vagina en schaamlippen
Doordat je lichaam beter doorbloed is, kan dit je vagina en schaamlippen doen veranderen van kleur: van roze naar rood/paarsig.
Vaker plassen
Je baarmoeder groeit langzaam en dat geeft druk op je blaas. Je zal dus niet de eerste zijn die plast en vijf minuten later alweer nodig moet. Leuk als je in de file terechtkomt, kan ik je vertellen…
Lees ook: Zwangerschapsincontinentie; Wat te doen bij urine verlies tijdens of na de zwangerschap?
Opgeblazen gevoel & Vocht vasthouden
In de eerste weken van je zwangerschap lijk je al wat te kunnen zien. Maar helaas: het zijn je darmen die van slag raken dankzij progesteron (verantwoordelijk voor het vasthouden van vocht, trager werken en uitzetten van je darmen) en je groeiende baarmoeder. Nou ja, kan je alvast een beetje wennen…
Door goed op je voeding te letten en genoeg water te drinken, zou het minder moeten worden.
Obstipatie
Hangt samen met het opgeblazen gevoel en je opgezette darmen. In de volksmond betekent dit dus gewoon dat je minder dan drie keer per week poept. Het gevolg hiervan kan ook zijn dat je last krijgt van aambeien. Neem vooral de tijd als je wél moet.
Hoofdpijn
Tijdens je zwangerschap kan je hoofdpijn krijgen door:
- HcG
- Bloedarmoede
- Honger
- Spanning of stress
- Vermoeidheid
- Misselijkheid
Je mag als zwangere paracetamol nemen (kijk op de verpakking naar de toegestane hoeveelheid en gebruik natuurlijk met verstand), dat geeft soms verlichting.
Duizeligheid
In principe is duizeligheid een onschuldig symptoom aan het begin van je zwangerschap. Maar blijf alert: als je het idee hebt dat je daadwerkelijk kunt flauwvallen of als het blijft aanhouden/gepaard gaat met het zien van sterretjes etc., neem dan contact op met je verloskundige.
Misschien heb je wel last van bloedarmoede, een lage bloeddruk of is er iets anders aan de hand. Je kan in elk geval proberen om te zorgen dat je o.a. voldoende ijzer binnenkrijgt, voldoende drinkt, niet te snel opstaat of te lang blijft stilstaan.
Cravings en een veranderde smaak
De mythe dat zwangere vrouwen augurken met slagroom verslinden klopt niet volledig (je moet er niet aan denken toch?), maar ligt ook weer niet zo ver van de waarheid. Als zwangere verandert je smaak.
Waar je vroeger niks van eieren moest hebben, eet je ze nu het liefst de hele dag door. Of je drinkt liters sinaasappelsap, dipt je loempia het liefst rechtstreeks in de Surinaamse sambal en kan niet langer zonder crackertjes in je tas.
Zelf werd ik heel territoriaal naar mijn aardbeien toe. Ik wilde mensen het liefst slaan als ze er ook eentje namen. Leuke jongens, die hormonen!
Donkere en grotere tepels
Dit blijf ik heel bijzonder vinden. Je tepels worden tijdens de zwangerschap (een stuk) donkerder, zodat je baby na de geboorte veel makkelijker de tepel kan vinden. Hij of zij zal er straks zelf naartoe ‘kruipen’ om te starten met de borstvoeding. Die verandering begint al in de eerste maanden.
Je ruikt meer dan ooit
Niet altijd even leuk. Denk bijvoorbeeld aan hartje zomer in een overvolle tram of in gesprek raken met iemand die rauwe knoflook gegeten lijkt te hebben.
Aan de andere kant kan je dus ook intens genieten van prettige geuren. Zo had ik bijna een verslaving aan de lucht van schoonmaakmiddelen – ook fijn voor Ro, het rook altijd lentefris in huis.
Brandend maagzuur
Deze klacht kan later in je zwangerschap ook voorkomen, wanneer je baby groeit en de maag in de verdrukking komt. Tijdens het eerste trimester wil de spier nog weleens verslappen, die verantwoordelijk is voor het afsluiten van de maag.
Het gevolg daarvan is dat je last kunt krijgen van brandend maagzuur. Net als bij misselijkheid is het raadzaam kleinere hoeveelheden te eten en bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.
Vreetbuien
Dat je voor twee mag eten, is allang achterhaald. Dat neemt niet weg dat het ontzettend moeilijk kan zijn om te blijven vechten tegen de hormonen die je lijken te dwingen dat ene koekje nog te eten.
Kijk, ik weet als geen ander dat mensen dit wel 100 keer tegen je kunnen zeggen, maar dat je uiteindelijk zelf bepaalt. De keerzijde daarvan is dat ik nu, ruim twee jaar na de geboorte van May, nog steeds niet op gewicht ben. Geniet af en toe van iets extra’s, maar laat je niet helemaal gaan. Hoe hard je hormonen ook schreeuwen ?
BELANGRIJK: Als je neerslachtige gevoel niet verdwijnt
Het is niet gek wanneer je je door de hormonen emotioneel wat instabiel voelt. Maar als je neerslachtigheid de overhand neemt en je helemaal niet kunt genieten van je zwangerschap, dan is het verstandig toch even contact op te nemen met een deskundige.
Sommige vrouwen krijgen last van een prenatale depressie. Deze vorm van depressiviteit is eigenlijk veel minder bekend dan de postnatale depressie, maar kan de hele zwangerschap beïnvloeden. Dit hoort er echt niet bij!
Zoek dus vooral hulp en praat erover met iemand die je vertrouwt.
Lees ook: Wat is een postnatale depressie en wat zijn de symptomen / hoe lang duurt het?
Lees ook: Wat te doen bij zwangerschaps discriminatie op werk?
Zwangerschapstest
Wil je zeker weten dat je zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest!
Eerste weken van de zwangerschap
Handige tips voor in de eerste weken.
Van welke kwalen had jij last tijdens de zwangerschap?
Eerste kwartaal
- Foliumzuur zwangerschap
- Ben ik zwanger?
- Zwangerschapstest vanaf wanneer?
- Positieve zwangerschapstest
- HCG waarden hormonen
- Moeders voor Moeders
- Eerste symptomen zwangerschap
- Innestelingspijn & bloeding
- Bloedverlies begin zwangerschap
- Kans op miskraam
- Ongepland zwanger; welke opties?
- Eerste echo
- Zwangerschap buik verbergen
- Alcohol drinken niet weten zwanger
- Zwangerschapsverklaring werkgever
- Grote Zapp Sinterklaasfeest Jaarbeurs Utrecht - 1 November 2021
- Bevalling opwekken; 25 tips van ontsluiting bevorderen tot zelf vliezen breken stimuleren en verstrijken baarmoedermond om weeën opwekken - 1 January 2021
- Innestelingspijn & symptomen zoals slijm en buikpijn & hoe voelt dat - 1 January 2021
Lieve vrouwen,
Ik was 3 maanden lang zwanger totdat ik erachter kwam. Ik heb ongeveer 5 zwangerschaptesten gedaan die negatief uitslagen. Ik heb elke maand 3 tot 4 dagen bloed verloren. Wat was er nu aan de hand..ik was blijkbaar zwanger van een tweeling. Met de ene ging het al niet zo goed dus vandaar de bloedverlies uiteindelijk in maand 3 verloor ik op een dag zoveel bloed dat ik om de 15 min mijn tampon kon verwisselen. Ik bleek toen een miskraam te hebben. Ik ben gewoon door gaan werken maar toch vond ik het raar. Dus maakte ik een afspraak met de huisarts. Toen kwam er dus uit dat ik zwanger was en dat ik al 1 baby had verloren.
Luister altijd je naar je gevoel. Zwangerschaptesten zijn dus niet altijd betrouwbaar!!
Hey, ik zit nu 11 dagen voor ik ongesteld word. Ik ervaar enorme buikkrampen en die zakken soms door naar beneden, wat maakt dat ik amper rechtop kan lopen. Deze pijn heb ik nog nooit ervaren.. Mijn borsten zijn ook, vrij, gevoelig en de tepels ook. Mijn buik voelt opgeblazen en ziet er ook zo uit, heb last van maagzuur en last van mijn maag (alsof het eten en drinken er gewoon op ligt)… Ben ik nu blij omdat ik deze dingen voel of ben ik gewoon mijn maandstonden aan het opwachten..? We zullen zien, maar het duurt zoooooo lang :(
Hoi hoi
Ik zit met wat onzekerheid
Ik heb al 2x mijn maandelijkse periode overgeslagen en ben ik bijzonder korte tijd veel aangekomen en volgens mijn omgeving is mijn boezem enorm geworden
Ik moet veel plassen maar ik denk dat dat komt door een blaasontsteking….
Nu had ik 3 dagen geleden na de sex last van roze bloed heel licht wat na 10min ook weg was…..ik dacht hé hé ik heb eindelijk ongesteld maar nee het was na 10min weg en is ook niet meer terugkomen…
Wel voel ik krampjes af en toe daar beneden alsof het eraan komt maar nee nog steeds niks……
Ik slAap bijzonder veel normaal zo’n 6 uurtjes maar nu rustig 10 a 13 uur en blijf maar moe…..
En verder heb ik steeds jeuk op mijn buik of borsten…….
Mijn vraag is zou ik eventueel zwanger kunnen zijn ?
Ik hoor jullie al denken doe een test maar ik heb al zovaak een test gedaan wat negatief bleek dat de angst groot is dat die nu weer negatief is…..
Het krijgen van een kindje zou echt een droom zijn die uitkomt maar ik had de hoop al opgegeven
Alvast bedankt voor reacties
Liefs Ydeho
Ik ben heel erg moe en heb het koud bij vlagen. Maar ook ben ik erg misselijk de gehele dag. Ik zit nu op 6 dagen voor NOD.