Skip to Content

PCOS wat is het, symptomen & klachten of test zwanger worden

PCOS wat is het, symptomen & klachten of test zwanger worden

PCOS. Misschien heb je er al eens van gehoord maar de kans is groter dat het je niets zegt. Hoe dat komt? Omdat er vrij weinig over bekend is.

De laatste jaren komt er wel steeds meer naar voren over dit syndroom maar een aantal jaar geleden, toen ontdekt werd dat ik het had, was er vrijwel niets over bekend. In dit artikel geef ik je uitleg over wat het precies is, wat de symptomen zijn en hoe ik er mee omga.

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

PCOS, of Polycysteus Ovarium Syndroom zoals hij voluit heet, is de meest voorkomende hormonale aandoening bij vrouwen. Maar liefst 5 tot 15 procent van de vrouwen heeft een vorm van dit syndroom.

Een vrouw met PCOS heeft twee hormonen die verantwoordelijk zijn voor de symptomen; namelijk testosteron en insuline. Belangrijk om te weten is dat PCOS geen ziekte is, maar een syndroom.

Het verschil hierin is dat er meerdere symptomen zijn, maar niet elke vrouw deze allemaal hoeft te hebben. De ene vrouw heeft meer last van bepaalde symptomen, dan de ander. Ook is het zo dat de symptomen met de tijd kunnen veranderen.

Oorzaken van PCOS

Ondanks dat er niet heel veel bekend is over dit syndroom is er wel bekend dat er bepaalde oorzaken kunnen zijn. Erfelijke aanleg, leefstijl, gewicht en hogere hormoonwaarden tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder.

Gewicht zelf speelt een belangrijke rol. Als je als vrouw aanleg hebt voor PCOS dan kunnen de symptomen optreden wanneer je aankomt. Aan de andere kant kunnen de symptomen ook weer afnemen of verdwijnen wanneer je afvalt.

Wat zijn de symptomen?

Zoals hierboven al gezegd kunnen de symptomen verschillen per vrouw maar ook per stadium in je leven. De symptomen bestaan onder andere uit:

  • Het uitblijven van je menstruatie of een heel onregelmatige menstruatie
  • Beharing op je gezicht, rug en/of buik
  • Diabetes
  • Haarverlies
  • Een ernstige vorm van acné
  • Overgewicht
  • Een verminderde vruchtbaarheid
  • Hyperpigmentatie van de huid
  • Kleine eiblaasjes in de eierstokken, minimaal 12

Zoals te zien is in het stuk hierboven en bij de symptomen komt je gewicht erg vaak terug. Nu is het zo dat de symptomen verergeren wanneer je aankomt, en dat het kan verminderen wanneer je afvalt.

Echter is afvallen ontzettend lastig wanneer je PCOS hebt. Je moet dubbel zo hard werken om af te vallen, dan dat je normaal gesproken zou moeten doen.

Ook kan het zo zijn dat je minder vruchtbaar bent. Dit komt omdat je, wanneer je PCOS hebt, vrijwel geen eisprong hebt.

Ongeveer 30 procent van de vrouwen met PCOS raakt spontaan zwanger. Dit komt omdat er normaal gesproken tijdens de eerste helft van je cyclus zich enkele follikels ontwikkelen in de eierstokken waarvan er meestal eentje verder groeit en tot een eisprong komt.

Wanneer je PCOS hebt worden er meerdere kleine follikels gevormd die vervolgens moeilijk tot groei en dus tot een eisprong komen. Deze niet-ontwikkelde vochtblaasjes die dan ontstaan noem je cysten.

Zonder eisprong is zwanger worden niet mogelijk.

Andere gevolgen

Naast de problemen met betrekking tot de vruchtbaarheid en overgewicht, zijn er nog meer gevolgen. Zo hebben vrouwen met PCOS een verhoogde kans op diabetes, kunnen ze een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten en kans op baarmoederkanker hebben.

Deze gevolgen kunnen grotendeels voorkomen worden door een gezonde leefstijl te hebben en persoonlijk advies te krijgen.

Ook zijn er grote kansen op emotionele problemen zoals angsten en depressies, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

De oorzaak hiervan komt waarschijnlijk door een combinatie van hormonale invloeden en het omgaan met de symptomen.

Een diagnose stellen

Eén van de belangrijkste aanwijzingen is wel het niet of heel onregelmatig menstrueren. Met onregelmatig wordt minder dan 8 keer bedoeld, of helemaal geen menstruaties.

Een diagnose stellen kan aan de hand van de gegevens over je cyclus, een echo van je eierstokken en een bloedonderzoek.

Behandelopties wanneer je wel zwanger wilt worden

Wanneer de diagnose PCOS bij jou gesteld is en je hebt overgewicht, maar je hebt wel een zwangerschapswens, dan kan afvallen een eerste stap zijn. Wel kan dit erg moeilijk zijn met PCOS. Je huisarts zou je hierbij kunnen helpen.

De kans is groot dat wanneer je bent afgevallen, je cyclus zich vanzelf weer herstelt. Mocht dit nou niet voor jou werken, dan zou je medicatie kunnen gebruiken om de ovulatie op te wekken.

Ook inseminatie, IVF of ICSI is een mogelijkheid.

Mijn ervaringen met PCOS

Voordat ik zwanger raakte van mijn eerste dochter had ik hier nog nooit van gehoord. Ik raakte binnen het halfjaar zwanger, en de zwangerschap is ook gewoon goed verlopen.

Wel ben ik tijdens en na mijn zwangerschap in totaal ruim 40 kilo aangekomen. Waar dat aan lag wist ik niet maar aangezien ik altijd al steviger ben geweest dacht ik dat het kwam doordat mijn lichaam was veranderd.

Ik ben na de zwangerschap weer aan de pil gegaan en had daardoor ook gewoon maandelijks mijn menstruatie.

Toen mijn dochter 2 jaar was wilden we voor een tweede kindje gaan. Ik stopte met de pil maar werd niet ongesteld. Ik denk dat je wel kunt begrijpen hoe frustrerend het is wanneer je niet ongesteld wordt, maar je ook geen positieve zwangerschapstesten hebt.

Na een halfjaar ben ik toen naar de huisarts geweest en daar werd de diagnose PCOS gesteld. In die tijd was er vrijwel niets bekend over dit syndroom en de huisarts wist me dan ook vrij weinig te vertellen.

Uiteindelijk heb ik wat informatie online gevonden en daarmee vielen er toch wel wat puzzelstukjes op zijn plek. Het uitblijven van mijn menstruatie natuurlijk, maar ook het ineens veel aankomen.

Ook was het voor mij praktisch onmogelijk om af te vallen, had ik een laag zelfbeeld, vrijwel geen zelfvertrouwen, haarverlies en overbeharing op mijn gezicht en buik.

Mijn huisarts vertelde me dat ik waarschijnlijk nooit meer zwanger zou raken, tenzij er iets zou veranderen en mijn cyclus weer terugkwam. Dit heeft vijf jaar geduurd.

In die vijf jaar ben ik 20 kilo afgevallen en is mijn cyclus weer op gang gekomen. Maar ik werd niet zwanger. Misschien kwam dit ook wel omdat ik er teveel mee bezig was want op het moment dat ik het van me af had gezet had ik ineens een positieve test in handen.

Ook deze zwangerschap is gelukkig goed verlopen en ik ben ontzettend blij met mijn twee lieve meiden.

Waar heb ik op dit moment last van?

Na mijn tweede zwangerschap ben ik meteen weer aan de pil gegaan. Ik weet dus niet hoe mijn cyclus is wanneer ik nu weer stop. Afvallen lukt nog steeds niet.

Het is een tijdje goed gegaan, ik ben toen ook weer 20 kilo afgevallen, maar er hoeft maar een kleine tegenslag te zijn en mijn lichaam laat het afweten.

Die 20 kilo zit er inmiddels ook alweer aan. Wel heb ik nog steeds last van haarverlies en overbeharing op mijn gezicht en buik. Ook heb ik last van hyperpigmentatie op mijn bovenlip.

Mijn buik vind ik hierin het minst erge, mijn partner neemt me zoals ik ben er verder ziet niemand het.

Maar mijn gezichtsbeharing zorgt er onder andere voor dat ik nog steeds een verkeerd beeld van mezelf heb, en niet veel zelfvertrouwen.

PCOS wat is het, symptomen & klachten of test zwanger worden - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Renate