Die laatste paar dagen voor ik op vakantie ga, vind ik altijd al heel wat. Als je na je vakantie helemaal zen je huis binnen zweeft, wil je niet struikelen over de berg was of een stofzuiger die nog in de gang staat. Maar als je op vakantie gaat, wéét je in ieder geval welke dag het zover is… En met een bevalling… Need I say more?

Een schoon huis!

Eén ding heb ik al wel uitgevonden. Als er 10 dingen zijn die je nog wilt doen vóór je bevalling, laat dit dan nummer 1 zijn. Niet omdat het nou het leukste is, maar omdat je zoveel meer geniet van alles als je huis schoon is… En dan bedoel ik gemoedsrust-schoon. Dus op die manier schoon, dat als je vliezen breken, je niet in de stress schiet om die ene toiletbril of besteklade die plotseling écht nog schoon moet.

Voor de één betekent dat dat het hele huis gestript wordt zodat het óók onder de boekenkast schoon is, want stel je voor dat de kraamverzorgster daar de luiers gaat zoeken… En voor de ander betekent dat alleen een extra sopje over de vloer. Allemaal goed. Zolang je er maar klaar mee bent.

Zo, schoon? Hang die poetsdoek dan maar te drogen, nu gaat het feestje beginnen! Enne… komt de kleine drukteschopper deze week nog niet? Haal dan elke week even een lapje langs dat wat jij schoon wilt hebben, bijhouden is zo gedaan en zo behoud je je gemoedsrust als die vliezen breken.

Een boek lezen of film kijken

Tsja, zo gewoontjes kan het zijn. Waar je nu op een avond nog even lekker wegduikt in dat boek of je onder je plaidje installeert achter Netflix, daar ga je straks van dromen. 1,5 uur niet gestoord worden door een huiltje én energie over hebben om zelf niet te gaan slapen is straks even zeldzaam. Geniet er daarom nog even van. En als ik heel eerlijk ben… Afgelopen week was de eerste week van mijn verlof. Goed excuus voor een middagje laptop mét XL-partyzak chips. Vanavond eten we wel weer spinazie…

Op de bonnefooi…

Ik heb pas even gegoogled op wat je mee moet nemen als je met je baby op stap gaat. Extra luiers, extra speentje, dekentje, hydrofiele luier, flesjes, flesvoeding (als je geen borstvoeding geeft), billendoekjes, zonnebrand, en ga zo maar door. En dan je eigen spullen nog. O ja, en de baby niet te vergeten. Een blokje om wordt straks een ware onderneming.

Dus wat is er nu beter dan ’s morgens in de auto stappen met een flesje water en een paar boterhammen en ja, gewoon, rijden! Horloge uit. Telefoon uit. TomTom uit.

Rijd gewoon eens door de buurt heen en kijk waar je uit komt. Wist jij dat dat ene aparte winkeltje een wijk verderop zat? Of dat mooie stuk bos 30 kilometer verderop?

Je hebt één missie vandaag: terugkomen met een aandenken. Of dat nu een steentje uit dat bos is, een sleutelhanger uit de plaats waar je terecht was gekomen of iets anders. Koester het als herinnering aan jezelf.

Een brief schrijven aan je kleine

Hoe gaat mijn kleine baby’tje mij eigenlijk herinneren later? Op zijn minst ben ik dan 10 jaar ouder, want hij/zij gaat echt niet onthouden hoe ik was toen hij/zij 2 jaar oud is. Ja, van een foto of een video, maar hoe ik écht ben? Nee.

Daarom ben ik een brief gaan schrijven aan de baby, ik ben gewoon begonnen vanaf mijn geboorte en ik schrijf tot en met nu. En dan nog over hoe ik de toekomst zie, wat ik belangrijk ga vinden in de opvoeding, waar ik bang voor ben en waar ik naar uitzie. Het kost even tijd. En een zere hand. Maar hoe waardevol is dat voor je baby later? Zo weet hij/zij precies wie je was toen je hem of haar kreeg. Misschien een idee om jaarlijks zo’n brief te schrijven? Hmm, daar ga ik eens over nadenken.

Afspreken met vriendinnen

Dit komt sowieso in elk dit-moet-je-doen-voor-de-bevallinglijstje voor, en waarom ook niet? Nu heb je de tijd aan jezelf. En genoeg shopinspiratie…

Samen een weekendje weg

Ook samen een weekendje weg is een geijkt dingetje. Maar waar ga je dan heen? Vooral de wat meer zuidelijke bestemmingen (waar het niet te warm is) scoren hoge ogen. Hoe leuk is het om een speciaal niet-babyproof weekendje weg te gaan? In plaats daarvan kan je ook prima zwanger op vakantie gaan. Qua programma moet je er wel rekening mee houden dat de hele dag in de zon zitten niet verstandig is (en ook niet prettig) maar een stedentrip en de hele dag op pad ook niet.

Samen een dagje weg met één verbod

Een dagje uit terwijl er één ding verboden is: over de baby of zwangerschap praten. Dat klinkt misschien gek, want ik weet het, je kunt zonder moeite úren over de baby praten, fantaseren, kletsen, dromen… En dan nog gaat het niet vervelen.

Toch is het goed om met je partner een dag weg te gaan en gewoon helemaal niet over de baby te praten. Waar hadden jullie het voor de baby over? Hoe gaat het bij hem op zijn werk? Van welke hobby geniet hij en heeft hij daar nog een beetje tijd voor? Hoe gaat het op jouw werk (de zwangerschapsverlof even buiten beschouwing gelaten…)?

Dit dagje weg staat bij ons nog op de planning, maar voor de bruiloft zijn we ook zo’n dagje weg geweest. We zijn een hele dag naar de dierentuin en daarna heerlijk uit eten geweest, één week voor de bruiloft en we hebben niet over de bruiloft gepraat. Het was een verademing. En de dag erna? Was het natuurlijk weer gewéldig om over onze dag te praten.

Wie ben ik?

Tuurlijk weet je wie je bent. Maar realiseer je je ook dat je straks vooral ‘mama’, of ‘mamaaaaa’, heet? Vroeg of laat krijgen alle moeders ermee te maken, wie waren ze ook alweer vóór ze mama werden? Wat deden ze dan eigenlijk met al die tijd?
Slim idee om nu een moodboard, of woordweb, te maken van wie je nu bent. Je hobby’s, welke personen belangrijk voor je zijn, waar kun je van genieten? Maak hem zo uitgebreid mogelijk. En hang hem vervolgens aan de binnenkant van je kledingkast. Heb je een maand lang niets gedaan wat te maken heeft met één van die dingen op je moodboard of woordweb? Dan is het echt tijd om tijd voor jezelf te plannen! Want een blije, ontspannen mama…, daar wordt iedereen blij van.

Verwenboodschappenlijstje maken

Droom jij ook al zo van een glas rode wijn? Of een broodje filet americain? Na de bevalling houd niemand je meer tegen! Al is rode wijn in combinatie met borstvoeding nog wel een dingetje…

Straks staat de kraamverzorgster voor je klaar, en wat wil je dan eten en drinken? Je hebt een wereldprestatie neergezet, dus je mag gerust om een boterham met smeerworst en hagelslag eroverheen vragen. Of wat dan ook…

Maak vast een lijstje van dingen waar je écht van kunt genieten qua eten en drinken! Als je zwangerschapsdiabetes hebt, zijn er natuurlijk iets meer restricties aan wat je wel / niet mag eten. En denk aan je partner waarvan je straks de hand gaat blauw knijpen tijdens de bevalling…

Verwennen-verwennen-verwennen

Zet je telefoon uit, want al die app-jes met de vraag of de bevalling al begonnen is, die kunnen gerust even wachten (dan zet je ze juist op het verkeerde spoor…). En verwen jezelf. Neem een kop thee, zet een muziekje aan en verzorg je eens extra goed. Haarmaskertje, gezichtsmaskertje, voetenbadje… Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Je lichaam heeft straks een hoop te verduren, nu eigenlijk al, dus een verwen momentje mag best zo af en toe. En al die good-mood-hormonen zijn alleen maar goed voor je baby’tje!

Wat deed jij nog om je voor te bereiden op de komst van je baby?

Lees ook

Martine Pieters-de Wit