Skip to Content

Tips voor het maken van een bucket list en ideeën

Tips voor het maken van een bucket list en ideeën

Heb jij al een bucket list? Traditioneel gezien is dit een lijst met dingen die je nog wil doen voordat je doodgaat (de bucket uit). 

Maar er zijn ook heel veel varianten hierop; wat dacht je van een bucket list met plekken die je nog wilt zien / bezoeken, of boeken die je wil lezen, dingen om te doen in de vakantie etc.

Tips voor het opstellen van een bucket list

Om een bucket list op te stellen is het handig om een verdeling te maken van vijf onderdelen: must see, must do, must read, must eat/drink en must make.

Bedenk bij elke categorie een activiteit die hierbij past en maak zo je bucket list compleet. Je kunt een bucket list natuurlijk op de computer maken, maar denk ook eens aan een bullet journal, waarin je allerlei van dit soort leuke lijstjes kwijt kunt!

Hieronder enkele tips van activiteiten die je kan gaan doen zodra we het coronatijdperk achter ons hebben gelaten:

Must see

In deze categorie moet je bijvoorbeeld denken aan familie of vrienden die je al een tijdje niet hebt gezien, maar ook collega’s, je buren en klas- of studiegenoten.

Oudere mensen zijn vaak kwetsbaar, dus de kans is groot dat je bijvoorbeeld je ouders of opa en oma al een tijd niet gezien hebt. De kinderen missen hun opa en oma waarschijnlijk ook behoorlijk, zeker als ze hier misschien wel wekelijks over de vloer kwamen.

Of misschien ben je een alleenstaande ouder met een lange afstandsrelatie en heb jij je nieuwe vriend of vriendin al weken of maanden niet fysiek gezien.

Gelukkig kunnen we tijdens de coronacrisis bellen, appen en skypen, maar niets is fijner dan een heerlijke knuffel van iemand die je dierbaar is. Spreek dus alvast met elkaar af dat je tijd voor elkaar vrijmaakt zodra de crisis voorbij is!

Must do

Musea, sportscholen, pretparken, tattooshops, de schoonheidsspecialiste; ze zijn allemaal gesloten. We moeten zoveel mogelijk thuis blijven en dat gaat sommigen al behoorlijk vervelen. Bedenk dus alvast wat je graag wil gaan doen zodra het coronatijdperk voorbij is.

Wil je er lekker op uit gaan? Denk dan aan shoppen, een bezoek aan een museum of pretpark. Voor ontspanning kun je na de coronacrisis weer terecht bij de kapper, schoonheidsspecialiste, wellness of zwembad (ook leuk met de kinderen natuurlijk).

Ben je een sportfanaat die altijd een paar keer per week in de sportschool te vinden was? Binnenkort kan het weer! Dus ga weer naar de sportschool, de voetbalclub, je yogaklas.

En misschien heeft de coronacrisis je wel een hoop creativiteit opgeleverd en wil je deze periode achter je laten door middel van een tattoo.

Maar ook: geef een feestje! Veel verjaardagen, jubilea en andere vieringen kunnen door de coronacrisis niet doorgaan. Je hoeft deze dagen natuurlijk niet zomaar over te slaan, want je kunt ze over een tijdje gewoon alsnog vieren.

Geef vast aan welke mensen je daarvoor wilt uitnodigen, zodat ze weten dat er iets gepland zal worden zodra het weer kan.

Must read

Lezen kunnen we natuurlijk genoeg doen nu de meesten van ons thuis zitten. Maar als je ook thuis moet werken, de kinderen thuis zijn en je hen onderwijs moet geven, kom je hier waarschijnlijk niet aan toe. Maak eens een lijstje met boeken die je graag zou willen lezen!

En zodra het coronatijdperk weer voorbij is, kun je ook weer fijn naar de bibliotheek. Neem je voor om bijvoorbeeld elke week naar de bibliotheek te gaan en een boek te lenen dat je graag wil lezen.

De meeste mensen lezen veel te weinig, dus grijp je kans om dit voor jezelf te verbeteren. Voorlezen aan kinderen is natuurlijk ook erg belangrijk, dus kijk daar ook eens naar. Het is bewezen dat voorlezen erg goed is voor de taalontwikkeling van kinderen.

Must eat/drink

Alle restaurants en cafés zijn momenteel gesloten. Je kunt dus niet meer buiten de deur eten; de enige mogelijkheid is om eten af te halen en thuis op te eten, of om het te laten thuisbezorgen.

Als je gewend was om veel uit eten te gaan of tijdens je shopping trip gezellig te lunchen met je vriendinnen, kan dit behoorlijk wennen zijn. Het is waarschijnlijk wel een stuk voordeliger voor je portemonnee.

Je kunt dus eens kritisch naar je eetgedrag kijken: nu we het niet meer doen, is het eigenlijk wel zo nodig om buiten de deur te eten?

Als het antwoord ja is, omdat je bijvoorbeeld erg houdt van de gezelligheid die het eten in een restaurant met zich meebrengt, spreek dan alvast met je gezin of met je vrienden af dat jullie lekker uit eten gaan of samen gaan lunchen zodra de crisis voorbij is!

Ben je er achter gekomen dat je toch wel veel geld bespaart door niet buiten de deur te eten en dat je zelf ook goed kunt koken, dan kun je besluiten om in de toekomst te minderen.

Must make

In deze categorie kun je bijvoorbeeld denken aan iets dat je graag zou willen koken of bakken, klusjes die je nog wil aanpakken in en rondom het huis, of dingen waarbij jij je creativiteit tot uiting kan laten komen.

De meeste dingen kun je waarschijnlijk nu ook wel oppakken omdat we veel thuis zijn, maar met aandacht vragende kinderen om je heen, gaat dat misschien ook lastig.

Wat je nu bijvoorbeeld alvast wel kunt doen, is lekkere recepten opzoeken die je over een tijdje wilt gaan maken!

We gaan nu namelijk niet vaak naar de supermarkt en halen alleen de noodzakelijke boodschappen, maar vergeet jezelf en je gezin of vrienden ook niet te verwennen met een lekkere maaltijd, of bak bijvoorbeeld een cake of taart.

En heb jij al nagedacht over een bucketlist?

Meer voorbeelden van een bucket list vind je hier.

Jisca

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.