Skip to Content

Zwanger van een tweeling; dubbel geluk en dubbele zorgen?

Zwanger van een tweeling; dubbel geluk en dubbele zorgen?

Als je zwanger bent van een tweeling, behoor je tot de happy few. Bij zo’n 1,5% van de 12-wekenecho’s blijkt dat er twee hartjes kloppen in plaats van één. Wat houdt het in om zwanger te zijn van een tweeling?

Is twee baby’s twee keer de liefde, twee keer het geluk en twee keer de knuffels? Of is het twee keer de zorgen, twee keer het slaapgebrek en twee keer de kosten? En hoe blijf je als ouder zelf overeind?   

De medische indicatie

Als in je eerste termijnecho naar voren komt dat je in verwachting bent van een tweeling, word je overvallen door een hoop gevoelens. Blijdschap of zenuwen, geluk of zorgen, het kan alle kanten op. Veel tijd om hierin te blijven hangen is er echter niet, want er zijn praktische zaken om rekening mee te houden. Zo zijn de vervolgstappen bij een tweeling net iets anders dan bij een eenling. 

Dat begint bij de medische indicatie die je direct bij het vaststellen van de tweelingzwangerschap krijgt toegewezen. De risico’s rondom je zwangerschap zijn bij een tweeling hoger, hierom zullen artsen je goed in de gaten houden. Dit houdt in dat je niet onder controle zal zijn bij de verloskundige, maar bij de gynaecoloog. Je krijgt meer controles en je zal flink wat vaker het ziekenhuis bezoeken dan je zwangere vriendinnen.

De risico’s

Tijdens al deze extra controles wordt je bloeddruk goed in de gaten gehouden. Ook word je gecontroleerd op bloedarmoede en zwangerschapsvergiftiging. Niet alle zwangere vrouwen hebben last van vervelende zwangerschapskwaaltjes, maar met name bij een tweeling zijn ochtendmisselijkheid, snelle gewichtstoename, heftige vermoeidheid, zwangerschapsdiabetes en bijvoorbeeld rugpijn veelvoorkomende klachten. 

Verder komt veel plassen, benauwdheid en een ijzergebrek vaker voor dan bij een reguliere zwangerschap. Dit komt onder andere door de snellere toename van gewicht. Een tweelingzwangerschap zorgt doorgaans voor een extra 12 tot 18 kilo, van deze extra druk op je baarmoeder heb je echt last.   

Tegenover deze extra zware zwangerschap staat dat voor een tweelingzwangerschap ook extra verlof geldt. Een totaal van 20 weken, verdeeld over 10 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. 

Het verlof gaat ergens tussen de 8 en 10 weken voor de uitgerekende datum in en telt vanaf daar 20 weken door. Is er sprake van vroeggeboorte, dan tellen de ongebruikte weken zwangerschapsverlof op bij het bevallingsverlof. Ook het ouderschapsverlof is anders dan bij een eenling, voor twee baby’s kan tweemaal ouderschapsverlof worden aangevraagd.

Na de geboorte

Wanneer je na een pittige zwangerschap en een bevalling eenmaal thuis bent met je tweeling, begint het leven als tweelingouder. Met al die liefde en al die knuffels, maar ook met al die zorgen en al die kosten. 

Naast het inrichten van de babykamer en het uitzoeken van een tweelingkinderwagen, het betalen van het eigen risico van je zorgverzekering en de kosten van een eerste voorraad luiers, is het nu belangrijk om zo goed mogelijk voor iedereen te zorgen. Voor je tweeling, met voldoende slaapjes, voeding en warme kleren, maar ook voor jezelf. 

Zorgen voor jezelf

Drie weken na de geboorte van een tweeling vertoont bijna de helft van de moeders symptomen van depressie. Dit is acht weken later gehalveerd tot een kwart, maar dit is nog steeds een bijzonder hoog percentage. Slaapgebrek lijkt hier oorzaak nummer één. 

Het voeder van twee baby’s vraagt dusdanig veel van een nieuwe moeder, dat zij in de eerste maanden nauwelijks aan vijf uren slaap per nacht. Dit consequente tekort breekt je uiteindelijk op. Tijd voor hulp. Je partner of je moeder op de logeerkamer en jij met een paar stevige oordoppen in dromenland. Het delen van de lasten maakt dat jij, als onderdeel van die happy few, er weer even tegen kan.

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl

Omschrijving van de afbeelding

Redactie Mamaliefde