Skip to Content

Laatste loodjes / weken van de zwangerschap; zo overleef je ze!

Laatste loodjes / weken van de zwangerschap; zo overleef je ze!

Die beruchte laatste loodjes. Het zijn niet de leukste weken van de zwangerschap. Je buik is nu best, ontzettend, beetje veel, mega, toch wel gigantisch groot aan het worden. En hij zit behoorlijk in de weg. Tijdens het wandelen, slapen, zitten of veters strikken. Daarnaast kan je je ook onrustig voelen.

Met andere woorden: het wordt tijd om te bevallen. Maar ja, dit heeft je lichaam voor het zeggen en wanneer het zover is, daar kun jij alleen nog maar naar gissen.

Tot die tijd moet je overleven. Ja echt, het is overleven. Maar je kunt ook op een leuke manier overleven. Ik heb een paar leuke activiteiten, waar er vast wel eentje bij zit waar jij een lach van op je gezicht krijgt.

Verwen je lichaam

Je lichaam laat een kindje groeien, een waanzinnige taak. Alle reden dus om jouw lichaam goed te verzorgen. Nou ja verzorgen, verwennen is beter op zijn plek. Je lichaam heeft het zwaar op het einde en dus kun jij meerdere dingen doen om het leed wat te verzachten.

Huid

Bezoek de schoonheidsspecialiste voor een gezichtbehandeling of lekkere massage. Je kunt een uurtje heerlijk genieten van de rust en je hele lichaam komt tot rust. Ook al kies je alleen voor een gezichtbehandeling.

Heb je er het geld niet voor of voor over. Dan kun je thuis ook een salon nabootsen en is jouw partner jouw schoonheidsspecialist(e). Koop een paar maskertjes bij de drogist en laat jouw gezicht insmeren met een kwast.

Je kunt ook zelf maskers maken. Dan weet je zeker dat er geen schadelijke ingrediënten in zitten. Of gebruik kindvriendelijke make-up.

Beharing

Door mijn buik(je) was het zicht op mijn schaamstreek sterk verminderd. Waardoor het scheren wat lastiger werd.

De schoonheidsspecialiste kan je de oplossing bieden door je te ontharen. Je huid is wel gevoeliger tijdens de zwangerschap. Laat je dus goed informeren.

Voetmassage

Je voeten hebben wat extra kilo’s te dragen tijdens de zwangerschap. De hoogste tijd om je voeten te laten masseren. Dit kun je door je man laten doen terwijl je zakdoekjes verslijt tijdens ‘All you need is love’.

Maar je kan ook naar de pedicure gaan voor een professionele massage en als finishing touch laat je een mooi kleurtje op je teennagels aanbrengen.

Voeding

Je moet zowel de buitenkant alsmede de binnenkant van je lichaam goed verzorgen. En een lekkere manier is dat om te doen door middel van eten.

Bakken

Ik ben niet zo’n bakprinses, maar tijdens de laatste loodjes moet je wat. Ik was zwanger van mijn eerste en was overtijd. Dan duren de dagen lang! Dus ben ik in de auto gestapt en naar de supermarkt gereden.

Ik pakte een pakje kruidcake en snelde weer naar de kassa. Het zou je maar gebeuren dat de vliezen in de supermarkt zouden breken! Mij niet gezien.

Ik reed huiswaarts en binnen een mum van tijd stond de kruidcake in de oven. Een kwestie van pakje kruidcake mengen met water en in het blik gieten. En klaar is Kees.

Hoewel je niet erg lang bezig bent, was ik toch weer even een uurtje bezig. En kon ik nu genieten van de lekkere baklucht. Ben jij meer een bakprinses, kies dan voor een moeilijker bakklusje 😊.

McDrive

Lichamelijk wordt het vervoeren van jezelf wat zwaarder, dus daarom heeft McDonalds de McDrive uitgevonden, speciaal voor zwangere vrouwen die de laatste loodjes van de zwangerschap moeten doorstaan. Stap lekker de auto in en ga voor die BigMac, McSalad of McKroket.

Het maakt mij niet uit. Al is de McSalad wel de gezondere keuze. Dat begrijp je. En ik begreep dat ook wel, maar daar had ik maling aan die laatste weken.

Thuisbezorgd

Ben je echt niet meer mobiel door bepaalde zwangerschapskwaaltjes? Er zijn bedrijven die nog verder denken dan de McDrive. Juist, ze komen gewoon bij je aan huis.

Download die app en laat al het lekkere (en misschien wel gezonde) eten thuisbezorgen. Lekker met de voetjes omhoog (die misschien wel gemasseerd worden) en geniet van de lekkere patatjes, bami of burger.

Bingen

Deze activiteit kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Kijk tijdens je verlof lekker alle films en series zonder gêne. Dit is jouw moment. Na de bevalling heb je nog genoeg te doen en haal je al je stilzittende uren wel weer in.

Wandelen

Wandelen is goed voor je gezondheid en kan ook helpen bij het opwekken van de bevalling. Lekker in beweging blijven dus, als je lichaam het toestaat.

Zwemmen

Is wandelen te zwaar voor je lichaam? Neem dan een duikje in het zwembad. Je lichaam heeft dan geen last van de zwaartekracht, waardoor je als een licht veertje door het water beweegt. Aan het einde lekker bubbelen in het bubbelbad is een must 😊.

Aftelkalender

Houd je van knutselen? Dan is een aftelkalender maken een must. En voor de laatste weken maak je hokjes per dag, zodat je elke dag wat kunt afkruisen. Niets is lekkerder dan inzichtelijk maken hoe lang je de baby maximaal moet dragen. Maak dus een kalender tot en met de 42 weken zwangerschap.

Benadruk de dingen die je nu nog kan

Als de baby er straks is gaat er een heel leuke nieuwe wereld voor je open. Maar tot die tijd moet je ook even genieten van de dingen die je straks niet meer zo vanzelfsprekend kunt ondernemen.

Ga samen nog lekker even naar de bioscoop of wat drinken bij vrienden. Want de eerste paar weken (of misschien zelfs maanden) ga je liever in de avond samen de deur niet meer uit. In ieder geval niet voordat je een competente oppas hebt gevonden.

Snuffelen

Elke dag bracht ik wel een bezoekje aan de babykamer. Ik vond het heerlijk om het dekentje nog even recht te leggen, de knuffel vast te houden of te snuffelen aan de rompertjes in de kast.

De dag was zo weer een half uur verder als ik de kamer uitliep. Lekker dagdromen over wat komen gaat.

Bezoekjes

Ga nog even langs je oma of die verre vriendin. De komende tijd leef je echt in je eigen bubbel en is er minder tijd voor anderen om je heen. Geniet in je verlof dus nog even van je vrijheid.

Lekker in de auto stappen en niet na hoeven te denken wat je allemaal in je luiertas moet stoppen of om welk tijdstip je het best weg kunt gaan in verband met de slaapjes.

Shoppen

Winkelen is leuk. Maar tijdens de laatste loodjes heb je vast al alles in huis voor de komst van de kleine. Maar toch blijft winkelen leuk.

Dus onschuldig even winkelen wordt goedgekeurd. Laat je koopdrang maar gaan als de financiën het toelaten.

Check de financiën

Want het is wel belangrijk dat financieel alles op orde is. En je hebt voordat de kleine zich aandient de tijd om even alles door te spitten. Kijk of je alles goed verzekerd hebt en niet oververzekerd bent.

Kijk of er kostenposten zijn die je kunt verlagen. Denk aan je energierekening of autoverzekering. Niets leuker dan ook nog eens geld te besparen tijdens je verlof.

Maak elke dag een foto

Maak elke dag een foto van jezelf. Zo heb je in ieder geval één doel per dag. Supergrappig om je (misschien wel chagrijnige) gezicht over een jaar terug te zien. Je kijkt dan met weemoed terug op die periode. En je denkt: wat gaat de tijd toch snel. Let maar eens op.

Dagboek

Ik vind het geweldig om mijn dagboeken terug te lezen. Ik lees welke emotie ik voelde, maar ook hoe onwetend ik nog was.

Ben je nog niet begonnen? Elke dag is een goed moment om te beginnen met een dagboek. Zelf houd ik nu een 5-jarendagboek (hier) bij. Daar schrijf ik elke dag vier zinnen vol met wat mij die dag bezig hield.

Op 4 maart staat bijvoorbeeld al geschreven wat ik in 2018 en 2019 heb gedaan. Heel leuk om terug te lezen wat ik twee jaar geleden deed. En hoe snel je dingen eigenlijk vergeet.

Sterkte met de laatste loodjes. Je bent er bijna, echt!

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker