Skip to Content

Juffendag en Meesterdag; wanneer is het en ideeën cadeau knutselen?

Juffendag en Meesterdag; wanneer is het en ideeën cadeau knutselen?

Veertig weken lang zit je kind bij een meester of juf in de klas. Vijf dagen in de week. Dus hij of zij ziet je kind een groot gedeelte van een jaar en is daarom een zeer belangrijk persoon voor je kind.

Belangrijke gebeurtenissen omtrent deze juf of mees zal voor je kind dus net zo belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de verjaardag.

Als de juf of meester jarig is en dit gevierd wordt in de klas, dan zal deze dag nét zo belangrijk zijn als je kinds eigen verjaardag.

Daarnaast is er 1x per jaar de Dag van de Leerkracht op 5 oktober waarbij sommige scholen feestelijk uitpakken of een studiedag inplannen en de leerkrachten iets extra’s geven. 

Juffen- en meesterdag

De meeste verjaardagen op school van de leerkrachten worden gevierd tijdens een vast moment, een speciale dag, een juffen-meesterdag.

Op deze feestdag staat de groepsleerkracht centraal, of hij/zij nu jarig is of niet. Op die manier kunnen ze er een extra groot feest van maken voor de hele school, in plaats van dat er enkele tot tientallen verjaardagen per klas worden gevierd.

Voor je kind zal het niet uitmaken, deze dag is belangrijk! En leuk, maar ook spannend!

Dag van de leerkracht

De dag van de leidster / pedagogisch medewerker / gastouder wordt vaak met veel aandacht gevierd; veel medewerkers besteden hier zelf ook aandacht aan door het extra feestelijk te maken.

Voor de Dag van de leerkracht die in maar liefst 88 landen wordt gevierd geldt dit minder. Op deze dag wordt de waardering van leerkrachten benadrukt en is er aandacht voor het onderwijs als belangrijke factor in onze maatschappij.

Op de dag van de leraar zijn er door het hele land evenementen. Van lezingen, spreekbeurten tot theater en scholen die hun leraren en leraressen in het zonnetje zetten.

Wellicht dat je kind een studiedag heeft maar anders is het ‘gewoon’ een schooldag. Juist omdat veel scholen ook een juffen- en meestersdag organiseren. Hoe leuk is het dan om toch even de leerkracht van je kind te verrassen met een cadeautje.

De dag van de leerkracht bestaat sinds 1962 en wordt niet overal op dezelfde datum gevierd.

Maar liefst 21 landen waaronder België, Duitsland, Nederland en Verenigd Koninkrijk vieren dit op 5 oktober.

Cadeautjes voor én van de juf

Eindelijk iets voor de juf of meester mogen maken.

Een kleinigheidje knutselen, een tekening maken of misschien zelfs wel een klein cadeautje kopen. En dit dan natuurlijk ook persoonlijk mogen overhandigen! Voor het ene kind makkelijker te doen, dan voor de ander.

Maar andersom geldt dit natuurlijk ook. Want ook de leerkracht voelt iets van spanning, wie staat er nu 100% comfortabel in de belangstelling?!

Het leukste aan de juffendag die ik uit eigen ervaring bij de peuters heb mogen meemaken is het feit dat je deze dag de kinderen kan bedanken dat ze er zijn. Dat jullie samen een gezellige leuke groep vormen waar iedereen bij mag horen.

Ook voor de leerkracht is dit echt een feestje! Op deze dag ben je extra dankbaar voor iedereen van de groep.

Het is leuk om er een feestdag van te maken, met spelletjes en lekkers om uit te delen.

Cadeautjes geven

Het `beladen` gevoel gaat er in de loop der jaren wel iets van af, merk ik bij mijn eigen kinderen. Vooral peuters en kleuters en ook nog wel in de onderbouw is er spanning rond deze dag.

Het verkleed op school mogen komen en dat de dag toch iets aangepast zal verlopen dan het vaste dagritme geeft hier en daar wat spanning.

Voor het ene kind makkelijker om mee om te gaan, dan voor het andere kind, maar over het algemeen gaat het meestal wel goed. Maar zodra de kinderen wat ouder worden gaat deze `magie` er wel iets van af.

Soms hoor ik hier thuis zelfs verontwaardiging…..`waarom moet ik iets aan de juf geven? Ze is niet eens écht jarig`.

Als ik dan uitleg dat dit ook manier is om de meester of juf te bedanken voor de goede zorgen en het leuke leerzame schooljaar, krijg je soms nog eerst een opmerking als ` logisch, daar wordt ze toch voor betaald?!`

Maar uiteindelijk vinden ze het toch leuk om iets te verzinnen en om het mooi in te pakken. Daar wordt dan toch wel even tijd en aandacht aan besteed.

Cadeau-ideeën om te knutselen voor juf en meester

En het leukste vind ik dan om een leuk origineel grappig presentje te bedenken wat het best bij de leerkracht past.

  • Heb je een leerkracht die graag op vakantie gaat? Geef dan van die kleine miniflesjes shampoo, douchegel, zonnebrand of iets dergelijks.
  • Heb je een leerkracht die graag naar een sauna gaat? Maak een beautypakket met een lekkere crème en gezichtsmaskers
  • Heb je een echte koffieleut voor de groep? Maak een koffiepakket met een mooie beker.
  • Een theeleut? Thee uiteraard met een paar chocolaatjes.
  • Een snoeperd? En leuke mooie glazen pot met spekkies (voor een “spek”takel leerjaar)

Pittig cadeautje

Wat mij het meest is bijgebleven is het presentje wat ik met mijn oudste zoon voor de meesters van de pittige plusgroep had gemaakt. Dit was een extra groep waar hij meer uitdaging kreeg dan tijdens de gewone lessen.

De methode had 2 pepers (een rode en een groene) als logo om de opdrachten op moeilijkheidsgraad aan te duiden.

Mijn zoon was zelf ook een groot liefhebber van peper bij het avondeten (hij pakt nu nog steeds standaard bij het tafeldekken de pepermolen erbij).

Als cadeautje zei mijn zoon zelf al dat we iets met pepers moesten doen, dat leek hem wel leuk. Samen even zitten brainstormen en ineens hadden we het…..een peperplant!!!!

Hop naar een tuincentrum voor 2 goed gevulde peperplantjes en bij de kassa nog even 2 leuke kaartjes erbij gezocht. Mijn zoon had op het kaartje een tekst geschreven waarin hij de zin “soms was het inderdaad pittig, maar daar houd ik wel van” had bedacht.

Wauw wat waren de meesters toen verrast!!! Heel blij met dit gebaar waren ze.

Zelfs een jaar later kreeg mijn zoon nog een foto gestuurd via de app waarin de meester liet zien hoe groot zijn plant inmiddels al was geworden en dat hij sindsdien elke avond lekker pittig kan eten met een pepertje uit eigen plant. Wat lief was dat zeg!

Naamcadeautje

Ik vind het ook leuk om met de naam van het kind te stoeien, om naar aanleiding daarvan een leuk aandenken mee te geven aan de leerkracht.

Mijn dochter heet bijvoorbeeld Sofie. Een “rietje van Sofietje” ligt dan voor de hand. Dus er wordt ook wel eens een flesje fris gegeven met een label erop geplakt “bedankt voor dit FANTAstisch leuke jaar” met een rietje van Sofietje.

Of bij mijn middelste zoon die een keer een juf had die alles TOP vond. Het hele jaar door riep ze “top!” op alles!! Heb je je werk gedaan? TOP. Ben je het weekend weggeweest? TOP.

Heb je een zwemdiploma gehaald? TOP. Dat was dus ook niet moeilijk die kreeg een rolletje TOP-drop haha. Daar moest ze ook erg om lachen, oh zeg ik dat zo veel dan?! Nuuuuuhhhhh valt wel mee hoor juf haha.

Ook had mijn dochter vorig jaar een leuk cadeau voor haar creatieve juf bedacht. Een setje potloden met een creatief kleurboek voor volwassenen.

Zelf had ze al 1 prent uit het boekje netjes ingekleurd en erbij geschreven dat de juf de rest zelf maar moest doen met een paar heerlijke smiley stickertjes erbij.

Een cadeautje waar echt over is nagedacht scoort eigenlijk altijd, hier zit aandacht in en aandacht wordt altijd gewaardeerd!

Isabell
Laatste berichten van Isabell (alles zien)