De dag van de aarde, Earth Day, is ieder jaar op 22 april. De doelstelling van deze dag is mensen bewuster te laten worden over hun consumentengedrag en wat dit voor impact heeft voor onze aarde. Wat houdt het precies in, wat gebeurt er op die dag en wat kan je zelf met je kinderen doen?
Dag van de Aarde
Sinds 1970 wordt Earth Day gevierd in, vooral, de Verenigde Staten. Eigenlijk begint op 22 april een langere periode die deze bewustwording tot stand wil brengen. Vanaf die dag tot eind mei is namelijk bestempeld als ‘de Maand van de Aarde’.
Er is tegenwoordig een wereldwijde organisatie, genaamd Earth Day Association, die de activiteiten coördineert. Ook in Nederland is er, sinds 2002, een eigen afdeling van deze Associatie, de Stichting ‘Dag van de Aarde’.
De Nederlandse Stichting biedt meerdere activiteiten aan in het hele land. Hierbij is de focus minder gericht op actievoeren dan vroeger. Men wil de waarde van de aarde onder de aandacht brengen.
Hierbij legt men tegenwoordig vooral de focus op positiviteit en niet meer op puur actievoeren. Hierbij kan je denken aan wandeltochten organiseren, opruimacties, markten en zelfs muziekfestivals.
Overigens gaat het allemaal niet alleen maar over de natuur, maar kan je het veel breder zien. Het gaat om wereldwijde, duurzame ontwikkeling wereldwijd.
Zo komen ontwikkelingssamenwerking, consumptie, overbevolking en bijvoorbeeld sociale verhoudingen ook aan bod. Naast deze dag wordt ook de Krant van de Aarde uitgegeven.
Activiteiten Earth Day
Door het hele land worden dus activiteiten georganiseerd. Hoe dat dit jaar gaat is natuurlijk nog de vraag door alle maatregelen, maar vanzelfsprekend kan je ook prima kiezen om zelf bepaalde spelletjes of activiteiten met je gezin te doen.
Voor inspiratie kan je hieronder meerdere activiteiten en spelletjes vinden.
Trashwalking
De activiteiten zijn dus heel divers. Zo worden er wandeltochten georganiseerd, waarbij er onderhand vuil wordt opgeruimd. Maar dit kan ook nog anders: hardlopend vuil op ruimen. Beide manieren zijn mogelijk en bij Trashwalking.nl kan je zien of er bij jou in de buurt iets georganiseerd wordt.
Maar uiteraard kan je dit ook prima gewoon met je eigen gezin oppakken. Zorg voor handschoenen en/of prikkers en een vuilniszak of andere tas om het vuil in te verzamelen. En dan met elkaar aan de wandel!
Mooi om dit uiteraard aan te grijpen om uit te leggen waarom het vuil niet in de natuur thuishoort!
Het strand schoonmaken
Het strand is ook zo’n plek waar ons gedrag goed te zien is: zwerfvuil genoeg te vinden op het strand. Dus worden er activiteiten georganiseerd om het strand weer schoon te maken. Maar dit kan je ook prima zelf oppakken. Geen strand in de buurt? Vast wel een park of een ander gebied waar je dit wel kan doen.
Plantjes potten
Zelf met de natuur bezig zijn is ontzettend leuk. En leerzaam. Leer je kind hoe je stekjes maakt van een plant en laat ze zelf met deze stekjes aan de slag gaan.
Recyclen maar
Bewaar lege waterflesjes, wc-rollen en alles waar je mee kunt knutselen. Op Earth Day ga je dan een mooi recycle kunstwerk maken ter ere van de wereld, bijvoorbeeld. Of ze mogen natuurlijk gewoon zelf iets verzinnen…
Mooie stenen of schelpen zoeken
Woon je ergens bij het water waar stenen te vinden zijn? Of woon je bijvoorbeeld bij het strand en kun je hier mooie, grotere schelpen vinden? Laat de kinderen ze eerst verzamelen. Eenmaal thuis zoeken ze de meest geschikte exemplaren uit, die ze gaan verven.
Je kunt er een spelletje van maken door er drie met een rondje en drie met een kruis te verfraaien en je er zo dus boter, kaas en eieren mee kunt spelen.
Maar je kunt er ook gewoon een mooi landschapje of een dier op verven. Grotere stenen kan je daarnaast gebruiken om er een mooi woord op te zetten. En dat kan natuurlijk ook een kreet zijn die je de aarde toewenst.
Zoeklijst
Maak een lijst met dingen die je in de natuur kunt vinden, afhankelijk van de plek waar je het spel gaat spelen. Je kunt ook de kinderen zelf vragen wat ze denken wat er in de natuur te vinden is.
Met deze lijst gaan jullie op pad. Alles wat op de lijst staat ga je proberen te vinden. Dit kunnen voorwerpen zijn die je mee kunt nemen (zoals een kastanje), maar je kunt er ook voor kiezen om alleen foto’s te maken van de dingen die je zoekt.
Meer kinderen? Je kunt er een wedstrijdelement in verwerken door ze allemaal een eigen lijst te geven. Wie vindt het meeste of het snelste alles? Het doel is vooral om te genieten én bewust bezig te zijn. Want als je zoekt, zie je meer dan als je alleen maar pratend of spelend ergens doorheen loopt.
Een eigen aarde maken
Maak van klei of papier maché een bal, welke een planeet moet voorstellen. Hoe ziet jouw planeet eruit vanuit de ruimte? Verf de planeet in de betreffende kleur, met meren, zeeën en natuurlijk land.
Een bosbad nemen
Ik hoor je al denken: ieuw, zomaar een bosvennetje induiken? Nou nee, dat is nou net niet de bedoeling. Een bosbad nemen wil niks anders zeggen dan dat je je onderdompelt in …het bos.
Met andere woorden: bewust op pad gaan in het bos en je overgeven aan de geluiden die je hoort, de dingen die je ziet. Trek je schoenen eens uit en voel werkelijk het bos… Met al je zintuigen het bos opslurpen en één worden met de natuur. Ga zitten, slenter en laat je gedachten los.
Is dit te doen met kinderen? Misschien niet op een heel meditatieve manier, want ja: kinderen zullen het liefst hollen en vliegen. Maar je kunt ze wel bewust laten genieten. Voor zover dat nodig is, want zeker jonge kinderen doen van nature nog veel meer met al hun zintuigen.
Een mooi alternatief voor een bosbad mét kinderen is een blotevoetenpad volgen. Dan ben je vanzelf op een andere manier met het bos bezig!
Zwemmen in open water
Je echt onderdompelen in water is fijn. Zwemmen is sowieso fijn. Maar zwemmen in open water geeft je nog meer natuurprikkels, wat goed voor je is. Open water betekent wel dat je extra op moet letten met kinderen.
Komen ze onder water terecht, dan zie je ze ook (meestal) meteen niet meer, wat een groot verschil is met water in het zwembad.
Doe je kind dan ook altijd een zwemvest aan en zeg niet dat je ze wel in de gaten houdt. Ze zijn zo razendsnel en 1 seconde je blik op iets anders werpen kan al fout aflopen. En ja, ook mét zwemvest houd je ze in de gaten!
Fotoproject: ik bescherm de aarde
Een leuk project om te doen is foto’s maken van ieder persoon (doe zelf ook maar mee!) waarop je uitbeeldt hoe je de aarde beschermt. Dit kan heel letterlijk zijn door met een vuilniszak met afval op de foto te gaan, maar ook symbolisch. Dat je jezelf afbeeldt als moeder aarde, met de aardbol op je schoot…
Lekker fantasierijk denken! Met deze foto’s zou je dan ook nog een leuke collage kunnen maken voor aan de muur. Zo worden jullie steeds weer herinnerd aan de belofte die je maakte: ik bescherm de aarde!
Dag in het jaar
- Overzicht kalender bijzondere feestdagen
- 1 April
- Andersom Dag
- Annie M.G. Schmidt dag
- Autismeweek
- Black Friday
- Broer & zussendag
- Nationale Buitenlesdag
- Nationale Buitenspeeldag
- Christelijke Kinderboekenweek
- Dierendag
- Dios de los Muertos
- Doe eens vriendelijk dag
- Dag van de Leidster
- Dag van de Ex
- Earth day
- Friendsgiving
- Green Friday
- Ja Dag
- Sint Jansfeest
- Juffen- en meesterdag
- Nationale Kampeerdag
- Internationale dag van het Kinderboek
- Kinderzwerfboekendag
- Wereld Knuffeldag
- Michaelsfeest
- Midzomernacht
- Nationale Modderdag
- Sint Pannekoek
- Pyjamadag
- Internationale dag Rechten van het Kind
- Grote Rekendag
- Schrikkeldag
- Science Fictiondag
- IVN Slootjesdagen
- Tegenovergestelde dag
- Wereld Toiletdag
- Nationale Tuinvogeltelling
- Nationale Vlindertellling
- Nationale Vriendinnendag
- Internationale Vrouwendag
- Week van het Geld
- Week van Snoep Goed
- Week van Vergeten Kind
- Wereldlichtjesdag
- Wereldmeisjesdag
- Wintertijd & Zomertijd
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024
- Tips voor als je kind niet wil eten op school - 25 August 2024