Skip to Content

Christelijke kinderboekenweek

Christelijke kinderboekenweek

Naast de ‘gewone’ kinderboekenweek bestaat er ook nog de christelijke kinderboekenweek. Waarom is er een aparte christelijke kinderboekenweek? Welk thema houden zij dit jaar aan en welke boeken kun je daarbij lezen? 

Waarom een christelijke kinderboekenweek?

Naast de gewone kinderboekenweek heeft de brancheorganisatie voor het Christelijke Boekenvak (BCB) zijn eigen variant. Dit is ondertussen al bijna dertig jaar. Hiermee wil men meer aandacht krijgen voor de christelijke kinderboeken die te koop zijn, maar het betekent ook dat men eigen thema’s aanhoudt.

Toen in 2005 het thema ‘magie’ gekozen werd, was dat net een stap te ver. Men vond dat dit niet past bij een christelijke overtuiging. Basisscholen op christelijke grondslag kunnen heel bewust een keuze maken om voor de christelijke kinderboekenweek te gaan.

Hierdoor zal men niet voor thema’s komen te staan die niet ‘lekker liggen’ binnen hun overtuiging en ook de boeken zullen voldoen aan hun gedachtegoed. Over het algemeen zullen de thema’s wel min of meer gelijk zijn. 

Wat zijn christelijke boeken?

Christelijke boeken zijn gewone leesboeken die heel leuk zijn om te lezen en waarin ook net zo goed spanning en avontuur centraal staat. Vanzelfsprekend zal er alleen met respect omgegaan worden met het geloof en kan dit ook echt genoemd worden.

Verder zal er niet in gevloekt worden en wordt er respectvol met elkaar omgegaan. Kortom: de boeken zijn fijne boeken die voor iedereen leuk zijn, zonder grof taalgebruik. Het geloof hoeft er dus niet altijd een rol in te spelen. 

Wat doet men met de christelijke kinderboekenweek?

De manier van vieren van deze periode in niet heel anders dan bij de gewone kinderboekenweek. Er wordt een lied geschreven en een gedicht en er zijn voorstellingen. Er worden posters gedrukt voor op school en zo zijn er nog meer acties. Eigenlijk exact hetzelfde dus, alleen nu met andere boeken. 

Thema in 2024

In 2024 zal het thema ‘Bij mij thuis’ zijn, wat ook het thema is van de algemene kinderboekenweek. Maar speciaal voor de christelijke variant worden er drie boeken uitgegeven die we hieronder zullen bekend maken. De kinderboekenweek is van 4 tot en met 14 oktober dit jaar.

Bij mij thuis

Beide kinderboekenweken hebben dus het thema ‘Bij mij thuis’. Bij iedereen thuis zijn er zo eigen regeltjes en gewoontes. En ook waar je woont kan een verschil maken in hoe je leeft. Iemand op een boerderij zal toch anders leven dan iemand op een flatje met of zonder balkon. Of een kind alleen zal op een heel andere manier leven dan een kind met acht broers boven hem… Hoe is het bij jou? En wat is daar wel of niet fijn aan?

Boekenkrant

Naast de boeken wordt er ook een boekenkrant gedrukt. Dit is de CRIDZ Boekenkrant. Er zullen werkmappen zijn voor de leerkrachten, waardoor ze goed met het thema aan de slag kunnen gaan. Is een school hierin geïnteresseerd, dan kunnen zij dit bestellen via de Christelijke Boekhandel. 

Spaaractie bij de kinderboekenweek

Scholen kunnen eveneens besluiten om mee te doen met de spaaractie van Red een Kind en boeken sparen voor de schoolbibliotheek. Red een Kind is een christelijke, internationale ontwikkelingsorganisatie.

Het is opgericht in Nederland en probeert kinderen in armoede een toekomst te bieden. En dit geldt ook voor de familie van he kind en de omgeving. Ieder jaar organiseren zij een spaaractie die loopt tijdens de christelijke kinderboekenweek. Dit wordt gedaan in samenwerking met BCB (Brancheorganisatie voor het Christelijke Boekenvak). 

Kindertheater

En dat is nog niet alles, want er wordt ook een kindervoorstelling gemaakt, door Kindertheater Deepdeep. Deze voorstelling zal horen bij het prentenboek voor de onderbouw. Kindertheater Deepdeep kan de voorstelling op scholen laten zien.

Niet alleen een voorstelling die bij de kinderboekenweek hoort, maar ze komen ook met andere voorstellingen of passen deze zelfs aan aan bijvoorbeeld het thema van het zomerfeest van de school. Maar ook op buurtfeestjes, in de bieb, of bijvoorbeeld voor een kinderfeestje kan Deepdeep een voorstelling komen geven.

Op de site kun je ook lezen dat ze ook nu nog de voorstelling van een kinderboekenweekvoorstelling kunnen komen geven (ook al is deze dus al afgelopen). Leuk thema en op zoek naar iets bijzonders voor je buurtfeest? Misschien is dit dan wel een idee! 

De actieboeken

Thuis bij de koning van Aisha Meel en Adrielle Schouten

Dit boekje voor de onderbouw gaat over een brief die Abia krijgt van de koning. Ze mag op zijn feest komen, in het paleis! Natuurlijk is Abia nieuwsgierig wie er nog meer mee mogen. Dus gaat ze langs bij veel anderen. Het prentenboek is bedoeld voor de onderbouw.

De spannende erfenis van Willeke Brouwer

Dit is een eerste deel van een serie (Museum ravage) en geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar (middenbouw). De serie gaat over een meisje die met haar ouders een museum aan het opknappen zijn en dan gebeurt er van alles. In dit verhaal krijgt ook zij een brief. Dit keer is de brief niet van een koning, maar van een notaris! Een grote erfenis wordt hun deel. Je raadt het al: een museum!

Wegwezen van Hans Mijnders

Er komen vluchtelingen wonen in de straat van Arno en zijn broer Koen. Koen wil de vluchtelingen wegpesten en vraagt of Arno meedoet. Arno twijfelt, maar doet toch mee. Dat dat niet helemaal goed gaat mag duidelijk zijn. Dit boek is het actieboek voor de bovenbouw.

Christelijke kinderboeken

Ben je geïnteresseerd in christelijke kinderboeken? Deze kun je online eenvoudig vinden door even te googelen. Maar ook fysiek zijn er christelijke boekenwinkels te vinden.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)