Skip to Content

Nationale wereld knuffeldag; wanneer?

Nationale wereld knuffeldag; wanneer?

De titel verklapt al waar dit blog over gaat; knuffeldag. Wat heel jammer is, want ik had een superleuk verrassend intro bedacht. Nou goed, ik deel het alsnog met je omdat je er zo op aandringt ?

Ik ontkom er niet aan. Elke dag weer. Ik wil en ik moet het doen. Ik kan het niet tegenhouden. Elke huisgenoot is de sjaak of de geluksvogel. Het is maar hoe je het ziet. Het is ook nog eens gratis.

Het is voor mij de meest warme uiting van liefde voor de ander.

Ik heb het over de knuffel. En nu ik dit typ denk ik. Oh wat een goede spanningsopbouw. En twee seconden later denk ik: Oh gut ja, de titel had het al verklapt. Maar goed dat maakt niets uit. Het neemt namelijk niets weg van mijn liefde voor de knuffel.

De wereld knuffeldag!

Nationale wereld knuffeldag; wanneer? - Mamaliefde

Op 21 januari is het zover. Dan vieren we internationale knuffeldag. Wanneer ik naar radio 538 luisterde en nieuwslezer Henk Blok elke dag weer vertelde welke speciale dag het was, verscheen er elke keer weer een lach op mijn gezicht.

Voor elke dag in het jaar wordt er wel een speciale dag verzonnen. En er zijn zelfs meerdere, zo niet alle dagen zijn bezet met meerdere ‘feestdagen / de dag van de…..’ Het blijft bijzonder. Maar ik ben heel blij met de bedenker van de Wereld knuffeldag.

Meer informatie vind je hier.

Wat doet knuffelen met je lichaam?

Wanneer je met leuk persoon knuffelt komt het hormoon oxytocine vrij. Een hormoon dat ervoor zorgt dat je een verbinding voelt met degene die je knuffelt.

Als je als moeder je kind knuffelt schep je een warme band. Of knuffel je met je beste vriendin dan maak je ook oxytocine aan en creëer je een vertrouwensband.

Het hormoon zorgt ervoor je dat je stress vermindert en je lichaam komt sneller tot rust. Het verhoogt bovendien je zelfvertrouwen. Allemaal redenen om er lekker op los te knuffelen. Maar genoeg wetenschappelijke informatie.

Plan van knuffel aanpak

Hoe zorg je er nou voor dat je genoeg knuffelt? En ook nog eens met mensen waar je je prettig bij voelt? Wanneer je 20 seconden knuffelt wordt het hormoon oxytocine al aangemaakt. Ik moet je bekennen: ik vind dat best een lange tijd om met iemand te knuffelen. Dus hoe pak je dat nou aan?

Knuffel 20 seconde lang (of niet)

De wetenschap leert ons dat je 20 seconden met een ander moet knuffelen, om het hormoon oxytocine aan te maken. Ik knuffel graag met mijn kinderen en mijn man. Met hen voelt het niet gek om 20 seconden lang te knuffelen. Maar om dit nou met mijn moeder of vriendin te doen vind ik lang.

Tel maar eens tot 20. Dus leg de lat niet te hoog en ga zonder tijdslimiet lekker knuffelen.

Knuffel de juiste personen

Bij wie voel jij je na een knuffel prettig? Dan zijn zij jouw knuffelpersonen. Heb je nog nooit met iemand geknuffeld en weet je dus niet wie het lekkerst knuffelt? Ga dan eens na bij wie jij je op je gemak voelt.

Knuffel in plaats van drie kussen

Knuffels doen mij meer dan de standaard ‘Nederlandse’ drie kussen op de wang. Wanneer ik dus op een verjaardag ben en ik de jarige wil feliciteren en ik voel me er prettig bij, dan geef ik liever een dikke knuffel dan de drie (soms toch wel afstandelijke) zoenen.

Alleen moet je wel kunnen aanvoelen of de ander daar ook open voor staat. Anders wordt het een ongemakkelijke situatie. Wat zelf kan leiden tot kopstoten ?. Om dat te voorkomen kun je ook heel duidelijk zijn door te zeggen: “Gefeliciteerd Fébe, kom hier! Dan krijg je een dikke knuffel”.

Dieren

Wist je dat het knuffelen met dieren net zo goed het knuffelhormoon kan opleveren? In de avond komt het kopje van onze hond regelmatig op de bank liggen om aan te geven dat het weer tijd is om te knuffelen. Je hond weet heel goed wat zijn baasje nodig heeft.

Ik vind knuffelen met dieren veel ongecompliceerder. Er hangen geen verwachtingen aan en je hoeft er niet aan te denken wat de ander het goed vindt. En of de ander het niet te lang vindt.

Bovendien hoef je niet bang te zijn dat er verwarring ontstaat of je nou gaat knuffelen of toch die drie zoenen geeft ?. Mogelijk is het voor jou ook een laagdrempelige stap om lekker te knuffelen. Konijnen, poezen of cavia’s zijn ook perfect knuffelmateriaal. Vissen weet ik niet, maar het is het proberen waard.

Als je het wilt uitproberen, laat je me dan even weten of het knuffelhormoon is vrijgekomen? Heb je zelf geen huisdieren en wil je toch graag met dieren knuffelen? Bezoek dan eens een kennel of kinderboerderij.

Knuffelberen

Heb je het niet zo op mensen en huisdieren, dan is er altijd nog de knuffelbeer. Je hebt er vroeger vast een ‘lievelingsknuffel’ gehad. Ik kan je niet vertellen of met het knuffelen van een pluche beer ook oxytocine vrijkomt. Maar ik voelde zelf altijd wel de geborgenheid en veiligheid wanneer ik met ‘Tessa’ knuffelde.

En knuffels hebben het wat te verduren. De 6 jaar oude knuffel van mijn dochter is niet meer wat het geweest is. Je kent het vast wel: lichte plekken van het plukken aan het rugje en de vulling binnenin is ook drastisch verminderd. En op dit moment ligt de knuffel Fijn (dolfijn) in de vriezer.

Onze zoon van 2 jaar sabbelt en kwijlt er veelvuldig op zodat alle bacterievriendjes het geweldig vinden om ook op Fijn te spelen. Dus zo af en toe gaan de knuffels 24 uur in een plastic zak de vriezer in om zo alle bacteriën te doden.

Knuffelen met bacteriën gaat namelijk zeker geen knuffelhormoon aanmaken. Dat kan ik je als niet-wetenschapper verzekeren.

Knuffeltijd

Mijn hond verplaatst zijn kopje nu van de bank naar mijn schoot. Dat betekent dat het nu echt de hoogste tijd is om af te ronden en te gaan knuffelen. Ik ga mijn quota even halen voor deze dag.

Anita Schokker