Skip to Content

Ja dag kind; regels, ideeën, wanneer en ervaringen

Ja dag kind; regels, ideeën, wanneer en ervaringen

Heb jij er wel eens van gehoord? Een ja-dag voor kinderen. Concreet betekent dit dat je als ouder op vragen van je kind met ‘ja’ antwoordt. Ik weet zeker dat ik op een dag veel meer ‘nee’ zeg dan ‘ja’. Vooral als het regenachtig weer is en ze lastig tot zelf spelen komen.

In het kader van omdenken, keek ik de film ‘Yes Day. Daarover later meer, maar een ‘ja-dag’ voor kinderen komt daar goed uit de verf. Het ging me triggeren…

Hoe zou het zijn als we hier thuis een eigen ‘ja-dag’ zouden houden? Ik ben el benieuwd naar de keuzes die ze maken. Een dag lang alleen maar ja zeggen.

Hoe gaat dat in de praktijk? En: is er een escape? We hebben jonge kinderen en de hele dag alleen maar snoep en zoetigheid, is de volgende dag vast narigheid en diarree.

Voor iedere nee een ja

Onderzoek toont aan dat we dagelijks 27 keer het woord nee zeggen tegen ons kind. Van ‘nee je mag geen snoep’ tot ‘nee je kunt niet spelen’.

Nee zeggen kan grenzen aangeven en dus duidelijkheid scheppen. Maar het kan ook een negatieve sfeer in stand houden, vooral als de ‘nee’ snel achter elkaar komt en blijft komen. Voor jezelf is het ook een uitputtingsslag.

Amy Kroue Rosenthal heeft in haar boek ‘Yes Day!’ (hier) het concept van ‘ja-dag’ uit de doeken gedaan. Dit boek is verfilmd in de film Yes Day (hier). Jennifer Garner speelt hierin onder andere de hoofdrol.

Kort samengevat krijgen de kinderen de gelegenheid om een dag lang van alles te vragen, waar de ouders ‘ja’ op zeggen. Na deze dag zijn de ouders gesloopt maar het heeft ze ook veel inzicht gegeven over welke keuzes belangrijk zijn voor hun kinderen.

Escapes ja-dag

Je kunt de volgende escapes inzetten:

  • We kopen geen spullen of huisdieren
  • We houden ons aan een vastgesteld dagbudget (dus nee, we gaan niet met het vliegtuig naar een waterpark)
  • We zeggen geen ja op dingen die andere mensen of dieren pijn doen of kwetsen
  • De ‘ja’ geldt alleen voor deze dag en niet voor vragen met gevolgen in de toekomst
  • Eventueel kun je nog een tijdframe afspreken dus vanaf 7.00 uur in de ochtend tot één / twee uur na de standaard bedtijd

Een ja-dag in de praktijk

Om 7.00 uur kwam de oudste de slaapkamer binnen. Stuiterend van opwinding, want het was dé Ja-dag! ‘Mam, mag ik op jouw telefoon?’ ‘Ja’. Kleinere zus kwam daarna de telefoon van haar vader vragen.

Het grappige is dat ze door de ja-dag meteen wat beter leren om hun vraag te stellen. Van: ‘ik heb honger!’ werd het: ‘mag ik wat drinken / een boterham met appelstroop?’

De hele dag schermtijd wilde ik inperken. We zouden om 10 uur naar het bos gaan had ik besloten. Voor 10 uur werd er vooral op de telefoon naar YouTube gekeken en spelletjes gespeeld. Ondertussen aten ze hapje voor hapje de boterham. Als ouders hadden we er geen kind aan, al vind ik gezellig anders.

Om half 10 gezegd dat de telefoon ingeleverd moest worden, om zo om te kleden voor het bos. Dat ging soepel, ze wisten wat er komen ging. ‘Mag ik voorin?’ vroegen ze allebei. “Eh..’ Ja dilemma, je kunt niet allebei voorin.

Veiligheid gaat voor.. dus ingegrepen en luciferhoutjes getrokken wie er op de heenweg voorin mag. Dat leverde wel enig gebrom op, maar het was niet anders.

In het bos werd er weinig gevraagd. Als vanzelf gingen ze heerlijk over boomstammen heen rennen, klimmen, klauteren in bomen en spelen in de natuurlijke toestellen. ‘Kunnen we nog heel lang blijven?’ ‘Ja..’

Na het bos reden we langs een ijsjeskraam. Ik had verwacht dat ze om een ijsje vroegen, maar dat gebeurde niet. In plaats daarvan werd er thuis gevraagd of ik op de trampoline kwam. En wilde voetballen. En nog een partijtje badminton wilde spelen.

Super gezellig en echt quality time. Ik was wel bekaf. Hoe doen kinderen dat, de hele dag fysiek bezig zijn? Wel weer goed om het kind in mezelf volledig te voelen. ;)

Dochterlief wilde een cake bakken. Op naar de supermarkt, waar van alles in de kar werd gemikt. Dat vond ik wel een spannend moment. Gaan ze nu de hele middag zitten snoepen? Dat leek wel even zo.

Oudste is een enorme zoetekauw en had twee chocolade eieren binnen mum van tijd achter de kiezen. En ze wilden graag Fristi. Ik herinner me dan meteen de poster op het consultatiebureau, hoeveel suiker er in 1 glas of pakje Fristi zit..

Maar ja-dag, dus het werd een ‘ja’. Daarna verbaasde hij me door om een appel te vragen! De rest van de middag heb ik hem niet meer over het snoep gehoord.

Met het avondeten wilden ze het liefste macaroni, dus ik had het makkelijk! Mogen we na het eten buitenspelen? ‘Ja dat mag’.

En met het voorlezen vroegen ze om wel 8 (!!) verhaaltjes. Toen heb ik een beetje gesaboteerd, door te zeggen dat ik zelf ook slaap kreeg van al dat lezen.

Wat heeft deze ja-dag mij geleerd?

Het heeft me allereerst geleerd dat kinderen best volwassen zijn in keuzes maken. Waar ik dacht aan een hele dag snoepen en frisdrank drinken, (krijgen ze anders niet) viel dit best mee.

Of zoals de oudste opmerkte: ‘Nu stop ik, anders krijg ik buikpijn’. Blijkbaar zit het luisteren naar hun lichaam er bij kinderen een stuk beter in.. ☺

Verder kozen ze vooral samen dingen doen. De hele middag samen bakken, trampoline springen, voetballen en badminton spelen. Dat is hun idee van een geweldige dag. En voor mij ook wel goed, ik kom nu zeker aan het half uur beweging per dag.

Misschien dat ik wat vaker ‘ja’ kan zeggen. Al is het maar op de vraag of ik samen met hun op de trampoline wil. Vaak zeg ik ‘nee’ omdat ik dan denk aan de ellenlange to-do lijst die ik nog in mijn hoofd heb.

Maar het heeft me ook stilgezet bij een belangrijke vraag: hoe nodig is het nu dat de badkamer of de telefoontjes nu precies gepleegd worden? De wereld draait ook door als ik dat later doe..

Heb jij wel eens ja-dag ingelast? En hoe was jouw ervaring hiermee? Ik ben heel benieuwd!

Mirjam de Stigter