Skip to Content

Dag van de Leidster & pedagogisch medewerker & gastouder (cadeau tips)

Dag van de Leidster & pedagogisch medewerker & gastouder (cadeau tips)

Ieder jaar in september is het de dag van de leidster, en dat is heel breed; pedagogisch medewerkers op het kinderdagverblijf, maar ook gastouders en op de peuterspeelzaal of BSO.

Nu gaat onze zoon natuurlijk naar de peuterspeelzaal, nu had ik het wel in mijn hoofd zitten maar stond het ergens op mijn to-do-lijstje tot ik zag dat het deze week al was.

Even snel schakelen dus. Wat kan ik nog zo lastminute kopen / maken om te geven? En voor het geval er meer ouders zijn die het even niet meer weten en inspiratie nodig hebben; lees vooral verder ;-)

Het gaat tenslotte echt om de blijk van waardering!

Dag van de leidster (pedagogisch medewerker)?

Pedagogisch medewerkers op Kinderdagverblijven, Peuterspeelzalen en in de Gastouderopvang hebben een belangrijke taak bij de opvang en opvoeding van kinderen uit heel veel gezinnen. Die taak vraagt veel verantwoordelijkheid, zonder hun zouden ouders niet kunnen werken en zou de economie niet kunnen functioneren. Zij verzorgen iedere dag met veel liefde de kinderen.

Daarom dat er één keer per jaar op de dag van de leidster je je waardering kan uitspreken als ouder (of organisatie) voor het werk wat ze doen. Bijvoorbeeld door een klein cadeautje te geven of te verrassen.

In totaal zijn er 4.400 kinderdagverblijven in Nederland, die ongeveer 900.000 kinderen opvangen. Daar werken duizenden pedagogische medewerksters. Daarnaast zijn er 141 duizend kinderen die opgevangen worden door één van de 50.000 gastouders in Nederland. Het is dus een enorme branche. Zelf heb ik natuurlijk ook een aantal jaar gewerkt als gastouder, en natuurlijk is het fijn als je het hele jaar door gewaardeerd wordt.

Maar op zo’n dag extra verrast te worden, dat doet toch wat. Je zorgt tenslotte de hele dag voor het kind(eren) van een ander, dan is het fijn als de ouders door middel van een kleine attentie laten merken dat zij blij zijn met jou. En de aandacht voor hun kind en de bijdrage die ze leveren in de ontwikkeling.

Wanneer is de Dag van de Leidster?

De Dag van de Leidster (oftewel Pedagogisch medewerker / gastouder)valt ieder jaar op de derde donderdag in september.

Wel of geen blijk van waardering?

Daarom ben ik ook zo ontzettend dankbaar aan de pedagogisch medewerksters van de peuterspeelzaal. Deze twee dames zorgen al ruim drie jaar voor mijn kinderen. Eerst de oudste en nu nog een tweetal maanden de jongste.

Er zijn dagen geweest dat ik dolblij was dat ik ze weg kon brengen, niet alleen omdat ik dan wat effectiever kan werken maar ook omdat ze mij het bloed onder de nagels vandaan haalden. Dan is het fijn als je zelf even kan opladen terwijl iemand anders voor je kind zorgt. En dingen leert.

Want vreemde ogen dwingen. Hoe vaak je thuis ook iets oefent, soms gaat het op de peuterspeelzaal gewoon een stuk sneller. Ze houden ook nauwlettend de ontwikkeling bij, zodat als er zorgen zijn ze dat opmerken en je er iets mee kan doen. De kinderen komen en gaan, maar zij zijn de constante factor. Daarom is het goed als zij tijdens de dag van de leidster in the picture staan.

Ik merk dat dat niet voor iedereen geldt; sommige ouders vinden een dag van de leidster het onzin. Want ze betalen toch voor de kinderopvang? Soms zelfs meer uren dan dat er afgenomen worden. Daar kunnen de medewerkers zelf, die iedere dag voor je kind zorgen niets aan doen. Dat geldt gaat allemaal naar de organisatie.

De medewerker krijgt er echt niet meer of minder geld om. Natuurlijk zijn er ook veel meer dagen van, en geef je de vuilnisman en postbode ook niet een cadeautje. Maar zij zorgen ook niet iedere dag voor je kind. Je kind! Je meest waardevolle succes! Dat is toch wel een blijk van waardering waard?

Cadeau ideeën dag van de leidster

Wil jij morgen ook de pedagogisch medewerkster van je kind in het zonnetje zetten? Het is iets te laat om samen met alle ouders iets te kopen. Toch kan je zelf ook een kleine blijk van waardering te geven.

Handbloemen

Dag van de Leidster & pedagogisch medewerker & gastouder (cadeau tips) - Mamaliefde

Zelfgemaakte dingen scoren natuurlijk altijd erg hoog. Als basis kan je je kindje (ongeacht leeftijd) wel even wat laten kleuren / krassen. Door vervolgens zijn handje om te trekken en dit uit te knippen en op een (groen) rietje te plakken en zo een bosje te maken heb je een perfect bosje met handbloemen.

Kopje thee

Dag van de Leidster & pedagogisch medewerker & gastouder (cadeau tips) - Mamaliefde

Misschien heb je nog wel een mok in de kast staan, pak wat verf erbij (liefst porceleinverf of stiften, maar als je dat niet hebt gewoon iets willekeurigs met de melding; niet in de vaatwasser). Zakjes thee erin, inpakken, strik eromheen en klaar. Nu maar hopen dat je kind het niet kapot laat vallen ;-)

Tasje versieren

Dag van de Leidster & pedagogisch medewerker & gastouder (cadeau tips) - Mamaliefde

Misschien heb je nog wel een canvastas liggen ergens in een kastje. Zelfs al staat er reclame op de achterkant; laat je kind met wasco een mooie tekening maken. Bakpapier erop en even strijken en als het goed is blijft de tekening dan gewoon zitten. Ook in de (hand)was.

Zelfgebakken appelflappen

Dag van de Leidster & pedagogisch medewerker & gastouder (cadeau tips) - Mamaliefde

Heb je toevallig nog bladerdeeg, rozijnen, kaneel en suiker in huis liggen? Bak dan zelf appelflappen, eventueel de kinderen een prikkertje laten maken (tekening, cirkel uitknippen, satéprikker eraan) en klaar is het cadeautje.

Prentenboek

Vind je het eigenlijk een beetje onzin die Dag van de Leidster maar wil je toch niet achterblijven? Koop dan bijvoorbeeld een mooi prentenboek, bijvoorbeeld in het thema van de kinderboekenweek. Daar heeft de hele groep en ook de kinderen wat aan.

Hier vind je de top 10 beste kinderboeken.

Cadeaubon

Weet je het echt even niet meer, bestel dan online een cadeaubon die je uitprint en in een gekleurd envelopje stopt. Hoeft echt niet veel geld, gaat puur om idee.

Persoonlijke cadeautjes

Heb je toevallig een foto liggen van de leidster? Kies dan voor een persoonlijk cadeautje, ook cadeautjes waar een foto van je kind (de gever) op staat zullen gewaardeerd worden. Bij Greetz kan je deze nog last-minute bestellen zodat ze op tijd bezorgd worden.

Overige ideeën voor dag van de leidster

 • Een reep chocolade scoort altijd goed, zelfs als de helft van de ouders daarmee aan komt tijdens de dag van de leidster
 • Een pak thee met een theemok die je je kind zelf laat versieren zodat het echt iets persoonlijks is zal pluspunten geven.
 • Bij de Action kan je een fotolijstje kopen en daarin een knutselwerkje laten knutselen.
 • En anders is het goed om alleen al een mooie tekening gemaakt door je kind met een lintje er om heen om te laten zien dat je er aan hebt gedacht.
 • Mocht je het helemaal vergeten; het gaat om het gebaar. Een bos bloemen die je ophaalt bij het benzinestation voordat je de kinderen ophaalt wordt ook zeer gewaardeerd ;-)

Heb jij al een leuk cadeautje voor de dag van de leidster?

Linda van Aken
 1. Mark Stouwdam says:

  Mag ik aangeven dat ik het heel jammer vind dat hier nog steeds dag van de leidster wordt genoemd. Er werken vele mannen in de kinderopvang en pedagogisch medewerker is dan ook echt een beroep.

  Wilde het als mannelijk PM-er toch even laten weten

 2. Marjo says:

  Ik zit in de oudercommissie van de peuterspeelzaal en wij hebben de ouders gevraagd een ballon mee te menen met een knutselwerkjes eraan. Namens de oudercommissie krijgen ze nog een Tony chocoloni chocolade reep

Comments are closed.