Skip to Content

Internationale Dag van het Kinderboek

Internationale Dag van het Kinderboek

Naast de Kinderboekenweek en de Nationale Voorleesdagen is het vandaag op 2 april 2020 de Internationale Dag van het Kinderboek. 

Internationale Dag van het kinderboek

Deze dag werd in 1967 in het leven geroepen en wordt gevierd met als doel de liefde voor het lezen bij kinderen te bevorderen en aandacht te vragen voor kinderboeken.

De datum is gekozen vanwege de geboortedag (1805) van Hans Christian Andersen, een internationaal bekende kinderboekenschrijver, bekend van de ‘Sprookjes en verhalen van Hans Christian Andersen’. Zoals de Chinese Nachtegaal en Het Lelijke eendje.

In Amerika wordt de International Children’s Book Day onder andere gesponsord door de International Board on Books for Young People (IBBY), die zich sterk maakt voor het stimuleren van kinderboeken en kinderboekenschrijvers.

Naast de fysieke kinderboeken zijn er ook veel luisterboeken. Deze zijn hartstikke populair onder kinderen, ze luisteren het liefst voor het slapen gaan, samen met het gezin in de auto of op de bank of tijdens het knutselen en tekenen.

Uit onderzoek blijkt dat voorgelezen worden goed is voor de (taal)ontwikkeling van kinderen. Zeker nu we met z’n allen wat meer binnen zitten kan het geen kwaad om extra educatieve bezigheden te hebben voor de kids die ze zelfstandig kunnen uitvoeren. En dat hoeft natuurlijk helemaal niet saai te zijn.

Populaire luisterboeken & Gratis storytel account

Storytel is een abonnementsdienst voor luisterboeken. De Storytel app voor smartphone en tablet geeft onbeperkt toegang tot het luisteren van boeken voor een vast bedrag per maand.

Naast (internationale) bestsellers, zijn er ook luisterboeken op het platform te vinden die door Storytel zelf geproduceerd zijn: de Storytel Originals. Op Storytel zijn meer dan 150.000 luisterboeken te vinden, waaronder een groot aanbod voor kinderen. 

Speciaal ter ere van de Internationale Dag van het Kinderboek zijn ze de data ingedoken om de meest populaire boeken per leeftijdscategorie en de meest populaire schrijvers en insprekers voor je op een rijtje te zetten.

Ook draagt Storytel graag een steentje bij in deze tijden: daarom krijgen alle lezers van Mamaliefde een maand lang gratis Storytel. Je kan dit hier activeren via deze link.

Populairste boeken in de categorie 0-3 jaar

 1. Het grote Gruffalo luisterboek
 2. Het grote Aadje Piraatje luisterboek
 3. Het grote Boer Boris luisterboek
 4. Het grote Dikkie Dik luisterboek
 5. Jip en Janneke

Populairste boeken in de categorie 3-6 jaar

 1. Superjuffie
 2. De poepfabriek
 3. Minoes
 4. Bijt-ie in je bil!
 5. De kleine prins

Populairste boeken in de categorie 6-9 jaar

 1. Oma Boef
 2. De verloren verhalen
 3. De waanzinnige wereld van Tom Groot
 4. De gruwelijke generaal
 5. Juf Braaksel en de magische ring

Populairste boeken in de categorie 9-12 jaar

 1. Harry Potter en de Steen der Wijzen
 2. De ruïnes van Gorlan
 3. Kruistocht in spijkerbroek
 4. Koning van Katoren
 5. De Outsiders

Populairste schrijvers

 1. J.K. Rowling
 2. John Flanagan
 3. Annie M.G. Schmidt
 4. Liz Pichon
 5. Jeff Kinney

Populairste insprekers

 1. Jan Meng
 2. Daphne van Tongeren
 3. Ellen van Rossum
 4. Job Bovelander
 5. Dieuwertje Blok
Redactie Mamaliefde