Skip to Content

Annie M.G. Schmidt Dag; ideeën en activiteiten voor kinderen

Annie M.G. Schmidt Dag; ideeën en activiteiten voor kinderen

Op 20 mei is ieder jaar de Annie M.G. Schmidt Dag. Wie was zij, wat schreef ze en is het nog wel leuk voor de kinderen van nu? Wat gebeurt er op deze dag? Wat zou je kunnen doen rondom dit thema?

Wie was Annie M.G. Schmidt?

Jip en Janneke, wie is er niet opgegroeid met deze twee buurkinderen? Ik in ieder geval wel en bij mijn kinderen werden de verhaaltjes ook op school voorgelezen. Annie M.G. Schmidt was de schrijfster van deze heerlijke kleuterboekjes.

Maar naast deze verhaaltjes schreef ze nog veel meer. Heerlijke fantasievolle verhalen. Hier en daar lekker ondeugend en hilarisch ook nog.

Annie was een domineesdochter en leefde van 1911 tot 1995. In 1950 verschenen haar eerste bundels, waaronder Het fluitketeltje. Dit was haar eerste kinderboek.

Naast kinderwerk schreef ze ook voor volwassenen. Dit waren dan vooral columns, cabaretliedjes en teksten voor radio- en televisieseries.

Bekend werk van Annie M.G. Schmidt zijn o.a. diverse boeken over:

  • Jip en Janneke
  • Pluk van de Petteflet
  • Ibbeltje
  • Otje
  • Floddertje
  • Minoes
  • Wiplala
  • Abeltje

Voor volwassenen is ‘Ja zuster, nee zuster’ heel bekend. Het werk is echter vele malen groter. En nog altijd is er heel veel werk te koop van deze schrijfster. Diverse boeken zijn verfilmd, zoals Abeltje en Pluk van de Petteflet.

De Annie M.G. Schmidt Dag

Ieder jaar op 20 mei, de verjaardag van Annie, wordt deze dag gevierd. Dit is sinds 1997 al zo. Zo kun je dan vaak in bibliotheken komen luisteren naar verhalen van Annie. Ook in boekwinkels kunnen dergelijke evenementen zijn.

Scholen willen zich eveneens weleens bezighouden met deze schrijfster rondom deze datum, bijvoorbeeld als thema voor de schoolbibliotheek. Maar natuurlijk kun je ook hieraan meedoen door thuis werk van Annie te zien of te lezen.

Eerlijk gezegd denk ik dat je aan 1 dag helemaal niet genoeg hebt! Daarvoor zijn al die verhalen veel te leuk (en er is te veel…). Waarom deze dag is ontstaan is een leuk verhaal. In de Trouw kun je lezen dat een winkel een klant kreeg die naar deze dag vroeg.

De winkel had er (uiteraard) nog nooit van gehoord. Later kwam deze klant terug met de mededeling dat ze eigenlijk het Annie M.G. Schmidt huis bedoelde! Maar het idee was geboren!

Thuis genieten van Annie

Wil je iets leuks doen? Waarom dan inderdaad niet deze dag vieren? Lees voor uit boeken van Annie, kijk naar een leuke film en maak gezellig knutselwerk. Inspiratie nodig? We geven je alvast wat ideetjes!

Want de verhalen mogen soms al uit de jaren vijftig stammen, ze zijn nog altijd ontzettend leuk voor onze kids. Spannende verhalen over kinderen die van alles durven en beleven: dat blijft gewoon leuk.

Jip en Janneke

De twee buurkinderen Jip en Janneke spelen vaak samen en kruipen dan onder de heg door naar elkaars tuin. Met hondje Takkie beleven ze leuke, korte avontuurtjes die voor kleuters heel leuk zijn.

Ideale korte verhaaltjes, helemaal geschikt om voor te lezen voor het slapen gaan, bijvoorbeeld. Deze boekjes zijn nog altijd te koop! Knutsel van een keukenrol en zwart papier een leuke teckel en je hebt een Takkie gemaakt!

Of maak een kleurplaat met Jip en Janneke door niet alleen in te kleuren, maar ook gebruik te maken van andere dingetjes, zoals gekleurde papiertjes, glittertjes of stickertjes. Een andere variant is met twee wc-rollen. Er zijn zelfs werkbladen te vinden op Pinterest met Jip en Janneke voor de kinderen die toch wel graag ‘nuttig’ bezig zijn…

Pluk van de Petteflet

Pluk is verfilmd. Dus naast voorlezen is het heerlijk om met de kinderen naar deze heerlijke film te kijken. Pluk rijdt rond in zijn rode kraanwagentje en aan het begin van het verhaal is hij op zoek naar een huisje.

Hij maakt leuke vriendjes en maakt zich hard om de Torteltuin met al zijn diertjes te redden. Aagje is zijn vriendinnetje, die een overbezorgde moeder heeft en ook de familie Stampertjes zorgen voor hilarische momenten in het verhaal.

Naast lezen en kijken kun je uiteraard ook hier leuke knutsels van maken. Maak het kraanwagentje door gebruik te maken van diverse doosjes en een keukenrol.

Natuurlijk verf je alles rood of beplak je het met rood papier. Bij de Vouwjuf kun je nog een andere manier vinden om met Pluk aan de slag te gaan door te vouwen.

Abeltje

Abeltje is voor wat grotere kinderen leuk. Het gaat hier om een jongen die een liftjongen wordt in een groot warenhuis, maar de lift vliegt de lucht door en ze landen uiteindelijk in Amerika. Hij wordt verward met een vermist jongetje, die hij gaat zoeken in Zuid-Amerika.

Ondertussen zijn de moeders van beide kinderen ook op zoek. Van Abel is ook een film gemaakt. Je zou natuurlijk Abeltje kunnen knutselen.

Met een kegelpoppetje (die je zo kan kopen) ben je al een heel eind op weg. In de juiste kleuren verven en haartjes en een gezicht geven en je bent al bijna klaar. Nu nog een petje in elkaar zetten…

Heb je een grote doos waar de kinderen in kunnen staan (van een grote televisie, bijvoorbeeld)? Maak er dan een lift van en speel het verhaal na! Uiteraard kun je dat ook maken van andere grote stukken karton en deze aan elkaar vastplakken.

Minoes

Een schitterend verhaal over een poes die in een juffrouw is veranderd. De film is een prachtige film die uit echte acteurs bestaat en het verhaal zo nog veel echter maakt dan een tekenfilm met zo’n onderwerp ooit zou kunnen.

Aan de slag met Minoes is niet moeilijk, want eigenlijk past daar alles wat kat is wel bij… Knutsel een kat van een wc-rol, plak met gekleurd papier een kat op een vel wit papier, kleur een mooie tekening.

Of speel het verhaal een beetje na, door te kijken of je kan zijn als een vrouwenpoes of een poezenvrouw, of hoe zullen we Minoes noemen?

Kleurplaten

Op internet (zoals Pinterest) kun je heel veel kleurplaten vinden die te maken hebben met de verhalen van Annie M.G. Schmidt.

Kleuren is altijd leuk en als je zorgt voor extra mooie kleurtjes, stiften of bijvoorbeeld wasco dan heb je een heerlijke extra activiteit.

Wat is jouw favoriete werk van Annie M.G. Schmidt?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)