Skip to Content

Andersom dag ideeën met kinderen voor thuis of op school

Andersom dag ideeën met kinderen voor thuis of op school

Andersom Dag is een informele feestdag waarop mensen worden uitgenodigd om de dingen op een andere manier te doen, door routines te doorbreken en hun creativiteit en verbeeldingskracht te gebruiken.

Deze dag is bedoeld om plezier te hebben, de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken en ons vermogen om ons aan te passen en te veranderen te vieren.

In dit artikel zullen we de oorsprong en tradities van Andersom Dag verkennen, enkele ideeën en activiteiten voorstellen om deze dag te vieren en de voordelen bespreken van het omarmen van het onbekende en het onverwachte.

Oorsprong en Tradities van Andersom Dag

Geschiedenis van Andersom Dag

De exacte oorsprong van Andersom Dag is onbekend, maar het idee om op een specifieke dag alles op zijn kop te zetten, is niet nieuw. In verschillende culturen zijn er feesten en tradities waarbij mensen worden aangemoedigd om de dingen anders te doen dan normaal.

Het doel van Andersom Dag is om plezier te hebben, creativiteit te stimuleren en de dagelijkse sleur te doorbreken.

Vieren van Andersom Dag

Er zijn geen vaste regels of tradities voor het vieren van Andersom Dag. De belangrijkste insteek is om dingen op een andere manier te doen, door gewoontes en routines om te draaien.

Dit kan variëren van het dragen van kleding achterstevoren tot het spreken in een andere volgorde, of van het eten van dessert vóór het hoofdgerecht tot het uitvoeren van dagelijkse activiteiten met de andere hand.

Activiteiten en Ideeën voor Andersom Dag

Familie- en Vriendenactiviteiten

Andersom Dag is een uitstekende gelegenheid om plezier te hebben met familie en vrienden. Enkele activiteiten die je kunt organiseren zijn:

 1. Een achterstevoren kledingstijl: Draag je kleding achterstevoren of binnenstebuiten.
 2. Achterstevoren maaltijden: Begin met het dessert en eindig met het voorgerecht.
 3. Achterstevoren bordspellen: Speel bordspellen met aangepaste spelregels, zoals achteruit bewegen op het bord.
 4. Achterstevoren filmavond: Bekijk filmscènes in een andere volgorde dan gebruikelijk.

Schoolactiviteiten

Scholen kunnen Andersom Dag vieren door leerlingen en docenten aan te moedigen om deel te nemen aan activiteiten die de dingen op een andere manier benaderen. Enkele ideeën zijn:

 1. Achterstevoren klaslokalen: Ruil de indeling van het klaslokaal om, zodat leerlingen en docenten vanuit een ander perspectief naar de ruimte kijken.
 2. Achterstevoren schrijfopdrachten: Laat leerlingen verhalen schrijven waarin gebeurtenissen in een andere volgorde plaatsvinden.
 3. Achterstevoren dagplanning: Laat leerlingen hun schooldag in een andere volgorde doorlopen, bijvoorbeeld beginnen met het laatste lesuur en eindigen met het eerste lesuur.
 4. Achterstevoren sportactiviteiten: Organiseer sportwedstrijden waarbij teams achteruit moeten lopen of de spelregels worden omgedraaid.

Werkplekactiviteiten

Andersom Dag kan ook worden gevierd op de werkvloer om de creativiteit en samenwerking tussen collega’s te stimuleren. Enkele ideeën voor werkplekactiviteiten zijn:

 • Achterstevoren werkschema: Wissel de volgorde van dagelijkse taken of vergaderingen om, zodat medewerkers op een andere manier over hun werk nadenken.
 • Achterstevoren brainstormsessies: Laat medewerkers ideeën bedenken voor het oplossen van problemen door eerst de oplossing te bedenken en vervolgens het probleem te identificeren.
 • Achterstevoren koffiepauzes: Organiseer een koffiepauze aan het begin van de werkdag in plaats van halverwege de ochtend of middag.

Voordelen van het vieren van Andersom Dag

 • Creativiteit en verbeeldingskracht stimuleren: Door dingen anders te doen dan normaal, worden mensen aangemoedigd om hun creativiteit en verbeeldingskracht te gebruiken, wat kan leiden tot nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen.
 • Nieuwe perspectieven ontdekken: Andersom Dag biedt de kans om de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken, waardoor mensen meer openstaan voor verandering en nieuwe ervaringen.
 • Sociale verbondenheid bevorderen: Door samen met anderen deel te nemen aan Andersom Dag-activiteiten, kunnen mensen hun relaties versterken en een gevoel van gemeenschap en verbondenheid creëren.
 • Stress verminderen: Het vieren van Andersom Dag kan helpen om stress te verminderen en de dagelijkse sleur te doorbreken, waardoor mensen zich meer ontspannen en gelukkiger voelen.

Andersom Dag is een unieke en leuke manier om de dingen op een andere manier te benaderen en ons aan te passen aan nieuwe situaties. Door deel te nemen aan Andersom Dag-activiteiten, kunnen we onze creativiteit en verbeeldingskracht stimuleren, nieuwe perspectieven ontdekken, sociale verbondenheid bevorderen en stress verminderen.

Dus waarom probeer je deze Andersom Dag niet eens iets nieuws en onverwachts? Het kan een verfrissende en plezierige ervaring zijn die je helpt om je leven en de wereld om je heen met andere ogen te zien.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)